Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ексдепутатът Тома Томов (вляво) със сина си Борислав, който държи снимка на убитото момче.
Ексдепутатът Тома Томов (вляво) със сина си Борислав, който държи снимка на убитото момче.

Врачанският окръжен съд днес проведе повторно заседание по обжалваното наказателно дело за смъртта на 8-годишния внук на бившия депутат Тома Томов. Делото бе образувано след внасяне на две жалби срещу присъда, произнесена от районния съд в Мездра, с която бе признат за виновен Димитър Йотов от Мездра и му бе наложено наказание след редукция от 6 г. лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване.
Подсъдимият бе признат за виновен в това, че 8 януари 2021 г. в Мездра в дома си е държал четири огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона, вследствие на което 8-годишният му син е произвел изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят.
Жалби срещу присъдата бяха внесени от адвоката на наследниците на починалото малолетно дете и от защитниците на Йотов. Провеждането на повторно заседание се наложи след смъртта на един от съдиите в тричленния състав по делото, след което бе определен друг съдия, който бе включен в съдебния състав. Новото съдебно заседание се проведе, за да бъде спазен принципът за неизменност на състава на съда от началото на делото до произнасянето на съдебния акт.
Днес троен наказателен състав на окръжния съд даде ход на делото. От страните в процеса не бяха направени искания за събирането на нови доказателства. След пледоариите, съдът обяви, че ще се произнесе с решение по делото в едномесечен срок.