Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити икономическите политики на правителствата на Партията на справедливостта и развитието през последните години в отговор на нападки на опозицията във връзка с икономическото състояние на Турция, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Президентът отбеляза, че ПСР е била тази, която е изплатила задълженията на страната към МВФ, увеличила е в пъти валутния резерв на централната банка и е променила някогашния икономически модел, ориентиран към вноса. В изказването си на проява в Измир Ердоган се зарече също, че лихвените проценти ще продължат да падат.

По думите на президента опозиционната Народнорепубликанска партия сега всява страх с приказките си за тежкото състояние на страната. На обвиненията на опозицията в несправяне на правителството с икономическите проблеми, Ердоган отвърна на свой ред с обвинения.

"До идването на ПСР самостоятелно на власт /2002 г., бел.ред./ Турция беше обречена на икономически модели, базирани на вноса", изтъкна той и добави, че по времето, когато НРП е била във властта в Турция лихвите са достигнали ниво от 7500 процента, безработицата е била съкрушителна, а банките са били изпразнени.

"Такава Турция поехме от тях ние", посочи той.
Ердоган напомни, че по време на управлението на ПСР Турция е изплатила задълженията си в размер на 23,5 милиона долара към МВФ и е увеличила валутния резерв на централната банка от 27,5 на 127,5 милиарда долара.

"Откакто казахме, че няма да сключваме ново споразумение с МВФ, оттогава те не мирясват. Ние казваме, че светът е по-голям от пет /има предвид петте постоянни членки на ООН, бел.ред./, казваме същото и в икономиката", заяви Ердоган и настоя: "Няма да отстъпим от своята икономическа програма".

Президентът отново засегна и темата за лихвите, като обвини лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, че си противоречи в изказванията по темата.
"Онези, които вчера доведоха лихвите до нива от 7500 /процента/, /казват/ изкарайте закон и намалете лихвите на един процент... Кой го казва? Г-н Кемал. Един ден казваш това, а друг ден казваш "увеличете лихвите", посочи президентът, като добави: "Тези лихви ще падат, ще падат".