Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мигрантите са експлоатирани като пионки  на политическа шахматна дъска Папа Франциск

Папа Франциск смята, че мигрантите са експлоатирани като "пионки" на политическа шахматна дъска, явно имайки предвид кризата на беларуската граница, предаде Ройтерс.

Хиляди мигранти са блокирани на източната граница на ЕС и според блока кризата е дело на Минск. ЕС обвинява Беларус, че раздава беларуски визи в Близкия изток и след това транспортира хората и ги допуска до границата.

Във видеосъобщение по случай 70 години от основаването на базираната в Женева Международна организация по миграцията Франциск каза, че лишаването на мигрантите от тяхното основно достойнство противоречи на принципите на повечето религии.

"Буди още повече съжаление фактът, че мигрантите все повече биват използвани като разменна монета, като пионки на шахматна дъска, жертви на политически съперничества", каза Франциск. "Как може страданието и отчаянието да бъдат експлоатирани за прокарването или защитата на политически дневен ред? Как може политически съображения да възтържествуват, когато е заплашено човешкото достойнство", запита се той.