Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес е ден на национален траур.
Днес е ден на национален траур.

Днес е ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии –  пожара в дом за възрастни в село Рояк и тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма".

Обяви го първи вчера във Варна вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, а до края на деня и Министерският съвет взе решение за това.

При пожара, който избухна в дом за възрастни хора в село Рояк, загинаха девет души. Всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи и ще им бъдат издадени нови.

От 1 януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

Часове по-късно на автомагистрала "Струма" се случи и най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последните 10 години - 45 души, пътуващи със северномакедонски автобус от Истанбул към родината си изгоряха като факли.

4-годишни близнаци от Скопие са най-малките жертви в буса ковчег. Разследващите откриха изгорялата жена с двете деца на ръце пред средната врата на превозното средство. 

Най-възрастният пътник, който загуби живота си, е на 63 г., а повечето пътували в рейса са родени между 1971 и 2004 г.

10 души от едно семейство също са сред тези, които няма да се завърнат от екскурзията в Истанбул.

7 от 52-ата пътници са настанени в “Пирогов" с различни травми, които не застрашават живота им.

Вълна от съчувствие от целия свят заля Северна Македония. Председателите на Европейския съвет, на Европарламента и на Еврокомисията Шарл Мишел, Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен изразиха съболезнования.

Заради деня на траур обществената медия БНТ промени програмата си за днес - няма да бъдат излъчени повторения и планирани развлекателни предавания, а в актуалните предавания няма да има теми с развлекателен характер.