Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИНТЕРВЮ НА КОНСТАНТИНА КОСТОВА ЗА "24 ЧАСА"

Може би е време за твърда ръка за ваксинация, но няма да стане

 Още акценти от интервюто:

Каквото пипне здравната каса, става по-скъпо. Където в Източна Европа я раздробиха на много каси, сега са се хванали за главата - да остане една, но с истински контрол

Хората по света бяха излъгани от лидери, че ето - дойде ваксината и вирусът изчезва. Не, но тя пази да не умрем от него и това е смисълът.

Личната отговорност на бившия премиер в убиването на доверието е, че създаде алтернативен щаб. И че предизборно използва броя починали

- Д-р Ненков, предлагате задължителна ваксинация от 1 февруари и казвате, че “правителството щеше да влезе в историята”, ако я беше въвело по-рано. Вярвате ли, че все пак ще успее да се запише в историята?

- Не, няма да успее. Това е много трудно решение, далеч надхвърлящо смелостта и възможностите на нашите управляващи, за съжаление. Видяхме преговорите между бъдещите коалиционни партньори - всички се обединиха да няма нищо задължително. Ще бъде много тъпо обаче, ако за определени социални или професионални групи направят задължителна ваксинация, а за други - не.

- Тоест трябва да е за всички?

- Ако има нещо задължително, свързано с ваксинацията срещу китайския вирус, то трябва да бъде за всички, а не за отделни групи.

- Много хора смятат, че зеленият сертификат ограничава свободата им, а задължителната ваксинация - още повече. Какво им казвате?

- Стоейки вкъщи зад условна анонимност в безсмислените за мен социални мрежи, много лесно хората раздават квалификации. Но не знам дали разбират какво означават 250 умрели. 250 души са загубили живота си в деня, в който настъпи ужасно трагичният инцидент за македонските граждани. На другия ден нашето правителство обяви национален траур за загиналите на пътя чужденци, а 250 български души бяха споменати само като традиция. Те са тези, които се противят срещу ваксинацията по най-различни напълно основателни в повечето случаи причини. Казвам напълно основателни, защото хората бяха лъгани. Те, ако отворят умовете си за статистиката, която е напълно суха наука с цифри, ще стане ясно, че ваксинацията е единственият шанс да преодолеем тази епидемия без много човешки загуби. Другият вариант е всички да го преболедуваме и който оцелее - оцелее.

- Някои лекари, като доц. Атанас Мангъров, смятат, че това е начинът.

- За съжаление, такива допринесоха значително за уронване на доверието към нас, лекарите. В българската статистика от всички починали под 6% са ваксинирани. 94% от умрелите са неваксинирани. Т.е. все пак ваксината може би върши някаква работа...

- Ако задължителната ваксинация бъде въведена в България, няма ли да има бунтове като в Австрия?

- Със сигурност. Не бива да се заблуждаваме, че това в Австрия е спонтанен граждански протест. То е яхнато от някакви крайни политически субекти. Един такъв политически субект у нас сега ще влезе в парламента, той иска да премахне всички зелени сертификати. Този субект ще бъде начело на размириците.

И понеже вече отне много време убеждаването и интелигентното говорене, което остава без резултат, може би е време за твърда ръка. Но няма да стане.

Задължителната ваксинация ще намали броя на умрелите хора в края на епидемията, когато теглим чертата - когато вирусът си отиде или дотолкова намали активността си, че да живеем с него, както с грипния вирус, който също отнема животи, но не с такъв обем.

- Кой е факторът, който доведе до ниския процент ваксинирани?

- Ето го фактора - доц. Мангъров, Ангела Меркел, която каза “трябваше да одобрим по-рано ваксина”, беше още в началото на ваксинационния период. Тя няма право да одобрява или неодобрява каквото и да било лекарство. Но това бе желанието на ръководителите на обществата и народите в цивилизования свят - че ще се появи ваксината и като с вълшебна пръчица вирусът ще изчезне. Всъщност още от самото начало специално тази ваксина беше натоварена с едни очаквания, които няма как да изпълни.

Никой тогава не обясни на хората, че тя няма да ги предпази от вируса, тя ще ги предпази да не умрат от него. Първото нещо, което казват такива като доц. Мангъров и негови ревностни последователи - “да, ама мама се ваксинира и се разболя”. Мама се разболя, но изкара вируса за 3 дни и оздравя. А бабата на 4-ия етаж, която не се ваксинира, отдавана умря от вируса. Това е идеята на ваксината. Тя не предпазва от вируса, тя прави така, че той да премине по-леко. С това хората бяха излъгани. Съобщението беше “Ето, дойде ваксината, безкрайно добронамерени и човеколюбиви фирми създадоха за вас ваксини, ваксинирайте се и няма да има болест”. То се оказа, че не е така. С цялата тази история на вируса беше вложена много политика. А политиката е лъжлива работа.

Това доведе преди дни 250 души да умрат. Това са хора, които казват: Доц. Мангъров казва, че не трябва да се ваксинираме, прочетох в “бг мама”, че ще ми сложат чип, за да ме следи Бил Гейтс, и всякакви такива глупотевини. Звучат смешно, но са ужасяващо тъжни неща.

- Има починали с фалшиви сертификати.

- Процентът на умрелите при нас с ваксини се дължи на това - фалшивите сертификати. За огромно съжаление ги продават мои колеги лекари. БЛС се разграничава от тях, вместо да им отнеме правата. Това е криминално престъпление. Всеки един общопрактикуващ лекар може да ви разкаже за случай, при който някой глупак с фалшив сертификат сега иска да се ваксинира. Негов роднина е умрял и се сеща.

Друга причина да не искаме да се ваксинираме е, че не гледаме глобално, а на ниво семейство, познати и приятели. Около нас никой не е ваксиниран, добре сме. Веднъж чух жена на пазара, която каза, че като се ваксинирала, ѝ паднали ноктите.

- А сега може ли да има кампания, която да убеди хората да се ваксинират? Късно ли е за това?

- Безкрайно късно е, но пак е нещо. Дано е по-различна обаче.

- Каква трябва да е?

Честна. Не трябва ваксината да се товари с очаквания, че епидемията ще изчезне. Няма. Тя ще предпази хората от тежко протичане на болестта.

Една кампания в този крайно токсичен фон ще бъде много трудна.

Новото правителство искат да правят щаб, доколкото разбрах. Това е другото нещо, което уби доверието. Създадоха един щаб, който, добър лош, строг или не, хвана здравно юздите. После обаче по някаква причина бившият премиер Бойко Борисов създаде алтернативен щаб. Това е личната му отговорност в убиването на доверието. Много политика се натовари в темата. Същият Борисов използваше бройката на починалите в предизборната си кампания. Грозно и долно, срам и позор е това.

- Какво мислите за мерките в момента, спазват ли се според вас?

- Не се спазват, защото никой не ги контролира. Зеленият сертификат не е лошо решение. Но това е като закона за пътищата, който сега всички плюят по повод с изгорелия автобус. Законът не е лош, двайсетте лева на полицая са проблем. 10- те лв. на входа на мола, които даваш на охраната, са проблем. Фалшивият сертификат, за който колегите ми, които го издават, получават не знам колко, е голям проблем. Този контрол не е трудно да бъде осъществен, ако имат желание управляващите. И този, който взема десетте лева, да знае, че никога повече няма да работи нищо друго, освен да копае градинки.

- А лекарите, които издават фалшиви сертификати?

- Да не работят никога повече като лекари. Това не е един фалшив болничен лист за 3 дни, който ще вземе работник, за да си обере боба. Издавайки фалшив сертификат, ти пускаш една биологична бомба в обществото. Той както ще наплюе някого в мола, така ще наплюе и възрастната си майка вкъщи, която ще умре от коронавирус. И ще се оправдае, че лекарите са я изпуснали, а не че той е платил за сертификат.

Интересно е, че ваксината е безплатна, а те дават пари за сертификат. Не знам колко струва, но не мога да намеря причина за това - нито пари, нито каквото и да било.

- Обнадежден ли сте, че всички на коалиционните преговори се обединяват за здравна реформа?

- Здравна реформа е много широко понятие. В публичната дискусия на бъдещите управляващи слушахме едни декларации, все едно изборите предстоят, а не са минали. Реформа с декларации и пожелания няма да стане. Ако ще се прави, тя трябва да започне от крадците.

- Кои са крадците?

- Ако кажа, ще ме осъдят веднага, те са много чувствителни. Към 5 млрд. лв. е годишният бюджет за здраве. От тях се краде една огромна част от най-различни субекти и търговски обекти. Ако бъдат спрени тези кражби, ще има пари за вертолети, за лекарства на децата, за всичко.

Болницата Х, която прави обществена поръчка, за да си купи линейки, не си купува две за 100 хил. лв., а една за 200 хил. лв. Това е проблемът. Ограничаването на този тип кражби обаче изисква много смелост, решителност и голяма политическа подкрепа.

- Да спрат ли болниците да са търговски дружества?

- Аз съм много за. Един от основните критерии за качество на една болница е печалбата ѝ. Това е критерий за управление на баничарница, не за здравно заведение. Безспорно парите са много важни. От тях зависят специалистите, които може да си наеме, за да се грижат за нейните пациенти. Това обаче не е основният критерий за качество.

Управлението на държавните болници е безконтролно и дълговете им никога не водят до отговорност на управляващите ги. В тях повечето назначения са политически. Такъв пример преди време са политическите ходове с Правителствена болница. Правителството изплати около 20 млн. лв. нейни дългове. Не стана ясно как са натрупани тези пари, когато прехвърлиха собствеността на болницата на университета. Същото това правителство върна болницата да е собственост на здравното министерство. Това беше една врътка, за да се изплатят едни 20 млн. Този, който ще управлява после, какво ще си каже - “аз мога спокойно да натрупам 20 млн. дълг, някакси после ще се оправят нещата”.

Двама полуграмотни следователи могат да го разплетат за една седмица. Но то не се случва.

Говорят за здравната каса да стане няколко. Всички, които се бяха събрали, ако бяха помолили някой да им направи справка какво се е случило в страните от Източна Европа, при които здравната каса е станала повече от една, щеше да ги е срам да го предлагат. Навсякъде, където са станали много малки частни здравни каси, са се хванали за главата.

По-добре е да остане само една, но категорично не в този вид.

- Какви са основните ѝ проблеми?

- Каквото пипне здравната каса, става по-скъпо. А контролът е само дали някъде има подпис. Тя не се занимава с качеството на здравеопазването. Медицинският одит също не се занимава с това.

Ето един голям лост за контрол на качеството на работа на медиците. Но не пациенти да кажат дали д-р Ненков си върши качествено работата. Защото пациентите абсолютно нищо не разбират от нашата работа. Това трябва да го каже друг анестезиолог.

- Няма ли да е конфликт на интереси, ако той е ваш познат?

- Ако дойде от Германия, няма да стане никакъв конфликт на интереси. Ако искаме да си подобрим качеството на лечение, това е пътят. Но това е една утопия като тази, че ще спрат кражбите в здравната система. Черноглед съм, но не ми се вярва, че ще успеят и тези управляващи.

- Мрачни прогнози направихте. Кажете нещо положително, което ще се промени?

- Със сигурност епидемията ще отмине по един или друг начин. Просто трябва да сме умни, да се пазим, да се ваксинираме и няма да пострадаме.

В тази система, която всички плюем, работят прекрасни лекари, сестри и санитари, които вършат една много добра работа под напрежение. Но социалните мрежи и медиите дават с охота думата на хора, които са пострадали от нашата система. Все едно лекарите всяка сутрин стават с идеята колко човека ще убият.

Дай боже новите управляващи да са смели и решителни и да доведат до реални и добри резултати за медици и пациенти.