Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Литва ще плати огромна цена за решението си да открие представителство на Тайван

Според съобщения на литовски медии, страната ще подпише със САЩ споразумение за експортни кредити на стойност 600 милиона долара. В тях се посочва, че Вилнюс, който разгневи Китай с решението си да открие на своя територия представителство на Тайван, се опитва да спечели търговската подкрепа на Вашингтон, съобщи Радио Китай.

Освен това външният министър на Литва Габриелюс Ландсбергис заяви по време на посещение в САЩ, че решението на страната за откриването на тайванското представителство ще бъде болезнено в краткосрочен план, но то ще покаже на страните в света как да се противопоставят на този натиск.

В тази връзка, на вчерашната си редовна пресконференция говорителят на Външно министерство на Китай Джао Лидзиен посочи, че пренебрегвайки сериозната позиция на Пекин, както и двустранните отношения и основите на международното право, Литва прокарва открито принципа за „един Китай и един Тайван“, което представлява изключително лош прецедент. „Пекин ще реагира категорично на всички провокации спрямо своя суверенитет и териториална цялост. Ако, както каза външния министър на Литва, страната му може да води самостоятелната външна политика, бих искал да го попитам какво точно направи в САЩ?“, добави още говорителят.