Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Справедлива присъда за смъртта на младеж от Сливен поискаха днес протестиращи пред градския съд. Деветнайсетгодишният Петър Досев загина при катастрофа на 21 ноември в сливенското село Крушаре, а баща му бе настанен в болница с тежки наранявания, съобщи БТА.

Катастрофата, според разследването, е причинена от 26-годишния Хюсеин Хюсменов от Сливен, който се намира в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство при пътно-транспортно произшествие. Според прокуратурата Хюсменов е нарушил правилата за движение по пътищата, движейки се със скорост от над 50 км/ч. и не е спазил безопасно разстояние и умишлено предизвикал ПТП. Предвиденото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Началото на протеста бе след погребението на загиналото момче. Близките и приятелите му запалиха свещи на импровизирано бдение. Организаторите заявиха, че искат да дадат ясен сигнал на съдебната власт, че младите хора на България няма да позволят поредното убийство да бъде третирано като инцидент, а присъдата да бъде основана на "смекчаващи вината обстоятелства". Те настояват да бъдат задържани и други хора, които, според тях, са съучастници в престъплението. Те твърдят, че един от тях вече е избягал в Турция.

Само преди две седмици със същите искания и на същото място десетки се събраха да искат справедливост за друго убийство. Тогава жертвата бе 30-годишният Божидар Иванов, убит на 29 октомври от неговия връстник Орлин Атанасов, като мотив за престъплението според полицията, е ревност. Според близките на Петър Досев, и това убийство е провокирано от скандал заради момиче.