Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По-голямата - Ривели, отказва ролята във филма, в който дебютира Франческа и получава от режисьора звездния си псевдоним

Звездата на фотороманите от 70-те става снаха на бившия президент на републиката Джовани Леоне

От сина си, живеещ в Лондон, тя получавала пратките с наркотика на изнасилвачите

“Cестра ми е най-милият и най-наивен човек, когото познавам. Клаудия винаги е била мечтателка и лишена от всякаква злоба. Живее в собствен свят, изграден от рисуване, съзерцание и любов. Наивна жена, която не може да различи дори джойнт от цигара.

Това споделя в своя кръг от приятели и близки хора 66-годишната италианска кинозвезда Орнела Мути, след като Рим бе разтърсен от новината за ареста на нейната по-голяма сестра Клаудия Ривели. 71-годишната актриса беше поставена под домашен арест с тежко обвинение в разпространение на наркотици след акция на карабинерите от НАС. По-конкретно при съставянето на обвинителния акт разследващите пишат, че Ривели незаконно и периодично е внасяла (получавала по пощата, поела отговорност и укрила) “различни бутилки” с веществото Gbl - т.нар. наркотик за изнасилване, безцветно вещество без мирис, което потиска волята и изтрива спомените.

Тя препращала част от пратките на сина си Джовани Мария Леоне, живеещ в Лондон, но преди това сменяла опаковките и слагала етикети, указващи “шампоан”, с цел подвеждане на митниците. Пред съдията сестрата на Мути обяснила, че намерените в нейния дом три флакона с литър от дрогата всъщност били почистващ препарат, който използвала за сребърните си прибори. На сина си пък пращала от същото вещество, защото той го използвал за почистване на колата си. Наркотикът е бил внасян нелегално от Холандия на тримесечна база.

Ривели пада в клопката на следователите заради чат с Джовани, в който му пишела: “Пратката пристигна и е скрита”.

Официално нейната сестра Орнела Мути, която се ражда с името Франческа Романа Ривели, не коментира нито дума относно станалото. За да разбере какво е душевното й състояние в този момент, списание Oggi събира изявления на близки до нея източници. Според тях в момента иконата е недоверчива и натъжена, като не спира да показва своята близост и солидарност към сестра си. Мути е сигурна, че обвинението срещу Клаудия не е нищо друго освен голяма “грешка”, която скоро ще бъде разрешена с излизането наяве на истината, която, отново според Мути, ще бъде много различна от това, което се предполага.

Пред свои близки Орнела споделила още увереността си, че нейната роднина е абсолютна чужда на фактите и също така, че има изключително силна връзка с Джовани, за когото би дала живота си.

Въпреки че двете сестри имат разлика от пет години, те имат поразителна прилика и в младостта си лесно могат да бъдат объркани като близначки. Раждат се в Рим като дъщери на неаполитанец (бащата не е известен) и скулпторката Илзе Ренате Краузе, която е от естонски произход. Като по-голямата от двете Клаудия е и тази, която, въоръжена с неподправена красота, първа поема по пътя към славата.

От много малка тя участва в редица реклами и скоро става популярна като лице на фотороманите от 70-те години на миналия век. Един от най-известните герои, в които се превъплъщава (и влиза в историята), е Сюзън, чиято история е публикувана в популярен вестник. Франко Гаспари е неин партньор в няколко приключения, в които тя играе ролите на модерно и еманципирано момиче. Напълно в крак с времето. Точно тогава избухва феноменът на феминизма.

Именно с Гаспари Клаудия изиграва Сюзън Хайм - млада германка, която е в Италия по работни причини, докато Франко представя фигурата на Кен Роджърс, красив частен детектив. Двамата герои са част от най-успешния цветен и месечен шпионски фотороман. В издателство Lancio дебютира през юни 1969 г. в история, наречена The Singer's Girlfriend. Участва в общо 437 фоторомана, а в 391 от тях е в главната роля.

Като актриса се снима в киното само веднъж в Twice a Judas на режисьора Нандо Цицерон през 1968 г. Нейната голяма страст всъщност винаги е била рисуването.

Клаудия отхвърля няколко предложения за филми, включително този, в който дебютира нейната сестра - “Най-красивата съпруга” (La moglie piu bella) на Дамяно Дамяни. Така ролята, която всъщност е предназначена за Клаудия, превръща Франческа в международната звезда Орнела Мути. Псевдонимът, с който я налага Дамяни.

И докато тийнейджърката впечатлява в киното, по-голямата - Ривели, минава под венчилото, като се омъжва през 1974 г. за испански продуцент, с когото се развежда само две години по-късно.

През 1985 г. излиза нейният последен фотороман - “Прозорец на сутринта”, публикуван в списание Lucky, когато тя вече е далеч от светлините на прожекторите.

Междувременно сключва втори брак (датата на сватбата не е известна), като казва “да” на Паоло Леоне, син на бившия президент на републиката Джовани Леоне. От любовта им се раждат две деца - Лука Мария и Джовани Мария Леоне.

През годините Клаудия винаги предпочитала да пази личния си живот в пълна конфиденциалност, докато нейната по-малка сестра се покрива със слава. Въпреки отсъствието от света на телевизията и големия екран Ривели остава емблема на вечна красота и чувственост, характерни за годините, в които постига успех.

Последно за Ривели е ясно, че е разведена и с втория си съпруг, като живее с прислужницата си в един от най-скъпите жилищни райони в Рим. Дори униформените, които месеци наред следят притока на големи количества Gbl, са шокирани да проследят подозрителна пратка именно до такъв луксозен дом, чиято врата им отваря Клаудия Ривели.

Властите достигат до 290 подобни пратки, чиято стойност на черния пазар стига 5 млн. евро. В резултат на специализирана операция са задържани 39 души, сред които и други известни личности. Те са продавали наркотици в даркнет, а купуването е ставало с биткойни. Оказва се, че трафикът на този вид дрога има огромно количество потребители. Сред клиентите имало сенатор, полицай и свещеник.