Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Симеон Сакскобургготски. Снимка kingsimeon.bg
Симеон Сакскобургготски. Снимка kingsimeon.bg

"Бил съм ловджия, но от 1983-а вече не ловувам. Това, което ми липсва наистина са местностите, природата и приятелите. Сега вече съм неспособен да уловя и една риба – с годините съм станал явно по-жалостив. Тук държа да подчертая, че мнозинството от ловците истински обичат природата, грижат се за нея, пазят я. Тъжно ми е, че днес често са обект на нападки и несправедливи обвинения."  Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за списание "Destinations – ultimate guide for your holiday", което бе публикувано на сайта kingsimeon.bg .

"През живота си съм пътувал наистина много. Държавите, които съм посещавал са приблизително около 80", добавя той.

"Бих казал, че в тази криза с вируса, България се справи относително добре като мерки и система, ужасяващо обаче ниско е нивото на ваксинираните хора! Странно е, че в 21 век, когато науката е толкова напреднала, отпорът у нас е толкова голям. Дали на базата на суеверия и предубеждения? Сравнено с другите европейски страни, процентът е шокиращо нисък. Хората трябва да са убедени, че едно правилно справяне с пандемията, ще е полезно за всички. Ще се улесни живота като цяло, пътуването", казва още Симеон.

"Заради пандемията много хора действително решиха, и това не е само в България, да почиват и пътуват в собствените си държави. И това не е лошо. Така те опознаха по-добре страните си и помагат на местната икономика. Аз самият съм по-скоро планинар, и макар, че имаме чудесно морско крайбрежие, за мен разходката в планината си остава незаменимо удоволствие", споделя той.

Като недостатък на българските туристически дестинации той сочи липсата на изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи.

"Днес, години по-късно този процес уви сякаш е спрял. На много места няма латински надписи или обяснение, поне на английски език! Как очакваме чужденците да ни посещават тук, ако няма да могат да разберат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми."

Бившият премиер критикува и обслужването в туристическите обекти: "Трябва да се постараем. Има не малко примери за страни, които се провалиха в туризма точно заради не добри практики и некоректно отношение спрямо туристите. Правилното съотношение на цена спрямо продукт, доброто отношение към госта, качествената услуга – това са начините. И нека не забравяме, че една негативна оценка е много по-силна от 100 положителни. Като цяло забелязвам и дефицит на усмивки."