Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ревност или отменена сватба. Това може да е причината за смъртта на Елена Ганчева, за която се предполага, че е била убита от кандидат-депутата Христо Кацаров. Двете версии бяха лансирани пред сайта Виа Понтика от приятели на младия мъж.

За починалата българка съобщава нидерландският сайт omroepwest.nl.

"Починала жена беше открита в къща на Emmastraat в Хага в четвъртък вечерта. Полицията подозира, че 31-годишна жена с българска националност, е починала в резултат на престъпление. Жената е обявена за изчезнала в сряда вечерта, след което полицията незабавно е започнала разследване," пише нидерландският сайт, цитиран от Виа Понтика.

Холандската медия не споменава име, но става дума за Елена Ганчева, за която се предполага, че е била убита от кандидат-депутата Христо Кацаров.

Нидерландия издава Европейска заповед за ареста на 33-годишния й приятел Кацаров, но той напуска страната. И въпреки че е от Бургас, там не е открит в дома си. Ден след убийството разследващите го намират в София - кв. Дървеница, но при опит да бъде арестуван се самоубива.

Христо Кацаров е бил парламентарен секретар, по-късно началник на кабинета на министъра на туризма Николина Ангелкова. Изключително интелигентен и с остър ум, бъдещето му в политиката изглеждало безоблачно.

Преди месец той се е преместил в Нидерландия при Елена, която е работила в Европол в Хага и е живеела от 10 години там. Според близки до Христо Кацаров наскоро той й предложил брак и тя приела.

Тъй като бе на 28 място в листата на ГЕРБ за Бургас, младият мъж междувременно се връща в града, за да участва в изборите. Веднага след изборния ден лети за Хага, където по неизвестни причини убива Елена.

Приятелите на Христо предполагат, че тя се е е отказала от сватбата, защото е имала 12-годишна връзка с друг мъж, с който се е събирала и разделяла. Явно отказът на Елена е предизвикал Христо да се стигне до фаталния край.

Но тъжното събитие има и предистория:

Христо Кацаров се е разделил с бившата си приятелка С., която е работила в деловодството на Министерството на туризма, след побой над нея. Със С. той също е планирал сватба, но пред приятели споделил, че се разделя с нея, защото детето й от предишна връзка не го приема.

Коренно противоположна версия разказа пред Виа Понтика колежка на двамата: На нея С. се е оплакала, че Христо не иска детето й и тя се е принудила да го даде на родителите си за отглеждане. Домашното насилие е станало достояние на всичките им колеги, след което последвала раздяла.

С жертвата Елена Ганчева Христо се е познавал от няколко години, но едва наскоро искрата е припламнала между тях. Христо Кацаров е споделил щастливата си емоция с един от най-близките си приятели, когото е поканил за кум. Именно той сподели пред Виа Понтика тъжната новина за смъртта на Елена и подозренията си, че Христо е извършителят, ден преди новината да достигне до България.

"Най-вероятно не е искал да понесе този срам и това унижение да бъде разкарван по медии, да бъде сниман вързан", обясни отнемането на собствения му живот криминалистът Иван Савов.

"Някакво чувство за ревност, за пренебрегнатост, за накърнено самолюбие. Фактът, че човекът е посегнал на живота си, показва именно това – че той има висока самооценка и най-вероятно нещо в тази посока е свързано и с първото деяние", смята Савов.

Христо Кацаров
Христо Кацаров