Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов
Лозан Панов

Той и кандидатът за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе ще отидат днес в президентството, за да поканят на дебат държавния глава Румен Радев

За да се сформира правителство, е важно кой ще бъде президентът. Ще поставя ли мостове, ще гради ли, ще се опита ли да постигне диалог между формациите в следващия парламент. Преди да говорим какво ще се случи, нека да видим какви ще бъдат резултатите. Два пъти до този момент видяхме, че не се състави кабинет. Това заяви кандидатът за президент Лозан Панов, който заедно с кандидата за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе бе в студиото на Нова телевизия.

Водим диалог и заедно търсим решение на проблемите. Ако в този парламент, който очакваме, има още по-голямо сепариране на силите, ако той е още повече атомизиран – дали ще се постигне по-лесно споразумение между тях? Не. Затова е важно те да могат да комуникират помежду си. Да потърсят не антиразговор, а да се търси позитива и полезното за хората. Ако отново егоизмът на партиите надделее, ние ще сме в хипотезата пак да няма правителство и гласовете за силната ръка на бащицата и за президентската република ще намерят своята аргументация, а това е опасно за обществото предупреди Панов.

На въпрос за добър, работещ вариант, той даде пример с Германия, където дългогодишни политически противници сключиха споразумение от над 100 стр., за да бранят интереса на държавата и хората. Примерите са много, партиите трябва да достигнат пътя един към друг. На дневен ред стои и темата "Демократична България" - БСП - те биха ли могли да стигнат до диалог, попита Панов. И обясни, че първото, което трябва да се направи, е стъпката към този диалог. И е важна ролята на президента - дали той ще стимулира този процес, или просто формално ще връчи папката, допълни Панов.

Няма реална кампания за президентския вот. Г-н Радев и другите не участват в такъв дебат. Политиката е да застанеш срещу своите опоненти, а не да искаш да спечелиш служебно този мач, коментира Панов.

Не може президентът да мълчи и да се снишава в момент, в който има толкова висока смъртност. Това е сериозен проблем и президентската институция не може да мълчи, каза Панов.

Затова Панов и Моасе ще отидат днес в президентството, за да поканят на дебат държавния глава Румен Радев. „Представям си този дебат между нас и Радев. Може и на ниво вицепрезиденти, както и г-н Анастас Герджиков. Във формат, който не виждам проблем да се инициира. За да се вземе информирано решение хората трябва да знаят кой каква позиция има”, посочи Панов.

Не е политика да вдигнеш ръка в юмрук, това не е националноотговорна политика. Политиката е да застанеш срещу своите опоненти, да не искаш да спечелиш служебно този мач, а снишавайки се, неангажирайки по никакъв начин своята позиция, това е политически популизъм, коментира Панов. 

Панов и Моасе призоваха хората да се ваксинират и подкрепиха въвеждането на зелените сертификати. Щадящите тестовете са добър начин децата да се върнат в училище, коментира кандидатът за вицепрезидент.

По повод думите си, че ако е бил на мястото на Радев, е щял да бъде много по-категоричен, Панов даде пример с Франция. Президентът Макрон, въпреки изборите, които му предстоят, взе категорични мерки, за да може в момента Франция да има над 80% ваксинирани и да се връща към нормалния живот, включително със зелените сертификати.

Затова е важно президентските двойки да направим общо обръщение към хората. Държавният глава се сниши, него го няма, коментира Панов.

Ние не критикуваме кандидатът за президент Радев, а действащия президент Радев, обясни Моасе.

Нарушението на констутицията е едно от основанията за отстраняване на президента, но парламентарните сили са тези, които могат да инициират такова, коментира Панов по повод тезите, че трябва да се иска импийчмънт на Румен Радев заради това, че е подписал назначаването на Кирил Петков за служебен министър в нарушение на конституцията, защото той е имал двойно гражданство към онзи момент.