Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И при двата случая има доказателства, че бащите на екзекуторите са помагали, за да се прикрият нападенията

В чанта беше намерена и Еля, дъщерята на депутата от ДПС в 36-ото НС Зия Дишли

Месец след като бе обявена за национално издирване, разследващи откриха трупа на 33-годишната Евгения Владимирова. Жената бе намерена в куфар във водоем край Перник, а за тежкото престъпление беше задържан съпругът й. Още в самото начало поведението на Орлин Владимиров изглеждаше съмнително и той бързо стана основен заподозрян за изчезването на половинката си. Мъжът упорито твърдеше, че Жени, както я наричат близките й, е излязла от дома си в софийския квартал "Лагера" на 13 октомври, за да отиде на фитнес, но той така и не успял да види с какво е облечена, защото не се обърнал да я погледне на излизане от жилището.

Още в първия ден, в който снимката на Владимирова бе публикувана във фейсбук, историята й разпали любопитството на хиляди хора в цялата страна. Мистериозното изпаряване на жената повдигна въпроса как е възможно човек да изчезне безследно през деня, и то в оживен квартал. Учудващо за властите бе и това, че абсолютно никоя камера не беше уловила Евгения по маршрута, по който Орлин твърдеше, че е минала. Липсваха дори сигнали от случайни минувачи, които да свидетелстват, че все пак са я фокусирали някъде в района.

Така след 30-дневно усилено търсене органите на реда официално арестуваха Орлин, който направи пълни самопризнания за извършената от него екзекуция. Минути след задържането мъжът беше отведен от екип на отдел "Убийства" до близък до дома му гараж, за да покаже къде точно е станало фаталното нападение над жена му.

По-късно стана ясно, че причината за посегателството била ревност. В пристъп на гняв Владимиров започнал да я души с ръце, а тя припаднала. Помислил, че е мъртва, и взел стречфолио, с което 4 пъти омотал главата й. Така Евгения се задушила напълно.

Според полицията малко след това убиецът се обадил на баща си Пламен, който е бивш служител на ДАНС, за да му сподели какво е направил. Неговият роднина веднага пристигнал в апартамента, за да напъхат тялото на жената в куфар. Поставили го в ембрионална поза, след което 60-годишният Пламен захвърлил снаха си в тресавище край Перник.

Пред съда и двамата признаха, че са извършили престъпленията и съжаляват за направеното от тях.

На разпит бе привикана и майката на Орлин. Разследващи твърдят, че тя не е участвала в убийството и укриването на трупа, но е знаела за случилото се.

За съжаление, станалото с Евгения съвсем не е първото нападение, при което властите откриват трупа на жертвата в куфар. Историята помни и 30-годишната Антония Венциславова от с. Копаница, която след 10-месечно издирване бе намерена в куфар в храсти близо до реката между Радомир и с. Николаево. Малко след 7 октомври миналата година ДНК пробите на костите и косата в чантата потвърдиха, че останките са нейни. Случаят стана още по-зловещ, тъй като част от багажа бе изровен от диви животни.

Антония Венциславова
Антония Венциславова

Освен начина, по който е скрит трупът, прилика в двата казуса бе и това, че заподозрени още в началото се превърнаха половинките на жените. Близките на Антония сякаш знаеха, че съдбата й е предизвестена и още в първите минути, в които стана ясно, че следите й са безвъзвратно изгубени, пред "168 часа" част от тях споделиха, че могат да посочат името на човека, който е замесен в изпаряването й.

Това бе обявеният за издирване от властите Любомир Лозанов, който бил приятел на Венциславова от четири години.

За изненада на всички той напуска страната броени дни след 7 януари, когато Венциславова изчезва. Пред познати се оправдал, че заминава за друга държава, тъй като е намерил по-доходоносна работа.

Смущаващо обаче било това, че откакто отпътувал, мъжът отказвал да комуникира с роднините на Тони. Те неведнъж правили опит да говорят с него, но без успех. Множество пъти звънели и на телефона му, писали дори и съобщения, но отговор не получавали. Търсели го с надеждата той да разкаже какво са си казали последно с нея и как са се разделили, тъй като разбрали, че във фаталния ден точно Люмобир бил човекът, с когото дъщеря им разговаряла.

Самата тя споделила както пред майка си, така и пред най-близките си приятелки, че гаджето й има намерение да замине за чужбина и двамата ще говорят очи в очи преди това. След тази среща Венциславова така и не се прибрала. Дни наред не отговаряла и на обажданията, което навело познатите й на мисълта, че с нея се е случило нещо лошо.

Месеци след изчезването на Антония стана ясно, че връзката й със заподозрения била изключително бурна. Между двамата често избухвали скандали, повечето пъти те били абсолютно безпричинни, но съпътствани с викове и сериозни заплахи. Според роднините на Антония тя била добра, винаги се примирявала и му прощавала. Той бил избухлив, нервен и често изпадал в кризи.

"По време на един от споровете им Любомир я беше ударил, а тя беше изпаднала в безсъзнание и се събуди чак в болницата - разказа пред "168 часа" една от приятелките на Ани - Валентина Пенева. - Имаше брутални наранявания. След изписването майка й и баща й си я прибраха вкъщи. Любомир обаче обясняваше, че бил извикал полиция и дошлите на място униформени са я пребили, а не той. Това бяха пълни глупости, на които не вярваше никой. Точно след този случай майката на Ани я беше склонила да пусне молба за ограничителна заповед."

Мотивът за бруталното нападение обаче остана неясен. Предположения са, че жената може да е убита от ревност или след поредната караница с Любомир, който все пак беше задържан на 12 ноември 2020 г. в Ладисполи - малък град и община в провинция Рим в регион Лацио. Властите го арестуваха в апартамент, в който живеят двойка българи. Те го приютяват, без изобщо да подозират, че в България мъжът се издирва за най-тежкото престъпление. Карабинерите изкарват заподозрения от дома с белезници на ръцете и го водят директно в затвор в град Риети.

Сходна черта между случаите на Евгения и Антония е и съмнението на властите, че в прикриването на престъпленията, извършени спрямо жените, са участвали роднини на апашите им. И при двете съществуват подозрения, че за скриването на труповете им в куфарите са помогнали бащите на екзекуторите.

При Любомир остана непотвърдена информацията дали неговият най-близък човек е разказал пред властите за убийството, извършено от сина му. Смята се, че след жестокото посегателство над Тони приятелят й споделил всичко на възрастния си роднина и го помолил за помощ. По-късно двамата скрили жената в куфар и го заровили в земята.

Също като Антония и Евгения открито в голяма чанта бе и тялото на изчезналата в нощта на 31 май срещу 1 юни в Украйна Еля Зия Дишли. Момичето се оказа дъщеря на депутата от 36-ото народно събрание от групата на ДПС - Зия Дишли. Българската студентка в Стоматологичния факултет на Държавния университет в Ивано-Франкивск бе видяна за последно в компанията на приятеля си Елдар Астанов от Туркменистан под въздействие на алкохол. Според изданието Galka.if.ua останките й били установени в гората на Рогатинския район Ивано-Франкивска област на 12 юни. Куфарът, в който Дишли била натъпкана, бил изхвърлен на дъното на отдалечено езеро.

"Смъртта е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма след удар с тъп дървен предмет - констатираха властите. - Предполага се, че момичето е убито в апартамент на ул. "Гарбарска", където е видяна за последно, след което трупът й е превозен с такси до близката гора. По тялото й има следи от насилствена смърт. В градския отдел на полицията е приятелят на Зия."

Дни след като бе открит трупът на сънародничката ни, 29-годишният туркмен се сдоби с обвинение в предумишлено убийство. Пред съда той твърдеше, че в злополучната нощ Еля била пияна и дрогирана, вследствие на което паднала и си ударила главата в банята.

"На това се дължи травмата на черепа, която сега е сочена като причина за смъртта й", защитаваше се задържаният.

Пред магистратите той разказа, че двамата наистина са се скарали, както свидетелствали и съседите, но не бил извършил убийството й.

"Намерих я сутринта безжизнена - обясни той от подсъдимата скамейка. - Опитах да й направя сърдечен масаж, по време на който явно са се счупили ребрата й. Натискал съм много силно в желанието си да я спася. Признавам се за виновен единствено за това, че опитах да скрия трупа, но просто се уплаших."