Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Намира ихтиозавър и хвърля научния свят в смут. Местните се дивят, че е изкопала чудовище. Продължава с цял плезиозавър и първите останки на птеродактил

12-годишната Мери старателно изкопава и почиства очертанията на внушителен скелет с дължина 5,2 метра, след като нейният брат Джоузеф по-рано е попаднал на странно изглеждащ вкаменен череп. Може би това ще струва повече от куп „змийски камъни“ (амонити) и „дяволски пръсти“ (белемнити) за туристите.

Това си мисли малката Анинг, докато работи върху находката си. Майка й ще е доволна, ако тази вкаменелост им осигури повече пари при нерадостната им финансова ситуация. Семейството винаги едва е свързвало двата края, но след смъртта на Ричард Анинг жена му, синът му и дъщеря му са затънали в дългове. Принудени са да кандидатстват за помощи за бедни, докато гладът в Англия набира застрашителни размери по време на икономическата рецесия и Наполеон, който разпалва война из цяла Европа.

Мери знае, че за гибелта на болния от туберкулоза баща допринасят и множеството наранявания, получени от падания по скалите на проклетия и благословен морски бряг на Лайм Реджис, който ги приюти, хранеше и измъчваше. Ричард, майстор на шкафове и любител колекционер на фосили, приживе допълва доходите на семейството, като „ловува“ вкаменелости във варовиковите и шистови скали, надвесени над океана, и ги продава.

Още преди той и жена му Моли да се установят в този курорт на югозападното крайбрежие на Англия, градът е станал особено популярен, тъй като избухването на Френската революция и последвалите я Наполеонови войни ограничават британското благородническо съсловие и заможните да пътуват до континенталната част на Европа. Хората са насърчавани да почиват близо до дома, а не в чужбина. По това време ловът на изкопаеми набира популярност – забавление, идеално за модни колекционери и за печелене на допълнителни пари.

В Лайм Реджис жителите си помагат, като продават на почиващите автентични и уникални сувенири или иначе казано – изкопани от тях вкаменелости с цветни местни имена, като на някои дори им се приписват митични и лечебни свойства. По онова време хората, включително учени, вярват в Сътворението, а Библията не допуска еволюция или изчезване на видове. Никой все още няма ни най-малка представа какви същества са обитавали Земята преди 200 милиона години. Туристите не подозират, че сувенирите, които си купуват, са праисторически морски създания.

По време на юрския период (средата на мезозойската ера) тамошното крайбрежие е било покрито с топло море, кипящо от живот. Когато водата се оттегля, скелетите на животни, погребани в морското дъно от меки седиментни скали, бавно се превръщат в камък. По-късно всяка вълна или свирепа морска буря ерозира тези скали, разкривайки изобилие от вкаменелости – милиони години след последния праисторически животински рев.

Само че скалите в Лайм Реджис и околностите могат да бъдат опасно нестабилни, особено през зимата, когато дъждът предизвиква свлачища. Именно през студените месеци обаче е активният сезон за „ловуване“, тъй като при свлачищата често се разкриват нови фосили.

Още едва 5 – 6-годишна, Мери е плътно до баща си в неговите експедиции по морския бряг и се научава как да търси и почиства вкаменелости.

Любопитната история на майката на палеонтологията четете в "Космос"