Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев Кадър: Нова тв
Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев Кадър: Нова тв

Около месец смъртността ще се вдига и това е коварното при COVID, че не може да се постигне бърз положителен ефект, макар че вече имаме спад на новозаразените. Това каза математикът проф. Огнян Кунчев по Нова тв.

По думите му основно ударът пак бил по образованието, което може да се  контролира - то наложило ограничения в училищата и университетите, но трябвали мерки и на други места.

В студиото проф. Кунчев  показа лист с нарисуван "чувал на здравето", с отвори, от които то изтичало - транспорт, заведения, магазини, цехове, митинги. Това са местата откъдето изтичало здравето на хората. "Ако едната дупка се разшири, трябва да се затегнат другите", посочи проф. Кунчев.

Той пресметна,  че при 600 хил. официално регистрирани като заразени, зад тях се криела  голяма част, която не е регистрирана. Около 3 млн. били хората, които са минали през заболяването.

Плюс 1,6 млн. ваксинирани, стават 4,6 млн. Така остават 2 млн. българи, "материал" за вируса.  Докъм средата на следващата година ще им трябва време да се заразят, прогнозира проф. Кунчев.