Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не може да си позволим в зимните месеци да оставим държавата без управление

БСП ще положи всички усилия, ще търсим съгласие по най-важните теми за българския народ

Нинова към министъра на земеделието: Спрете износа на дърва. Цените са високи, а се изнасят за Гърция

“За“ доброволното ваксиниране съм, “против“ то да бъде задължително, всеки трябва да има избор дали да се ваксинира.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на Нова телевизия.

По думите й поисканата оставка на здравния министър от левицата не е атака срещу президента и тя обясни: „Ние сме партия, която представлява хора и когато техните интереси са засегнати е абсолютно принципно и логично да ги защитим от грешните решения на служебния министър на здравеопазването. „Зеленият сертификат“ хвърли за 24 часа цялата държава в хаос – родители, които не знаят дали децата им ще ходят на училище, лекари, стоящи пред болниците, защото не могат да влязат вътре, а вътре пациентите, стоящи без обслужване, бизнесът също объркан.“

Нинова обясни, че БСП е принципна и последователна по темата за здравеопазването и то не само по време на избори: „Стойчо Кацаров е привърженик на идеята болниците да са търговски дружества, а ние от години сме против и сме внасяли предложения те да бъдат лечебни заведения“, припомни Корнелия Нинова.

Тя даде пример с болницата в Раднево, която е общинска, но по думите й се е продала за 200-300 хил. лева на приближено лице на ГЕРБ. „Наше предложение е общинските болници да станат защитени“, каза още тя.

В предаването “На фокус“ Нинова обясни, че левицата е критикувала и други служебни министри като министъра на енергетиката, който не е предприел навреме необходимите мерки за овладяване на цените на електроенергията.

Корнелия Нинова призовава и министъра на земеделието да спре износа на дървесина в момента: „1 237 000 семейства ползват дърва за огрев. Няма ги, високи са цените, а на границата с Гърция има опашки с камиони с българска дървесина. Ето една конструктивна критика“, заяви председателят на БСП.

Като политик и юрист Нинова заяви, че ще се придържа към решението на Конституционния съд относно гражданството на Кирил Петков и допълни: „Конституционният съд защити държавността. Върховенството на закона означава законът да се прилага за всички, независимо как се казваш, дали си политик или не. Президентът не е длъжен да проверява декларациите и аз уважавам решението на съда“, коментира Нинова.

По думите й Кирил Петков използва личния си казус политически в предизборна борба като слага разделителна линия между българите в чужбина и българите у нас. „2 милиона българи са навън, но това не означава, че са двойни граждани и че са попълнили документ с невярно съдържание. Да разделиш българите навън от тези вътре е нова линия на разделение, а ние сме достатъчно разделени по много посоки. Хората навън не са отишли от добро, те са и най-големият чуждестранен инвеститор“, каза още Нинова. Тя обясни, че покрай този случай се чуват слухове за “импийчмънт“ на президента Радев, но такова искане не е нито логично, нито съдържателно.

Темата с назначаването на Янаки Стоилов за конституционен съдия, Корнелия Нинова коментира така: „Той има качествата, доказан професионалист, юрист, конституционалист. Янаки Стоилов е и един от написалите Конституцията, така че смятам, че ще я пази.“

„В 46-то Народно събрание ние показахме диалогичност, разум, мъдрост. Подадохме ръка, за да направим правителство. Най-накрая се отчете 5-годишната ни последователна битка с модела на управление и то, когато този модел “Борисов“ беше в силата си“, заяви Нинова като обясни, че в момента има много борци за свобода и затова е много лесно.

„Десните оцениха нашата принципност, тъй като ние нямаме промяна в политиката по отношението ляво и дясно. Ние сме принципни, диалогични и търсим съгласие по теми, които биха превели България и хората в този момент през трите тежки кризи“, каза още председателят на БСП.

Във връзка с голямото ляво обединение Нинова заяви: „Тези вече над 20 партии и граждански движения сме обединени от общи идеи и това е записано в нашия общ документ.“

Нинова обясни, че отсега трябва да бъдат изяснени позициите по важните теми, за да не се губи време през декември и посочи кои са те: „Имаме ли съгласие да намалим ДДС на енергоносителите, да намалим на 9% данъка на храните от малката потребителска кошница, да се обединим около идеята, че трябва да има нова ядрена мощност.“

Според лидера на БСП парламентарните избори са по-важни от президентските като обясни защо: „Само парламент може да намали ДДС, да намали акциза на горивата, да преизчисли пенсиите и да продължи тези 120 лева за пенсионерите. Само парламент може да помогне на младите родители, които си остават вкъщи да гледат децата си да получат обезщетение от една средна заплата. Устройството на държавата ни е парламентарна република и тези решения не може да ги вземе служебен кабинет. Не бива да си позволяваме в зимните месеци да оставим държавата без управление“, категорична бе Нинова и допълни, че също така трябва да се приеме и бюджетът за 2022 г.

Нинова се позова на социологическите проучвания и заяви, че без БСП няма да може да се състави кабинет и левицата ще положи всички усилия това да се случи. „Аргументи, спокойствие, конкретни и работещи решения, с които сме готови за първите 100 дни, а и не само. Ще ги сложим на масата и ще търсим съгласие по най-важните теми за България и българския народ“, категорична бе тя.