Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Военни учения с участието на САЩ започнаха в Черно море.
Военни учения с участието на САЩ започнаха в Черно море.

Целта на ученията е да предупредят Кремъл, че Америка следи отблизо за нов военен сценарий в Украйна

Руското външно министерство нарича ученията на САЩ и НАТО в Черно море “игра с огъня”

Рискът от военен сблъсък между Запада и Русия е най-големият след края на Студената война

Напрежението между Русия и САЩ се изостри заради военноморски учения с участието на Вашингтон в Черно море. Флагманът на Военноморските сили USS Mount Whitney и ракетният разрушител USS Porter пристигнаха в Румъния на 12 ноември, съобщи в туитър Шести флот на ВМС.

В многонационалното военноморско учение в международни води на Черно море край румънския бряг участваха 7 военни кораба на Румъния, САЩ, Турция и Украйна. Според сайта seawaves.com целта е укрепване на капацитета за реакция на НАТО в Черно море чрез прилагане на Стандартни оперативни процедури на Алианса за различни кризисни ситуации и за развитие на нивото на оперативна съвместимост между участващите военноморски сили.

Същия ден - 12 ноември, руското Министерство на отбраната съобщи за

нарастващата интензивност на въздушното разузнаване

на страните от НАТО близо до границите на Русия. От ведомството допълват, че разрушителят Porter - тип Arleigh Burke, командният кораб на Шести американски флот Mount Whitney и танкерът John Lenthall, след като са направили преход от грузинското пристанище Батуми, са в югозападната част на Черно море и продължават да се движат на запад.

Ден преди това прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че ученията на НАТО в района предизвикват безпокойството на Владимир Путин. Той допълни, че има постоянни оперативни контакти между военните за деескалация на ситуацията, информира Радио "Свободна Европа". На 11 ноември руският лидер е провел разговори с и.д. канцлер на Германия Ангела Меркел, в които е посочил, че смята ученията на САЩ и техните съюзници от НАТО в Черно море за провокативни. Определил е и действията на САЩ и НАТО в Черно море като "сериозно предизвикателство" за Русия.

Изявленията на Путин от 13 ноември бяха второто за по-малко от 24 часа усилие на Кремъл да подчертае неприемливото западно военно присъствие в Черноморския регион и да обвини Вашингтон в ескалация на напрежението на фона на предупреждения на американски служители за риска от възможна руска атака, коментира "Свободна Европа". "САЩ и техните съюзници в НАТО провеждат

непланирани учения в Черно море

В тези учения участва и авиацията, включително стратегическата. Това е сериозно предизвикателство за нас", каза Путин по държавния тв канал "Веста".

В същия ден Министерството на отбраната на РФ обяви заплаха за регионалната сигурност в Черно море. "С нищо непредизвиканата агресивна военна дейност на САЩ и страните от НАТО в Черноморския регион и участието на черноморските държави в нея представляват заплаха за регионалната сигурност и стратегическата стабилност", се казва в съобщение на военното ведомство. Отбелязва се, че то продължава да следи военните действия на САЩ в Черноморския регион.

НАТО провежда големи учения в Черно море през последните четири месеца. На 30 октомври Шести флот на ВМС на САЩ и Военноморските сили на НАТО за нанасяне на удари и подкрепа започнаха операции в Черно и Средиземно море. По данни на руското Министерство на отбраната оттогава в Черно море е миноносецът на ВМС на САЩ USS Porter с управляемо ракетно оръжие. На 3 ноември танкерът на ВМС на САЩ John Lenthall е влязъл в Черно море, а на 4 ноември - корабът на ВМС на САЩ Mount Whitney - клас Blue Ridge.

Това е плаващ щаб с най-модерно електронно оборудване, комуникации и разузнаване. От своя страна командването своевременно получава необходимата тактическа информация. Групировката се поддържа от кораби на регионални съюзници, а от въздуха се прикрива от американска авиация, разположена в бази в Европа, включително стратегически бомбардировачи B-1B, съобщава "Спутник".

По негова информация на 9 ноември между 14,15 и 19,28 ч. над Черно море близо до руската граница е засечен наземен разузнавателен и ударен самолет E-8C Joint Stars на ВВС на САЩ. Той е следен от руски радарни станции по време на целия му 5-часов полет.

Самолетът за наземно наблюдение, бойно управление и командване и контрол E-8, използван от САЩ над Черно море, е оборудван със страничен радар, който позволява да се виждат обекти на земята на няколкостотин километра. Също така от този самолет може да се управляват бойни формирования, тактическа и стратегическа авиация, наземни крилати и балистични ракети.

Това предполага, че САЩ и НАТО подготвят т. нар.

“многопрофилна военна операция срещу Русия

с участието на Украйна и Грузия", твърди военният експерт Виктор Мураховски и допълва: "Безпрецедентните учения на Запада в Черно море са подготовка за всеобхватна операция срещу Русия с участието на Украйна". Според "Спутник" военното присъствие на САЩ в Черно море е

провокация и тласкане на Украйна към война с Русия

На 10 ноември Министерството на отбраната на РФ посочи целите на американските военни учения в Черно море. Според РИА Новости САЩ проучват ситуацията в случай на ескалация в Донбас. Руското министерство на отбраната разглежда военната дейност на САЩ в Черно море като изследване на "предполагаемия театър на военните действия" в случай на ескалация в Донбас, съобщи радио "Спутник". То отбелязва, че основание за това е фактът, че освен ВМС на САЩ в учението участват и тактическа, патрулна и стратегическа авиация, както и контингенти от въоръжените сили на България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна. Министерството на отбраната нарича подобни действия дестабилизиращ фактор в Черноморския регион и коментира, че е имало опит за военно развитие в Украйна.

Русия е разтревожена от непрестанните провокации на САЩ и техните съюзници от НАТО в Черно море, заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, според когото това е "игра с огъня".

САЩ пренебрегват очевидното: "логиката на факта, че

рисковете от сблъсък се увеличават”

"Какво правят американските кораби в Черно море на хиляди мили от базите си? Никакво обяснение. Това е поредният опит да изпитаме силата си", каза Рябков. - Отбраната на Русия е надеждна, Москва вижда тези планове и е готова за отговор", отбеляза дипломатът.

Междувременно представители на САЩ алармираха за руски действия близо до Украйна, където подкрепяните от Москва сепаратисти контролират територии в продължаващия седем години конфликт.

Държавният секретар Антъни Блинкен предупреди Русия да не прави друга "сериозна грешка" по отношение на Украйна, а Вашингтон търси информация за предполагаемо движение на руски войски близо до границата, което Пентагонът нарече "необичайно по своя размер и обхват".

"Продължаваме да наблюдаваме обезпокоителните движения на руските военни в Западна Русия и около Украйна" - каза говорителят на отбраната на САЩ Джон Кърби. - Призоваваме Русия да обясни своите намерения и какво всъщност прави там." В началото на ноември шефът на ЦРУ Уилям Бърнс е бил в Москва. Според Си Ен Ен целта на посещението е била "да предупреди Кремъл, че САЩ следят отблизо струпването на руски войски на границата с Украйна".

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба изрази солидарност с американската оценка за действията на руските военни край Украйна. Той уточни, че все още не се говори за "линия без връщане". Според шефа на Външното министерство украинското разузнаване не разполага с информация за наличие на бойни формирования по границата с Украйна. Киев обаче традиционно обвинява Москва, че създава напрежение в региона. Мария Захарова нарече

новините за струпване на руски части по границата с Украйна фалшива кампания

Пристигането на американски кораби в Черно море беше предшествано от поредица от медийни статии, посочва РИА Новости. В края на октомври изданието POLITICO публикува статия, че Кремъл трупа войски на границата с Украйна. В подкрепа на това то помести сателитни снимки на военна техника в района на Елня, Смоленск, направени от Maxar Technologies. Те показват бронирани части, танкове и самоходна артилерия, заедно със сухопътни войски близо до руския град Елня, който е до границата с Беларус.

"Частите, които започнаха да се придвижват в края на септември от други райони на Русия, където обикновено са базирани, включват

елитната 1-ва гвардейска танкова армия

Междувременно нов анализ на Jane's разкрива, че бронетехниката на 4-та танкова дивизия на Русия е преместено в райони около Брянск и Курск близо до северната граница на Украйна. Частите са оборудвани с основни бойни танкове Т-80У и самоходна артилерия", писа POLITICO. РИА Новости избирателно отбелязва, че от Елня в Смоленск до Украйна има повече от 250 км по права линия, но не казва нищо за преместването на военните си части към Беларус и за твърдението на Jane's.

"Напоследък САЩ и НАТО рязко засилиха провокативната си дейност в Черноморския регион. И това съвсем не е случайно. Ако в Балтийско море, както те смятат, имат повече ресурси, повече възможности при евентуален военен сблъсък с Русия в рамките на "разширено присъствие", то те искат да направят нещо подобно в близко бъдеще и в Черно море", коментира военният експерт Сергей Ермаков.

Според РИА Новости наскоро републиканците от Конгреса на САЩ Майк Роджърс и Майк Търнър са обявили необходимостта от оръжейна доставка на Украйна и изпращане на военни кораби в Черно море, за да "удържат и отблъскват агресията". Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява до 30 хиляди тона на военни кораби на която и да е нечерноморска държава в Черно море в мирно време. Шести американски флот едва се вписва в това ограничение и американците никога не са транспортирали основната си ударна сила през Босфора - ядрени самолетоносачи с водоизместимост 80 000 т и повече. Според руската позиция САЩ отлично разбират, че дори 3 най-модерни кораба едва ли ще преодолеят руския Черноморски флот, който разчита на подкрепата на мощна групировка от различни видове кораби и самолети, разположена в Крим. Но те

няма директно

да нарушат Конвенцията

от Монтрьо,

– поне не в мирно време. Наскоро вашингтонският вестник The Hill, който се чете внимателно от конгресмените, публикува статия на лейтенант-командир на ВМС Брайън Харингтън: "Америка и НАТО трябва да се противопоставят на руската доминация в Черно море". Авторът признава, че ракетните системи "Бастион" и "Калибър", разположени в Крим, и корабите на Черноморския флот, както и сериозна авиационна групировка, позволяват на Москва да покрие огромна територия, в която американските войски може да понесат неоправдано големи загуби в случай на пряк въоръжен конфликт, пише РИА Новости.

Да се пробие тази зона е възможно само със значителното числено и технологично превъзходство във въоръженията. Затова Харингтън предлага заобикаляне на ограниченията на Конвенцията от Монтрьо. Нека всяка страна членка на Северноатлантическия алианс, притежаваща

силен военен флот,

изпрати по два-три флага към Черно море. Такава комбинация, смята той, ще стане практически непобедима.

Русия ще приеме такъв сценарий като пряка подготовка за регионална война и тя много бързо може да прерасне в световна война с ядрени ракети. Вашингтон и Брюксел все още е малко вероятно да се осмелят да ескалират напрежението. Ще зачестяват обаче опитите за проучване на руските граници в Черно море, добавя РИА Новости.

Напрежението между Запада и Русия нараства, смята и Великобритания. Ройтерс цитира изказване на началника на Генералния щаб на нейната армия генерал Ник Картър, според когото рискът от неочакван военен сблъсък между Запада и Русия е по-голям от когато и да било след края Студената война насам.

Руският президент Владимир Путин е заявил пред Ангела Меркел, че смята ученията на САЩ и техните съюзници от НАТО в Черно море за провокативни.
Руският президент Владимир Путин е заявил пред Ангела Меркел, че смята ученията на САЩ и техните съюзници от НАТО в Черно море за провокативни.
“Продължаваме да наблюдаваме обезпокоителните движения на руските военни в Западна Русия и около Украйна", каза говорителят на отбраната на САЩ Джон Кърби.
“Продължаваме да наблюдаваме обезпокоителните движения на руските военни в Западна Русия и около Украйна", каза говорителят на отбраната на САЩ Джон Кърби.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече новините за струпване на руски части по границата с Украйна фалшива кампания.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече новините за струпване на руски части по границата с Украйна фалшива кампания.