Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма решение председателят на НС да се избира на ротационен принцип между четирите партии за срок от 1 г. Това категорично не отговаря на истината - нито, че ще се избира така, нито, че аз ще съм първият председател на НС на база ротационен принцип. Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в специално изявление.

Нищо от написаното и публикувано за БСП във връзка с бъдещото правителство - нито като имена от БСП, нито като претенции за министри, не отговаря на истината, категорична бе тя. Тези имена изобщо не са обсъждани вътре в партията, а след това на Национален съвет. Ние сме партия с ред и правила, допълни соцлидерката.

Потвърждаваме отново волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да преведе страната и хората през кризите и да започне истинската промяна на досегашния модел на управление, каза Нинова. Не само сме декларирали, но и на практика сме показали, че се борим със задкулисието - както вътре в партията, така и навън и не можем да допуснем да се говори, че участваме в задкулисни разговори или договорки.

Намерихме общите неща по 18 теми след работата на експертните работни групи, но останаха спорни въпроси, затова очакваме от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свикат политическа или лидерска среща, за да ги изчистим и да вземем политическите решения.

А в резултат на тази среща и на експертните решения да се подготви писмено коалиционно споразумение, с ясно разписани ангажименти и срокове, обясни Нинова. Думите, че наша първа грижа са политиките, не са празни от съдържание, допълни тя. И поиска ясни ангажименти какво се прави с цената на тока, как се компенсират доходите на хората, какво се прави в икономиката, как се проедолява ковид вълната.

Лидерката напомни, че такова споразумение трябва да мине през Националния съвет на БСП, както се прави с всички ключови за държавата решения. Такъв ще бъде свикан в началото на другата седмица присъствено.

Едва след подписването на споразумението може да се говори за имена и за постове, категорична бе Нинова. Първо грижа за хората, след това постовете ще почакат малко.