Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. СНИМКА: АРХИВ
Съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. СНИМКА: АРХИВ

Технически причини в "Демократична България", а не проблеми и различия, са забавили подписването на коалиционното споразумение. Такова обяснение даде пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов затова защо се бави подписването на коалиционното споразумение с "Продължаваме промяната".

Предстоят ни решения на съответните органи на трите партии, за да приключим процеса по преговори с колегите от ПП. Ние преговаряме с мандатоносителя, за да му дадем подкрепа. Очакваме това да бъде завършено утре от наша страна.  Стана забавяне по наша вина и то изключително по технологични причини. Вчера сутринта получихме текста на приложенията към споразумението, които са големи и става дума за отделните политики. Трябва нашите експерти да се запознаят с тях. Това е технология. Изобщо не става дума за проблем или различия, категоричен бе той.

Акцентът не е колко министерства ще имаме. Водим разговори как да структурираме най-добре нашият принос, защото "Демократична България" има изключителен капитал - експертен и на обществено доверие за защитите на природното ни наследство, сектор сигурност, правосъдието и т.н, каза той.

На въпрос има ли номинации за министри, които да ги притесняват, от страна на другите партии, Иванов каза: Това са разговори на мандатоносителя. В този смисъл не смятам, че ние можем да влизаме в коментари.

Имаше среща вчера в централата на ДСБ. Обсъждахме рамката на коалиционното споразумение, не политиките, а това как то ще функционира. Имахме няколко технологични бележки, които изобщо не бяха свързани с някакви конкретни притеснения. Ще ви дам пример - стана дума за това, че се въвеждат конкретни изисквания за това, че зам.-министрите да се отнасят и към съветниците. Такъв тип материя. Абсолютно нормална работна среща. Не е била свързана с никакъв тип криза, спор, притеснение, каза Иванов.

Ние разбираме изключителната сложност, в която се намира страната. Аритметично за нас е важно да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че то не може да бъде гладко. Трябва наистина да се фокусираме на двустранния вектор на разговори и да оставим на ПП да се договорят с останалите политически партии, от които търсят подкрепа. Че са важни министрите съм казвал многократно, но трябва да дадем голям кредит на доверие на мандатоносителя, продължи той.

Кога ще има правителство зависи от много други фактори, така че не бих давал такава оценка, настоя Иванов.

Съставът на парламента е ясен, аритметиката също е ясна. Управляващото мнозинство няма да е достатъчно за промени в конституцията, обясни той.

Ще работим за това да има дебат в парламента и всеки да поеме отговорност към необходимостта да се рестартира съдебната власт, каза Иванов. Според него предстои да се види дали ГЕРБ, които също били за промени в тази насока, ще свършат обещаното към избирателите си. 

Според Иванов промяната свързана със съкращения на администрацията не е лоша и няма нищо страшно в нея. Ще подкрепим намеренията на мандатоносителя, каза той.

Има риск при съставяне на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства, предупредили сме за това и ще искаме гаранции да не се случи. Когато министърът сам може да си определя екипа, нали си давате сметка какво може да се случи?, запита пък Атанас Атанасов.

Секторът за сигурност е много важно звено. Там трябва да има баланси, каза той. Отново повтори тезата си, че е имало нужда от смяна на шефовете в сектора. 

Някои от назначенията бяха удачни, други не. Този сектор е деполитизиран, но всички ръководители трябва да им имат доверие. Очертава се, че новите министри на отбраната, бяха министри в служебното правителство. Винаги съм казвал, че Бойко Рашков има качества и работи професионално. Трябва да има координация. Аз обърнах внимание, че е тежко неглижиран съветът по сигурността към МС, каза Атанасов.

Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено. Това, което сега сте публикували, утре може да се окаже, че половината имена не са тези. Този начин за подписване на коалиционно споразумение е по предложение на ДБ, ние смятаме, че мандатоносителя трябва да си осигури мнозинство. Дали сме в коалиция или не с БСП, можем да философстваме, когато има мнозинство за гласуване в парламента, отговорът е ясен, отговори той на въпрос все пак те в коалиция ли са със социалистите, допълни той.