Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО РАШКОВ
БОЙКО РАШКОВ

"Всички видяхме поведението на някои представителни органи в Турция преди първия тур на изборите. Това може да се тълкува като намеса във вътрешните работи на България", каза вътрешният министър Бойко Рашков на пресконференция за резултатите от работите на МВР за вота и обясни подготовката за балотаж.

Той изчете публикации в турската преса, призиви на държавни органи в южната ни съседка, както и изселнически организации, в които хората се призоват масово да гласуват за Движението за права с свободи.

Рашков обърна внимание и на факта, че избирателите в Турция са гласували с рекордна скорост в една секция, като за около минута е трябвало да попълнят декларацията си, да им проверят документите, да се справят с машината.

Рашков отново посочи, че ГЕРБ и ДПС са рекордьори по купуване на гласове. "Точно те се оплакват от репресии, всъщност си партнират, включително и с прехвърляне на гласове. Още не сме се справили с това уродливо явление "политиците да си купуват места в парламента", каза Рашков.

122 са досъдебните производства за престъпления, свързани с политическите права на гражданите за изминалите избори. За вота през юли са били 91.

Вече има и осъден условно за купуване на гласове в Плевен.
Според Рашков трябва да има по-сурови наказания за купуване на гласове, както и да се прилагат СРС за разкриване на това престъпление. Той даде още няколко примера от страната.

МВР не е загърбило работата по разкриването на престъпления, по COVID мерките и охрана на границата, стана ясно от изявлението на главния секретар Петър Тодоров.

Малко по-рано Бойко Рашков каза на брифинга, че са открити  разписки от машините на вота в дома на кандидат-депутат, участвал в изборите за Народно събрание на 14 ноември.

"В Софийска област има кандидат за депутат, не съм проучил дали е
избран, по сигнал е извършена проверка и в дома му са открити
редица следи - не само пари, списъци, а и контролните талони
от машината, за да може този, които е получил парите да се
докаже, че е гласувал за ДПС", обясни Рашков.

Ние установяваме, че парите се дават не само преди изборите, а и след изборите, посочи той.

Това е един точно такъв случай, но не е единствен.

"Когато изборите вече са преминали и когато този, който дава парите, трябва да получи и доказателствата, че човекът, който е получил 50 лв., е гласувал действително така. Тоест намерили са възможността, чрез документа от машината, който се полага на някой член от изборната комисия, той да я получи и така си проверяват сами как е протекла търговията дали този, на който е заплатено, наистина е гласувал", отбеляза Рашков.

Очаквайте подробности