Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се ръкува с президента Румен Радев. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се ръкува с президента Румен Радев. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

"Очертава се ситуация, в която сектор "Сигурност" като структура, механизъм и персонален състав за управление да изглежда дебалансирана. Тъй като вие имате отношение към този сектор, ви моля да вземете предвид това, което казвам. По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи, защото през Борисовото управление, секторът беше кадруван от удобни хора, които не да разкриват, а да прикриват злоупотребите у нас. Но някои от назначенията не бяха удачни".

Това каза съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов по време на срещата на партията с президента Румен Радев. Днес e втората част от консултациите на държавния глава с парламентарно представените формации.

Ще ви моля това нещо да го обсъдим. Например главният секретар на МВР считам, че му е твърде висока тази позиция, на която е поставен. Получават се такива грешки, каза той.

Ще трябва в сектор "Сигурност" да има много добра координация между парламента и изпълнителната власт. В тази насока ще работя съвсем искрено. Имам готови законопроекти. Ще ги предложим на мнозинството. На първо място - изменение на Закона за СРС, за да бъдат пресечени всички възможности за злоупотреби в тази насока. Много бързо забравихме за протестите и какви злоупотреби са вършени. Трябва да бъдат ограничени органите, които ги прилагат. Трябва да бъде извадена от кръга на органите прокуратурата, защото тя е орган за надзор в досъдебното производство, а не оперативна служба. Големите злоупотреби, които бяха вършени миналата година, бяха скрити в прокуратурата в едни каси, защото никой не може там да провери, каза Атанасов.

Ще поставим въпрос пред правителството да се въведе съвета по сигурност в Министерския съвет. Този институционализиран орган по закон има много важни функции. Той не работи. Служебното правителство мисля, че прави две заседания, но преди това години наред той не заседаваше, подчерта Атанасов.

Приветствам вашата загриженост. Да, има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, много неща, които да се усъвършенстват. Аз съм далеч от мисълта тук в тази обстановка да правим кадрова оценка и то персонална на назначенията в структурите за сигурност. Виждате, че успяхме да пречупим купения вот, което е сериозно постижение. Така че - да, проблемите, където са системни, трябва да намерим решение по един най-добър начин, отвърна му Радев.

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие. Но пред вас стои и отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели  и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната, и да покажете, че те могат и трябва да бъдат приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата форма, обърна се към представителите на "Демократична България" Радев. Той отново похвали двете си служебни правителства, че са стабилизирали държавата.

Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. Това е и основният критерий, по който те ще дават и отнемат доверие от политическите формации. Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не в страни, каза още държавният глава.

Надявам  се, че този път наистина ще има успех да излъчим управление. След третите избори, то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем после то да функционира, отвърна му съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и възможността да започнем промяната. Тук промяната не трябва да се разглежда като смяна един с друг, а дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите. От тази гледна точка е много важно, че мнозинството, което се очертава, ще може да функционира без ДПС и ГЕРБ - онези политически формации, които са носители на корупционния вирус, продължи Иванов.

Тази карантина, в която трябва да бъде поставено управлението от тях, е важна предпоставка за решаването на този проблем. Следващата възможност, която се изправя пред това управление, е рестартът на прокуратурата и ВСС. Това няма да е просто. За да е трайно и дълбоко ще изисква и по-големи мнозинства и тук идва трудността да направим възможно това да се случи. Ние ще работим за това да има конституционна промяна, зарече се той. И отново настоя, че главният прокурор Иван Гешев трябва да си подаде оставката.

Влизаме в това мнозинство с идеята да внесем капиталът, който имаме. Този капитал не е наш, а на общността, която всъщност дълги години се бори за тази промяна. Тя започна в много отношения с природозащитните усилия за върховенство на закона, с усилията за съдебна реформа, тази общност държеше евроатлантическата насоченост на страната. Ние влизаме с този исторически опит и с този генетичен код. Нашата задача ще е да удържаме тези приоритети, продължи Иванов. Той подчерта, че думите на Радев, че премиерската република е приключила са били много важни. Иванов каза, че формацията е за влизане в еврозоната и ще държи на това като приоритет.

Честито преизбиране. Надявам се, че това ще бъде полезно за България и за вашите сътрудници, обърна се към Радев и Йотова съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов.

Всички очакваме да има правителство през следващите дни. То може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, поради формациите, които го съставят. Въпреки това аз съм оптимист, защото видяхме на срещите миналата седмица, че бяха начертани стотици конкретни стъпки, които това правителство да реализира още в първите няколко месеца на своето управление. Само това да го свършим, България ще изглежда различно само след една година. Надявам се да свършим много повече, отколкото сме заложили в момента, коментира и третият съпредседател на формацията Владислав Панев.