Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Да направиш нешо за другите

Проф. Минко Балкански е световен физик с изключителен принос за науката. Роден в България, животът му се случва във Франция и по света. Постигнал е всичко като признание в своята област. Продължава да работи за другите.

Роден е през 1927 г. в село Оряховица, Старозагорско. И през всичките години остава свързан с България по някакъв начин.

Създава фондация, с която подпомага образованието и социалната дейност в родината си. Забележителна е работата на фондацията за повишаване на професионалната компетентност на преподавателите по информатика, както и подпомагането на даровити български деца.

Проф. Балкански създава и Национален институт за образование в с. Оряховица, открит през 2006 г.

По-късно и лятна академия по цигулка в родното си село Оряховица, в която преподават видни френски педагози. Там се провежда и международен пленер на изобразителните изкуства. През 2010 г. професор Балкански дарява голяма сума на Американския университет в България.

Ценен принос за интернационализирането на българската наука е трайното привличане на програмата на НАТО, наименувана „Институт за перспективни (върхови, висши) изследвания“ (NATO Advanced Study Institutе) за организиране на летни школи в Созопол.

Всяка година по някаква актуална тема се канят за лекции 10 – 12 от най-видните учени.

Срещнах го последно в началото на лятото, благодарение на будната и сърцата Владина Цекова.

Проф. Балкански от години си има своя стая в хотел “Интерконтинентал”. Стая, която гледа към сградата с надпис “Съединението прави силата”.

“Вярвам в разума, стремежа към знание и смисъла да направиш нещо за другите”, ми каза вместо “довиждане” проф. Балкански.

Вярвам, че докато има личности като него, ще има будители!

Честит празник!

*От фейсбук!