Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. Любомира Николаева-Гломб Кадър: Нова тв
Доц. Любомира Николаева-Гломб Кадър: Нова тв

Наличието на антитела не е постоянен фактор, като няма ясен критерий каква е стойността, която прави антителата гаранция за безопасност. Това каза доц. Любомира Николаева-Гломб от Националния център по заразни и паразитни болести пред Нова тв. По думите й ваксината остава най-сигурният начин за борба с инфекцията.

"Ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването и фатален край. Не предпазва на 100% от инфектиране, но шансът това да се случи е значително по-малък, отколкото при неваксинирани и непреболедували. Срещалите се с вируса е добре да поставя ваксина между три и шест месеца след преболедуване", обясни тя.

Доц. Николаева коментира още, че новият "Делта плюс" вариант освен много по-бързо разпространяващ се, засяга и много повече млади хора.

"Разпространява се с 10% по-бързо от останалите варианти на инфекцията. При него се образуват много така наречени "семейни огнища"- ако някой в нашето обкръжение е болен, вероятността да зарази всички покрай него е много голяма. Маските, разбира се намаляват този шанс с около 60%, но 100-процентова защита няма", допълни специалистът.

Поредната четвърта вълна, в която се намираме в момента, се характеризира с много по-скорошно влошаване, между 7-10 дни, каза още доц. Любомира Николаева-Гломб.