Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Никой не е искал да злепоставя проф. Герджиков като кандидат за президент, проверки има в още 2 университета, но няма реакция от ректорите им, каза вътрешният министър

Внушението, че използвам полицейски сили, за да въздействам върху изборите за президент, са неточни и злонамерени, каза вътрешният министър Бойко Рашков по повод думите на кандидата за президент Анастас Гержиков вчера, че МВР е посетило Софийския университет в сряда и четвъртък.
"Университетът не е защитена територия. Ако там се извърши престъпление ще повикат МВР. Учебните заведения са места, където полицейските органи могат да отидат при необходимост и да извършат проверки. Миналата година са приети от Министерския съвет две постановления. С тях са отпуснати първо 68 млн. лв., с второто още 10 млн. лв. за ремонти на общежития. Те са към няколко университета. Не чух реакция от ректорите на другите университети", заяви Рашков.
Въпросът, който се изяснява е дали е изпълнена препоръката с писмо на тогавашния министър на образованието договорите да се сключат така, че парите да се преведат авансово на 100% към фирмите изпълнители.
"Месеци наред обсъждаме ин хаус процедури за изграждането на магистрала, т.е. изтичането на бюджетни средства. Длъжни сме да проверим дали и парите за университетите не са изтичали по механизма за магистрала "Хемус". А там една огромна част от средствата са присвоени. За тези 78 млн. лв. за университетите няма указания да се сключва договор с изпълнители с ин хаус процедура. Няма такива указания, но има указания да се плати 100% предварително на фирмата, която ще ремонтира. Това не е нормално", каза Рашков. Той попита защо проверката на Икономическа полиция се търлкува като политическо действие, а акцията на КПКОНПИ в Община Варна от четвъртък - не.
Стана ясно, че ГДБОП не са ходили в университетите, а само двама цивилни полицаи, които са поискали документи.

Рашков каза още, че с него не са водени разговори да остане министър в редовния кабинет.