Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Лош е диалогът с министерството на здравеопазването за пандемията, казва кметът на София

Ваксинирах се през март, сега имах симптоми и аз и съпругът ми, но минах сравнително лесно, въпреки придружаващите си заболявания и отслабена имунна система заради ваксината. Това заяви по БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова, която след карантина се върна на работа. ,  

Има смисъл от ваксините, коварен е вирусът, който може, нека се ваксинира, каза тя. В София продължават да откриват нови пунктове. През седмицата 10 пункта работят, 2 са при станции на метрото. Има и мобилни екипи, които ваксинират на място, на месторабота.

Зеленият сертификат е едно добро решение, в Европа го има от лятото, не се приема еднозначно, има хора, които са "за", които са "против". При нас се взе в последния момент. За последната седмица в София се ваксинираха 60 хил. души, заяви Фандъкова. Зеленият сертификат трябва да важи за всички.  

Най-сериозен е контролът за спазване на мерките в градския транспорт. Само миналата седмица са направени над 800 проверки. Общината продължава да осигурява транспорт, виждаме почти празни тролеи и автобуси, това са сериозни загуби, но за да има обществен и икономически живот, ние не спираме. 50 млн. лв. са загубите в транспорта, общината дофинансира,  за да има заплати.

С болниците ситуацията е много тежка, 2015 души хоспитализирани, 330 души са за интензивно лечения, проблемът е в леглата и специалистите, болниците са претоварени, аз самата го видях това.

Нямаме добър диалог с министерството на здравеопазването, опитваме се да помагаме отстрани. Общинският щаб не е спирал да работи, опитваме се на местно ниво, информация получаваме от медиите и от РЗИ, не участваме в заседанията на министерството. Общинските болници са изключително натоварени, работят активно, те осигуряват и екипите за ваксинация.

Чувах се няколко пъти с министъра на образованието, не чуха предложението ни да се отложи затварянето, моето мнение е, че училищата трябваше да бъдат затворени последни, а бяха първи. Чуваме за организация, за тестове, учителите не са информирани какво се очаква от тях.

Говоря за сериозен диалог, тъй като трябва да се вземат отговорни решения. С тестовете за децата се осигурява още един филтър. Продължавам да смятам, че учениците от 1-и до 4-и клас трябва да се върнат в училище, разбира се с филтър. 

При локдаун трябва да се приемат компенсаторни механизми за икономиката. Слушам изявленията от министъра всекидневно, че може да се стигне до това, че няма да се стигне до това, получава се объркване, коментира Фандъкова. 

Тя отговори и на въпроси за "Топлофикация София". Според кмета на София две са важните задачи, едната е спешна - намиране на механизмите за компенсации за дружеството, заради разликата в цените на газа. За този месец беше 95 лв., а в цената, на която  продава топлинната енергия, цената на газа е  фиксирана от КЕВР на 45 лв. Дефицитът е 153 млн. лв.  само от тази разлика.  Надявам се да се обединим с държавата за модернизация на "Топлофикация София" за изграждане на когенерации, заяви още тя.