Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
Николай Денков

Тази седмица ще бъде трудно, нямам съмнения, но може ли за това, че не може всички да тръгнат едновременно, да задържим десетки хиляди деца дни подред в къщи? Които могат, ще се организират и ще влязат в училище, които не могат, ще влязат след два дни, продължават онлайн, каза министърът на образованието акад. Николай Денков по Би Ти Ви.

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, каза министър Денков. На въпрос на директора Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

„С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата“, коментира Денков.

Решихме, че може да се направи общо усилие между родители и учители, при което да се направи тестването, всички да видят резултата и ако се установи дете, то да бъде отделено. Децата влизат с маска, сядат на чиновете в маска, минава родител или учител и някой от тях контактува с децата и пазят дисциплина. Много разчитам на родителите да помогнат да се извършат тези тестове, като за да влязат в училището, родителите трябва да имат зелен сертификат, каза Денков.

„Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, каза Денков.

По отношение на положителния тест нещата са проиграни, по-лошо ще е ако във всички класове има по един с положителен резултат - в голямо училище ще се струпат 20 деца, които чакат родителите си - обясни Деян Стаматов. Обаждане на родител, изчакване на родителя. Личният лекар трябва да установи с писиар тест повторно положителният резултат и ученикът и класа се карантинират. Ако е отрицателен, се връщат на училище.

Положителните тестове ще се събират в специални контейнери, те се запечатват и трябва да отида до РЗИ, каза Денков.

Дано в заповедта бъде ясно разписано какво става с дете, чиито родители не желаят да се тестват, директорът трябва да намери правно основание да каже на родителя - няма да идвате днес на училище, каза Стаматов.

Ще има заповед, че когато дете е излязло по някакви причини, за да се върне в училището трябва да бъде тествано, каза Денков.

Той добави: ясно е че в момента има различни мнения в обществото, затова със социалните партньори решихме че когато 50 процента от родителите на децата в дадена паралелка или повече са за присъствено обучение, паралелката влиза при режима, който обясняваме сега. При по-малко от 50% остава в дистанционно обучение, в електронна среда, както са в момента.

На въпрос ако в една паралелка половината деца идват на училище, другите как се обучават, Денков отговори: няма възможност един учител да даде на 100% качествен процес и присъствено, и онлайн. Там където има възможност, ще има синхронно обучение, там където не могат, може отделно да има занятия с тях, но по-кратки.

Апелът ми към родителите които искат дистанционно да се изучават децата им е моля ви, съобразявайте се с възможностите на учителите, каза Стаматов.

Подкрепям апела, родители, бъдете търпеливи, помогнете на учителите, защото те сами няма да могат да се справят, но заедно можем да въведем ред и оттам нататък процедурата да върви, каза Денков.

Половината тестове вече са в учителската мрежа, днес ще бъдат изпратени тестовете за София, другите ги очакваме утре, във вторник до обяд трябва да бъдат по училищата, вторник следобед ще пуснем заповед за всички екипи, които на базата на избралите родители ще вкарат в сряда децата, да бъдат обучени така че в сряда да започнат и родителите, и учителите с тях подготвени. Ако продължаваме да отлагаме, губят децата, каза Денков.