Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бивш шеф на Отдела за борба с наркотиците в Московска област бе осъден на 20 години затвор за търговия с дрога

Полицаят Вадим Бурков се бори активно срещу опиатите, докато не решава да създаде лаборатория за амфетамини и интернет магазин в даркнет

Залавят съучастниците, докато наблюдават изпаряването на субстанцията

Московският окръжен съд осъди майора от полицията Вадим Бурков на 20 години лишаване от свобода за производство и продажба на наркотици. В миналото той се бори срещу бизнеса с дрога, дава интервюта и говори с ученици, на които разказва за опасността от наркотиците. Но майорът се разочарова от органите на реда и за да получава повече пари, заедно със свой познат създава лаборатория за наркотици в Градинско нетърговско партньорство "Скорост" край Москва. Бурков започва да търгува с амфетамини в "тъмната мрежа" (darknet) под прякора Пабло Ескобар 20. Надява се, че благодарение на своя полицейски опит ще успее да приспи вниманието на колегите си, пише сайтът Lenta.ru, който разказва

историята на руския майор наркодилър

Цялата служебна кариера на Вадим Бурков е свързана с борбата с наркотиците. След като постъпва на 24-годишна възраст във Федералната служба за контрол на трафика на наркотици в Московска област, той бързо се издига до ръководител на Първи отдел на Шеста служба, отговорна за борбата с незаконното разпространение на наркотици. В отговорностите му влиза и Наро-Фоминският район на Московска област.

След закриването на службата през май 2016 г. Бурков - тогава все още капитан - става началник на Отдела за контрол на наркотиците в градския район Наро-Фоминск на Московска област. Той многократно дава интервюта, разказва за опасностите от наркотиците и успеха на полицията в борбата с тях, а също така изнася уроци в училищата. През 2017 г. в Наро-Фоминск, както и в цялата Московска област се провежда кампания под мотото "Без наркотици" - в региона започва месец за борба с наркотиците, насочен към превенция на наркоманиите сред непълнолетните, съобщава nfreg.ru.

Бурков е там. През 2018 г., докато е на длъжността началник на Отдела за борба с наркотиците, говори пред местни медии за превантивните мерки за борба с наркотиците в образователните институции и призовава за участие в кампанията "Кажи ми къде се продава смъртта". Малко преди ареста му през 2020 г. майорът вече е старши детектив в Отдела за криминално разследване на полицейското управление в Наро-Фоминск. Официалната причина е ротация на личния състав, а по неофициални данни е преназначен на друга длъжност заради лошото представяне на оглавяваното от него звено. Подобна промяна в позициите обаче не е понижаване: той е прехвърлен от административна към оперативна работа.

Майор Виталий Парастаев, следовател по особено важни дела от централния офис на Следствения комитет на Русия в Московска област, казва пред Lenta.ru, че по време на десетгодишната си служба Вадим Бурков е проучил задълбочено спецификата на пазара на наркотици, включително в "тъмната мрежа". "Беше запознат в детайли с особеностите на производството на амфетамин, списъка с химикали и оборудване, необходими за това, добре познаваше методите на дистанционна продажба и най-важното - естеството и особеностите на оперативното издирване за идентифициране на наркотрафикантите", казва майор Парастаев.

Лаборатория за амфетамини

Според разследването през ноември 2019 г. Вадим Бурков решава да създаде собствена мрежа за разпространение на наркотици, защото иска да спечели много пари. В началото на същата година Сергей Дулов, жител на село Киевски, добре запознат с химията, попада в полезрението на Бурков, тогава все още ръководител на Отдела за борба с незаконното разпространение на наркотици.

Сприятеляват се и Дулов е привлечен от майора да се занимава с производство на наркотици с цел собствен бизнес.

През януари 2019 г. Дулов наема вила с градина в Градинско нетърговско партньорство "Скорост" близо до село Роща в Наро-Фоминск. Имотът е пригоден (според разследването - от ноември 2019 г.) за фабрика за амфетамини: самостоятелна сграда с комуникации и най-важното – без любопитни съседи. Това е от голямо значение, тъй като характерната миризма, която съпътства производствения процес на синтетичното психотропно вещество, може да привлече вниманието на околните – полицаят знае, че от това са "изгорели" много производители, пише Lenta.ru.

Дулов и Бурков

закупуват цялото необходимо лабораторно оборудване:

химически прибори, съвременни електронни устройства за контрол на процеса на всички етапи, включително цифров Ph метър за измерване на киселинност, защитни маски и облекло, контейнери за съхранение на киселини и готов прах. След оборудването на лабораторията и закупуването на необходимите реагенти на 16 ноември 2019 г. те синтезират първата партида амфетамини според разследването.

В апартамент на Дулов в село Комунарка Вадим Бурков инсталира компютър, свързан с интернет, а в популярен сайт на даркнет създава свой онлайн магазин. Той веднага решава, че ще продава продукта чрез пунктове за доставки и ще получава пари изключително в биткойни, коментира Виталий Парастаев.

Според Lenta.ru майорът от полицията си избира емблематичния прякор Пабло Ескобар 20 в чест на наркобарона и шеф на легендарния картел "Меделин", станал водещ в търговията с кокаин. И измисля звучно име за магазина си - "Лаборатория на Джон Смит", в чест на английския капитан, създал първата колония на Великобритания на територията на Америка, чиято любима Покахонтас е дъщеря на водача на местно племе.

Вадим Бурков съчетава полицейската си служба с производството и нелегалната търговия с амфетамини. Докато изпълнява служебните си задължения, полицаят отделя все повече внимание и време на намирането къде да се продава дрогата. Той търси места, отдалечени от патрулните маршрути, извън полезрението на камери за видеонаблюдение и точки за полицейски спецоперации. Освен това майорът винаги може да обясни собственото си присъствие на такива места с оперативна необходимост. Според някои източници често това е правено в работно време.

Майорът от полицията Бурков

използва служебна информация за лични цели,

коментира следователят Виталий Парастаев.

С убеждението, че колкото по-малко хора са запознати с тайната, толкова по-голям е шансът тя да остане неразкрита, Бурков и Дулов работят заедно. И за реактиви, и за прекурсори, и за местата за доставки те ползват личния автомобил на майора Renault Duster.

Продават единични дози - Бурков знае, че офертите за търговия на едро е по-вероятно да попаднат в полезрението на колегите му. Освен това силно се надява на рекламираната анонимност на тъмната мрежа и на собствените си конспиративни методи.

В много отношения той не греши: магазинът му не попада в полезрението на Отдела за контрол на наркотиците. Но той е забелязан от друга служба - Оперативно-издирвателното звено за борба с организираната престъпност на Главното управление на МВР за Московска област.

На 4 февруари 2020 г.

оперативни работници под прикритието на купувачи

се свързват с Пабло Ескобар 20 и поръчват от него пет грама амфетамин. На следващия ден те получават потвърждение, че плащането е преминало, и описание на мястото на доставка - на 72 км от магистрала М3 "Украйна" в Наро-Фоминск.

В полунощ стоката е иззета и веднага започва работа по идентифицирането на продавача. За кратко време оперативните служители

разбират кой е собственикът

и установяват наблюдение над него. Почти веднага е идентифицирано местоположението на лабораторията и в 15,30 часа на 12 февруари 2020 г. детективът от Отдела за криминално разследване на МВР на Русия за градски район Наро-Фоминск и бивш ръководител на Отдела за борба с наркотиците Вадим Бурков е задържан за продажба и производство на наркотици в собствената си лаборатория. "Назначена е служебна проверка, в резултат на която този служител ще бъде освободен от органите на вътрешните работи и подведен под отговорност по закон. Освен това неговите преки ръководители ще бъдат подведени под строга дисциплинарна отговорност", се казва в съобщение на сайта на ГУ на МВР на Московска област, пише pikabu.ru.

Бурков не признава вината си веднага. Според Виталий Парастаев по време на разследването и в съда той е твърдял, че

няма нищо общо с производството

и търговията с наркотици и че става дума за постановка - майорът бил подведен да отиде в къщата, където се намирала лабораторията. Показанията му обаче са опровергани от разследващите.

Освен това Бурков и Дулов са задържани с доказателства: когато оперативните служители влизат в лабораторията, съучастниците

наблюдават изпаряването на субстанцията

По-късно експертизата разкрива, че на този ден, 12 февруари, са приготвили 324 грама чист амфетамин.

Наркотици в особено големи размери, съчетани с напълно оборудвана лаборатория - съставът на особено тежко престъпление е очевиден. И след кратък разговор с оперативните работници Сергей Дулов започва да дава подробни показания. Няколко часа по-късно в негов апартамент в село Киевски е иззет друг пакет с 344 грама прясно сварен амфетамин. Освен това оперативните работници имат везни и няколкостотин чувала за опаковане. Експертизата показва, че иззетата в Киевски дрога е произведена в същата лаборатория.

Нещо повече, Дулов разказва за последния пункт за доставка, направен по указание на Бурков до вилната зона "Скорост". Като доказателство задържаният представя снимка на тайник - същата снимка е изтеглена на компютъра от потребителя Пабло Ескобар 20. В този тайник има повече от пет грама наркотик.

Магазинът е администриран в "тъмната мрежа" от апартамент в село Комунарка на територията на Нова Москва, собственост на Дулов. По време на проверката на компютъра е отворена администраторската страница на магазина "Лаборатория Джон Смит".

Както е установено от разследващите, Дулов и Бурков

са търгували с амфетамин

в московските и граничните райони на Калужка област. Става дума за доста големи количества забранени вещества: именно поради тази причина Пабло Ескобар 20 привлича вниманието на специалистите срещу организираната престъпност.

Общите приходи на интернет магазина в даркнет

възлизат най-малко на 700 хиляди рубли (16 000 лв.) - това е само за идентифицираните доставки. Парите са разделени непропорционално между партньорите: майорът взема почти две трети от печалбата за себе си. Това е значително допълнение към заплатата му на старши криминалист.

Въпреки ограниченията поради COVID-19 и активното противопоставяне на Бурков разследването по неговия случай продължава по-малко от година и през януари 2021 г. е внесено в Московския окръжен съд.

На процеса Бурков продължава да твърди, че е жертва на постановка, но не може да обясни очевидните факти. Получава присъда 20 години лишаване от свобода в затвор със строг режим и лишаване от званието "майор”. Неговият съучастник Сергей Дулов получава 12 години затвор.

Бурков не е първият наркоборец, който започва да работи от другата страна на правосъдието и се опитва да забогатее от наркотици. Той е искрено убеден, че специалните знания и полицейският опит ще му помогнат да заблуди колегите си, но не успява.