Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мажд Алгафари: Саудитците дават колосални суми за строеж на “кухни” към джамиите.
Мажд Алгафари: Саудитците дават колосални суми за строеж на “кухни” към джамиите.

ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО НА КИРИЛ ПЕТКОВ

Преди време един бивш премиер се хвалеше, колко много българи в чужбина харесват и подкрепят управлението на ГЕРБ.

Може и да е така, което ме съмнява, но той знае ли, че много от тях са с двойно гражданство? Та, колкото и да го харесват, те не могат да бъдат част от управлението на държавата. Следователно, подкрепяйте ме, ама ще видите постове в управлението през крив макарон.

Между другото, ГЕРБ едва сега се запознаха с това изискване на Конституцията и то като търсеха начин и нещо, което да отстрани Кирил Петков от властта. Защо ли? Защото и те не знаеха, че това е изискване на върховния закон и назначаваха свои хора с двойно гражданство. Въпреки това си вкараха един автогол. Може Конституцията към момента да не позволява участието на хора с двойно гражданство в управлението на страната, но това със сигурност няма да продължи и тя ще бъде променена. В управлението на страната ще влязат уникални и качествени хора, които имат друго гражданство освен българското, защото те са част от Родината.

Това няма как да продължи, защото има и такива държави по света, които не допускат опция за отказ от гражданство.

Ще дам за пример себе си. Аз съм се родил български гражданин и след като навърших 12-13 годишна възраст получих сирийско гражданство покрай баща ми /лека му пръст/. Мен, ако пипате, аз нямам нужда от това второ гражданство и нямам никакви ползи от него, но го имам.

Сега, ако реша да се откажа от него, няма да мога, защото в Сирия няма процедура за отказ от гражданство. Който е сирийски гражданин е такъв цял живот. Така де, аз живея, работя, плащам данъци в България и спазвам законите на България. Всичко на всичко съм живял 7-8 години в Сирия. Сирийското гражданство съм придобил покрай баща ми, тъй като законите в Сирия са такива. Дори и да подпиша нотариална декларация за отказ от сирийското гражданство, то в Сирия няма предвидена законова основа, която да позволи и разреши такъв отказ.

Моето съзнание, моето възпитание, моят живот е на български гражданин, който от общо 54 години 46 години е живял в България и е роден от Българска майка.

Това ли е Конституцията, която защитава Българските граждани и техните права? Това ли е Конституцията, която би допринесла за участието на Българските граждани в управлението на държавата и нейното развитие? Нима Българите с двойно гражданство не са Българи? Нима те не милеят за България? Това ли е върховният закон, който ще допринесе за завръщането на Българите в страната?

Няма безгрешни закони. Затова има процедури за промяната им. В България това е Народното събрание, което има задачата да променя законите според промените, Великото народно събрание да променя Конституцията.

С какво допринася или ни защитава това изискване на Конституцията?

Да, към момента е така и трябва да го спазваме, но това трябва да се промени, защото с нищо не допринася или защитава България.

От фейсбук