Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служителите в сградата “Абътс Хаус” свидетелстват, че са я виждали през 2016 г.

Разследващи се натъкват на произведения на изкуството и скъпоценности за над 500 хил. паунда

Колекционирала творби на създателя на попарта Анди Уорхол

Над 4900 ултрамилионери живеят в Лондон. Според статистиката имотите на по-голямата част от тях са в елитния квартал Кенсингтън – "Кралската земя", където сградите и помещенията се продават за космически суми. За над 10 млн. паунда например може да се купи мезонет на няколко етажа или пентхаус с вътрешен басейн, киносалон и фитнес зала. Цифрата скача значително, когато става дума за цяла кооперация.

Какви хора живеят в Кенсингтън?

Допреди няколко години собственост в района можеше да си купи единствено човек от британската аристокрация. С времето обаче ситуацията се променя. Днес в луксозния квартал имат офиси престижни адвокатски кантори, световноизвестни архитекти, актьори, собственици на мултинационални компании.

Само преди дни стана ясно, че сред богопомазаните, успели да се сдобият с имот в тази най-атрактивна част на Лондон, има и българка. Името на криптокралицата Ружа Игнатова изплува в документите за покупка на пентхаус за 13,5 милиона паунда. Тези шокиращи разкрития бяха направени по време на съдебния процес за пране на пари в Германия, където живее съпругът на нашенката.

Записките по делото свидетелстват, че тя е използвала редица британски адвокати и мениджъри, чрез които е криела огромните си богатства. Едно от тях било жилището в Кенсингтън. То е разположено на последния етаж на известната сграда "Абътс Хаус", която е с денонощна охрана и се слави с неописуемите си удобства.

Неслучайно преди Игнатова да купи апартамента той е бил собственост на поп звездата Ейми Дъфи. Уелската певица се изнася от него през 2012 г. след огромен пожар. Ремонтните дейности продължават години наред. Приключват малко преди 2016 г., когато създателката на OneCoin проявява интерес към сградата. Преди да се нанесе, тя заявила, че има няколко изисквания по отношение на интериора в жилището. Наети са професионални екипи, които го трансформират по неин вкус.

Какво има в имота на Ружа, разположен на площ от 650 кв.м?

Криптокралицата се радва на басейн, гардеробна и кухня, оборудвана с най-модерната бяла техника. Стаите са с високи тавани, от които висят полилеи в интересни форми, наподобяващи цилиндри и квадрати. Според документите преобладаващият цвят в имота е класическо бяло. Той разполага и с четири спални, в които леглата са направени по поръчка.

През 2017 г., когато от сънародничката ни вече няма никаква следа, разследващи нахлуват в жилището за обиск. Служителите, които работят в сградата, свидетелстват, че в него имало легендарни произведения на изкуството, които стрували милиони паунди. Твърденията им се оказали правдоподобни, тъй като на територията на имота са намерени картини на бележити художници. Няколко от тях са на твореца Анди Уорхол - водещ представител на течението поп арт. Почеркът на американеца се забелязвал навсякъде, тъй като върху творбите му винаги присъстват изобразени пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности или изрезки от вестници. Самият той казва, че сътворенията му са направени като олицетворение на културните ценности в САЩ.

Илюстраторът, починал през 1987 г., се оказва пророк и с фразата "в бъдеще всеки ще бъде световноизвестен за 15 минути".

На един от принтовете на Уорхол в дома на Ружа например е aктриcaтa Eлизaбeт Тeйлър. Произведението било намерено в шкаф. Другa кaртинa нa художника, която била собственост на създателката на OneCoin, е "Чeрвeният Лeнин". Тя била поставена нaд кaминaтa. Според документите службите се натъкнали и на творба с принт на крaлицa Eлизaбeт, която надувала балон от дъвка. Тя била окачена отляво на дивана в същата стая.

Властите твърдят, че сред скъпите предмети, открити в пентхауса на Ружа в Лондон, имало и скъпоценности, за които до момента не се дават допълнителни сведения. Адвокатите на жертвите на схемата обявиха, че всичко, което тя има в апартамента като произведения на изкуството, е закупено легално от лондонската галерия Halcyon, но с парите на измамените.

Находката, на която се натъкват службите сега, надхвърляла 500 хил. британски паунда. Предполага се, че цифрата е много по-висока и ще варира в случай че бъдат установени още предмети с колекционерска стойност. Най-вероятно всичко намерено в жилището ще бъде иззето предвид факта, че е закупено с печалбите от криптовалутата. Органите на реда са сигурни, че Игнатова е ставала собственик на тези неща само за да скрие печалбите от пирамидата. Допускат, че може би планът й е бил да ги изнесе по-лесно, ако срещу нея започне разследване.

Кога и как Ружа се сдобива с апартамента? 

Сделката е сключена през август 2016 г., въпреки че тогава срещу нашенката вече текат няколко разследвания в отделни страни. Не липсват и конкретни доказателства, които сочат, че бизнесът й е фалшив и тя е ощетила множество хора. Заведени са и дела. Едно от тях е от 2011 г. в Германия. Причината за него е фaлит на нейна фaбрикa зa мeтaли. След срива й близо 150 души остават бeз заплатите си.

Въпреки потвърдените съмнения за измами и нелегална дейност, Игнатова все пак безпроблемно успява да се сдобие с желаното жилище в скъпия лондонски квартал. Това се случва благодарение на юриста Мартин Брайденбах, който финансира покупката чрез лондонска адвокатска кантора. За това деяние мъжът вече беше изправен на подсъдимата скамейка, но и до днес отрича да има общо със схемата. Казва, че никога не е разговарял с българката по този повод и не знаел, че OneCoin е пирамида.

Според документите Брайденбах започнал работа с компанията на Игнатова през 2014 г. Той успял да спечели доверието й и през 2015 г. дори взел поста директор на OneCoin Limited. Водели го съдружник и във фирмата Cryptoreal RSB Central GmbH, позиционирана в Швейцария.

Отношението му към виртуалната валута на Ружа било изразено и в официална позиция от офиса му.

“Повечето страни са признали cryptocurrencies като стока, чрез която нейните граждани могат да търгуват - пише кантората Breidenbach Rechtsanwalte. - Според нас Onecoin е легитимен продукт."

Съдбата на юриста, срещу когото в момента се води дело, последваха още няколко души. Те бяха разследвани и съдени за връзката си с криптокралицата.

Според властите купуването на луксозния пентхаус не било трудна задача за нея. Сделката станала чрез фиктивна компания, а за да няма проследяване на имената, процесът преминал през редица подставени лица. Голяма част от тях не са установени.

Неоспорим факт остава, че в нито един от документите не фигурира името на Игнатова. Няма го и нейния подпис. Изглеждало сякаш тя няма нищо общо с имота. Поради тази причина службите изпитват трудности в това да докажат по категоричен начин, че апартаментът е собственост на бизнесдамата. Очевидци все пак разказват пред властите, че са виждали Ружа няколко пъти там през 2016 г. Отсядала за кратко време, което прекарвала в срещи с високопоставени членове на компанията й. Персоналът, който поддържал сградата, си спомнял, че тя идвала и за шопинг.

Според докладите мезонетът бил оставен на произвола на съдбата през 2017 г. Точно тогава Игнатова изчезва безследно след полет до гръцката столица. Тя повече никога не се завръща в жилището. Дори не инструктира свои хора да вземат произведенията на изкуството, които оставя в шкафовете на апартамента.

В момента имотът вече може да бъде нает за живеене. Обява за него е пусната през 2019 г., без да са правени никакви ремонтни дейности. Властите са сигурни, че той съвсем не е единственият, който тя притежава във Великобритания. Другата й собственост обаче не можело да бъде проследена заради фалшификации на документите.

Не за първи път създателката на OneCoin шокира с ултраскъпи покупки. За никого не е тайна, че тя е горда притежателка и на луксозни имоти у нас. Разследващи установиха, че криптокралицата е вложила няколко милиона в София и в Созопол. Не по-малко е пренасочила и към Дубай. Съвсем наскоро се разбра, че тя е поддържала близки отношения с член на едно от най-богатите кралски семейства в Обединените арабски емирства - шейх Сауд бин Файзал ал Касими. Благодарение на него и стотиците хиляди инвеститори от целия свят Ружа дори започва да строи имение в Дубай. Това разказват и свидетелите по делото срещу нея. Те твърдят, че Игнатова вложила милиони долари в имота, но така и не се нанесла в него, защото се наложило да изчезне.