Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жители на пловдивското Ново село, предвождани от Георги Мараджиев, осуетиха претърсването на магазин на активист на ГЕРБ вчера.
Жители на пловдивското Ново село, предвождани от Георги Мараджиев, осуетиха претърсването на магазин на активист на ГЕРБ вчера.

Да се ровиш във вересиите на хората по селата и да ги привикваш на разпити, е цинизъм, коментира Георги Мараджиев

Арести за себе си и за кмета на Раковски Павел Гуджеров очаква областният координатор на ГЕРБ за Пловдив-област и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. По думите му пред "24 часа" това щяло да стане днес или утре. 

Мараджиев се обоснова с привикването на десетки хора от Раковски в Икономическа полиция, за да бъдат предупредени да не извършват изборни престъпления, и с проверките по търговски обекти на активисти на ГЕРБ в общините Стамболийски и Съединение.

"От Икономическа полиция твърдят, че имат жалби за купуване на гласове, но аз съм убеден, че няма нито един такъв реален сигнал. И когато вчера поисках да видя жалбата, въз основа на която беше направен опит за обиск в магазина на Тодор Гьошев от ГЕРБ в Ново село, началникът на РУ – Стамболийски, Ангел Керпиев ме предупреди, че възпрепятстваме полицейска проверка”, каза Мараджиев. И припомни, че по Закона за МВР всеки може да бъде задържан за 24 часа.

"Не съм правил нищо незаконно и нередно и чак ми е смешно, като гледам как действат. Единствено ме притеснява, че детето ми е на 8 г., а възрастната ми майка - с високо кръвно. Как ще го преживеят, ако ми спретнат някой панаир пред дома", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Полицията вчера не беше допусната в магазина на Тодор Гьошев в Ново село, около 50 души, сред които и Георги Мараджиев, спряха униформените. „Полицията няма право да влиза в търговски обекти без разрешение на прокурор, затова използват като бухалка НАП и РЗИ”, добави кметът на Стамболийски.

Той припомни, че в двата магазина на съпругата на кмета на Съединение Атанас Балкански (ГЕРБ) – Елена, вчера бяха направени проверки именно от РЗИ.

Според Мараджиев репресиите са най-масирани в Пловдивска област именно в общините, където ГЕРБ има силни организации и традиционно печели избори. Раковски бил точно такъв пример. Там от много години ГЕРБ е хегемон, а преди това - СДС. Атаките към Стамболийски също не били случайни, защото областният координатор е оттам, посочват активисти.

По думите им така се е стигнало и до абсурда днес в Икономическа полиция в Пловдив да бъде привикана цялата ловна дружинка на Раковски. На 6 ноември кандидат-депутатът от ГЕРБ Младен Шишков проведе среща с нейни представители. "Присъстваха не повече от 20-30 ловци, а сега призовки са връчени на всички, които наброяват над 100 души. Това е абсурдно. В дружинката членуват и леви, и десни, и подкрепящи и критикуващи", посочи Шишков, който три мандата подред е депутат и е родом от Раковски.

Но най-учудващо било, че вече започнали да привикват и хора, чиито имена са в тетрадките с вересии по селските магазини. Такъв случай имало в община Брезово. "Това не е купуване на гласове, просто хората нямат пари, затова магазинерите им дават с отложено плащане", посочи Шишков. Той припомни, че тази практика е от време оно, даже и при управлението на Тодор Живков.

"Вересиите не са хубаво нещо. Но да се ровиш в беднотията на хората и да ги привикваш, е направо гавра", коментира кметът на Раковски. Той припомни, че и извън избори магазинерите пак дават на постоянните си клиенти с отложено плащане.

"Имам цяла тетрадка с вересии. Хората идват и вземат продукти. Когато си получат пенсиите и заплатите, се издължават. И после пак отначало", обясни продавачка от с. Чалъкови.

Георги Мараджиев също е изумен от привикването на хора, които имат вересии. По думите му това е цинизъм. "Магазинерите по малките населени места практикуват това от години. И когато бабата след 20 дни дойде да си плати сметката, стоките вече са поскъпнали и магазинерът е на загуба, но продължава да дава на вересия. Това ли е изборна търговия? Това е репресия, каквато никога не съм виждал, а се занимавам с избори от 1990 г.”, добави той. Той също смята, че полицейските проверки в Пловдивска област са толкова масирани, защото ГЕРБ има много силни организации в няколко общини. И именно те били на прицел.

Георги Мараджиев (на преден план) допуска, че може да бъде арестуван.
Георги Мараджиев (на преден план) допуска, че може да бъде арестуван.
Кметът на Раковски Павел Гуджеров
Кметът на Раковски Павел Гуджеров