Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

20 юли 1973 г.: легендата получава главоболие и си ляга за късна дрямка, от която не се събужда никога

Конспиративни теории предполагат: разчистване на сметки с престъпни банди, наказание от кунгфу майстори, родово проклятие

Едни смятат, че за края му е виновна актрисата Бети Тинг Пей. Други вярват, че отговорен е бизнес партньорът му Реймънд Чоу

Името на легендата Брус Лий - смятан от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства, се покрива със слава посмъртно. Приживе актьорът не се радва на статут на знаменитост, но след като вече го няма, десетилетия наред остава мерило, спрямо което се оценяват всички кинозвезди на бойните изкуства от Джаки Чан до Джет Ли.

Актьорът почива месец преди излизането на филма “Въведете дракона” (Enter the Dragon), който го превръща в международна икона. Едва на 32 години, Лий се отдава на късна дрямка, от която не се събужда никога. Смъртта му е противоречива, трудна за възприемане и до днес захранва множество конспиративни теории. Дали е бил убит от ревнива любовница, от алчен бизнес партньор, или от триадите?! Става жертва на заговор на кунгфу майстори, които го наказват с тайната техника на докосването на смъртта?! Или го застига родово проклятие?! Всеки от тези сценарии има своите поддръжници, макар официалната причина за гибелта му да е съвсем различна.

Фаталният край

започва с неразположение два месеца по-рано, когато той е хоспитализиран внезапно през май 1973 г. Тогава актьорът работи по постпродукцията на “Въведете дракона”, но получава силно главоболие и гърчове, като е откаран по спешност в хонконгска болница. Там е диагностициран с мозъчен оток. Лекарите стабилизират бързо състоянието му с манитол и след кратък болничен престой той напуска здравното заведение и се връща към нормалния си ритъм с обичайната строга диета и фитнес режим. Остава му обаче главоболието.

Идва последният му ден - 20 юли 1973 г. Лий прекарва оставащите си часове в работа - обсъждания на лентата “Смъртоносна игра” (Game of Death), която ще остане незавършена, заедно с продуцента и негов бизнес партньор Реймънд Чоу. По-късно двамата посещават дома на тайванската актриса Бети Тинг Пей. Тримата разглеждат сценария, преди Чоу да отиде за вечеря другаде. По-късно същата вечер Лий получава главоболие, а Тинг му дава еквагезик - болкоуспокояващо, съдържащо аспирин и успокоително, известно като мепробамат. Умореният Брус отива да подремне. Не слиза за вечеря, а Тинг се опитва да го събуди безуспешно. Извиква Чоу, който също не може да вдигне партньора си. Повикан е лекар, който прекарва десет минути, опитвайки се да съживи Лий, преди да го изпрати с линейка в болницата, където той е обявен за мъртъв при пристигането си.

Аутопсията постановява, че мозъкът на Брус се е подул значително от 1400 на 1575 грама (увеличение с 13%).

На 15 октомври 2005 г. Чоу заявява в интервю, че Лий е починал от алергична реакция към транквилизатора мепробамат, основната съставка в еквагезик. Краят му официално е обявен като “смърт от злополука”. Само че има много несъгласни с това.

Отровен от гневна любовница

Чоу, мислейки за репутацията на Лий, първоначално заявява, че той е издъхнал в дома си при съпругата си Линда. Само в рамките на няколко дни хонконгската преса разкрива тази лъжа. Това подхранва слуховете, че боецът е имал връзка с 26-годишната Бети Тинг. Разпространява се дори скандалният слух, че е бил жертва на развратна оргия с много наркотици. Гневни фенове обвиняват тайванската актриса за смъртта на Лий. Все пак именно тя му дава еквагезик. Някои смятат, че той е искал да сложи край на аферата им, а в пристъп на ярост Тинг е решила да си отмъсти и го е отровила. По онова време тя дори получава заплахи за живота си.

С Бети Тинг Пей (дясно)
С Бети Тинг Пей (дясно)

Фатално предозиране с наркотици

Употребата на тежки наркотици от Лий през последните му години, като кокаин и LSD излиза наяве в писма, за които се твърди, че са написани от него. Това увеличава спекулациите, макар и развенчани, че смъртта му е предизвикана от предозиране с наркотици. При аутопсията е регистрирана само марихуана в стомаха му. Доналд Тиър, който я е извършил, отхвърля това като причина за смъртта, заявявайки, че това би било едновременно “безотговорно и ирационално”.

Брус Лий vs. триадите

Едни са твърдо убедени, че пръст в “убийството” на Лий при всяко положение има Тинг. Само че не в качеството си на предадена любовница, а като умел убиец, работещ за някоя от бандите на триадите (китайски престъпни организации).

Лий има своя досег с тях, като се предполага, че като млад е пребил сина на лидер на местна банда в една от многото улични битки в миналото му. Именно този вид неприятности го карат да се премести в САЩ като тийнейджър.

Според друга конспиративна теория от подобно естество Лий отказва да плати на триадите на Хонконг за защита на неговите филмови декори. Затова те нареждат убийството му. Това или всъщност банди от континентален Китай искат да премахнат кантонската звезда, защото филмите му заплашват доминирането на лентите на мандарин, което не е от полза за инвестициите им.

Жертва на алчен бизнес партньор

Чоу и Лий са бизнес партньори, които основават Concord Production Inc, филмовата компания, с която двамата създават “Пътят на дракона”, “Въведете дракона”, “Смъртоносна игра”.

Въпреки отличните им работни взаимоотношения се твърди, че личните не били толкова розови. Мнозина се чудят дали пък Чоу не е искал да попречи на Лий, златната кокошка, да го изостави, за да гони по-солидна американска изява.

След смъртта на Брус партньорът му получава пълен контрол над Concord, притежавайки правата върху най-известните филми на кунгфу иконата. Може да ги продава на международния пазар успешно, особено след нарасналата посмъртна слава на Лий.

Чоу пуска незавършената лента “Смъртоносна игра”, използвайки 11-те минути екшън, заснети от Брус за проекта, а за останалото използва двойници и дубльори и дори включва кадри от погребението му в реалния живот.

Поразен от китайски майстори на кунгфу с

тайната техника на докосването на смъртта

Заклетите почитатели на бойните изкуства са склонни да вярват, че Брус е станал жертва на заговор на китайски майстори на кунгфу, разгневени от факта, че преподава на чужденци древни китайски техники. Именно това довежда до скандалната частна битка на Лий с Уонг Джакман, който казва, че ако спечели, Брус ще трябва да спре да преподава на американски студенти.

Битката им е обвита в мистерия, но независимо от обстоятелствата и резултата Лий продължава да обучава чужденци. Някои казват, че това е разгневило други сифу (майстор/учител). Според статия в списанието за бойни изкуства Black Belt Лий умира, защото е поразен от dim mak, известна още като “докосване на смъртта” - тайна техника, която атакува точките на натиск, водещи до забавена смърт на противник.

Проклятието

Най-слабо подкрепяно е това, че Брус Лий си е отишъл заради семейно проклятие. Родителите му загубили син преди неговото раждане. У дома те наричали момчето си Малкия Феникс - прякор, който традиционно се дава на момичета. По този начин искали да предпазят сина си, вярвайки, че родовото проклятие, което тегне над тях, засяга мъжете.

Убедените в тази теория използват и факта, че Брандън Лий, синът на Брус, също умира едва на 28 години при злощастни обстоятелства на снимачната площадка на “Гарванът”, като е прострелян по същия начин, по който героят на баща му е застрелян в “Смъртоносна игра”.

С майка си и сина си Брандън, 1970 г.
С майка си и сина си Брандън, 1970 г.

В същото време изглежда семейното проклятие пропуска братята на Лий. По-големият, Питър, живее до 69 години, а по-малкият - Робърт, днес е на 72 години.

И докато хората години наред се питат защо така рано и поради какви причини си е отишъл Брус Лий, неговата съпруга Линда се чуди само защо смъртта му трябва да е така важна: “Предпочитам да си спомням как е живял”.