Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Саграда Фамилия“ е проектирана, за да функционира като гигантски орган – през пролуките влиза вятърът и създава музика

Ревностен католик и в същото време дълбоко повлиян от магията на легендите, привлечен от формите на морето и обитателите му, астрономията и анатомията, Антони Гауди влага християнски, космически и митически символи в сградите и скулптурите, които проектира. Използва и елементи от архитектурата на маврите. Въплъщава модели от природата и човешки и животински органи и структури. Някои от знаците му са видими, докато други могат да се разкрият само от определен ъгъл или гледани отвисоко. Като например кулата „Белесгуард“ (или „Каса Фигерес“) в Барселона, която от птичи поглед прилича на дракон.

Този митичен звяр заема ключово място в творчеството на Гауди. В Каталуня, както и в България, митът за Сант Джорди (местния свети Георги), който убива змея, е изключително популярен. Смятан е за закрилник на Барселона и областта. Местните го асоциират с битката си срещу сарацините през XI век и е символ на желанието им за независимост. Денят на Сант Джорди се чества на 23 април почти от 1000 години.

Дракона откриваме в много творби на модерниста. Дори още в една от първите –

закътан парк без тълпи от туристи,

въоръжени с телефони и фотоапарати. Там ни отвежда изследователят на Гауди от едноименния институт в Барселона Пере Джорди Фигерола Роджър. Показва ни свирепия змей на входната врата на павилионите „Гюел“, изработен от желязо. В него са вплетени формите на съзвездията Дракон, Херкулес, Малката мечка, Голямата мечка и Воловар.

„Гауди е цар на бедната архитектура, използва само обикновени материали“, обяснява Пере Джорди Фигерола Роджър. Дългата извита опашка на дракона, пазещ павилионите „Гюел“, е пружина. Крилата му са от телена мрежа. Теглилките, покриващи краката и тялото, главата, челюстите и зъбите, са от ламарина.

Какви скрити символи има в "Саграда фамилия", каква е разликата между ранните и късните дракони на модерниста, откъде са прочутите шарени плочки, какви морски елементи са вплетени в къщите, четете в хартиеното издание на брой 10/2021 г.