Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

При най-благоприятния сценарий за пандемията, наричам го "Ако имаме акъл в  главата", по Коледа ще паднем под 1000 заболели от COVID и под 50 починали. Този сценарий плюс текущите мерки е равно на успех, заяви математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

Три сценария за пандемията разви проф. Витанов. Според него няма да стигнем до тотален локдаун, ние не сме Австрия. Няма да стигнем и до пълна ваксинация.

Първият сценарий е да продължим така нивата да спадат и да изкараме една хубава Коледа. Вторият наричам "Тибет" - плато над 2000 с натоварване на здравната система и висока смъртност. Третият - ако акълът ни е малко, спадът спира и вървим нагоре, обясни професорът.

Имало няколко фактора, от които зависели тези сценарии.

Първият бил хората, които са в чужбина, и ще тръгнат да се прибират за празниците, колко и каква зараза ще пренесат. Вторият фактор са учениците - големите ученици още не ходят на училище. Третият фактор е дали ще се спазват мерките, защото човек, като види, че нещата вървят добре, се отпуска, коментира Витанов.

В момента вървим надолу, по наши изчисления ще има ефект от мерките, но той няма да обърне тренда, коментира проф. Витанов. Смъртността полека също ще намалява и ще падне под 100 души. Но това е само при благоприятния сценария - иначе ще се задържи на нивата от края на ноември и ще тръгне пак нагоре.

Болничната система е претоварена, над 75-80 хиляди активни случая. Пренатоварена е отдавна и от гледна точка на човешкия фактор, но издържа. По изчисления в момента около 40% са се срещали с вируса.