Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев Кадър: Фейсбук
Стефан Янев Кадър: Фейсбук

Родителите ще могат да избират - или децата им да се тестват и да ходят на училище, или да си останат вкъщи на онлайн обучение

Правителството овладявало вече четвъртата вълна на коронавируса

Столичната "Топлофикация" се управлява зле, може държавата да я вземе, за да я оздрави, обясни премиерът

 

Децата скоро трябва да се върнат в училищата, а ваксинацията не е задължителна.

Това бе основното послание по отношение на мерките срещу COVID-19, които взема служебното правителство, отправено от премиера Стефан Янев. Той говори повече от час в интервю за фейсбук страницата на Министерския съвет. Въпросите бяха задавани през коментари във фейсбук, но филтрирани от бившия телевизионен журналист Владислав Прелезов.

"Усилията на служебния кабинет са насочени да пазим живота и здравето на хората чрез повишаване капацитета на здравната система. Всички усилия са да не се стига до локдаун, тази крайна мярка искаме да избегнем", разясни в началото на разговора премиерът Стефан Янев.

"В предизборна обстановка сме и тази тема се ползва от политическите сили. Не искаме да има локдаун. Заради това и последните мерки с налагането на "зелени" сертификати, всъщност комплекс от мерки с цел с повече тестове да открием скритата заболеваемост, търсим възможност за по-малко предаване на вируса. Мерките са за ограничаване на предаването на вируса. И първите информации са, че този пик на болестта е в процес на овладяване", заяви още той.

Според премиера големият обем хора, които се тестват за коронавирус в последните дни, дава по-ясна картина за разпространението на болестта и ще даде възможност за по-адекватни мерки. Той гарантира, че няма вариант, при който противоепидемичните мерки да се отразят на провеждането на изборите на 14 ноември.

"В момента наблюдаваме икономическо възстановяване в България. И усилията на правителството са в посока да се създават условия за икономиката. В този смисъл обявяването на допълнителни мерки за много хора изглежда закъсняло. Аз сам критикувах нашите действия, че действахме в кратък период. Но искам да отворя една скоба. Проблемът със здравето и живота от една страна е личен, но в същото време трябва да обърнем внимание и да разчитаме на съпричастност в обществото. Личното здраве е съотносимо с това на съседа и непознатия", заяви още Стефан Янев.

"Отчитаме мнението на всички и не задължаваме никого да се ваксинира, това е въпрос на личен избор. Но "зеления сертификат" няма натиск отвън да го въведем, това е световна практика за ограничаване възможностите за предаване на това заболяване.

Ваксините са безплатни и са осигурени, всеки може да избере коя ваксина предпочита. Ваксината може да не е 100% гаранция, но е единственият препарат, който в момента предпазва от тежко заболяване и в голяма степен от ново заболяване. Вече са поставени над 7 милиарда ваксини в световен мащаб. Дали българите сме недоверчиви, или имаме друг план за себе си, не искам да коментирам", добави Янев по въпроса за ваксинацията срещу коронавирус.

В момента се работи от медицински специалисти дали да бъдат признавани сертификати за антитела и се надявам до другата седмица да има яснота дали може или не, обяви премиерът, но с уговорката, че тестовете за антитела не са еднозначно признати в света. "Мисля, че е възможно подобно решение, но нека не предричам какво ще решат специалистите, това решение не е политическо", помоли той.

Родителите ще могат да избират - или децата им да се тестват и да ходят на училище, или да си останат вкъщи на онлайн обучение, категоричен бе Стефан Янев.

"Всички добре осъзнаваме, че онлайн обучението не е най-добрият начин нито за възприятието на децата с преподаването, нито за социализирането им. Тази тема е на вниманието ни и цялостната подготовка през лятото бе учебната година да започне присъствено. Тенденциите за увеличаване на заболеваемостта обаче са негативни и се стигна до затваряне на училища. Част от усилията ни са да намерим възможност за допълнително тестване с щадящи тестове и да гарантираме, че децата, които се връщат в училище ще учат в безопасна среда. Утре предстои отваряне на офертите за този тип тестове и след като се прецени в какви срокове ще стане доставката, предполагам до десетина дни децата ще могат да се върнат в класните стаи", отговори Янев на въпрос кога учениците отново ще учат присъствено. Но трябва да завършим целия цикъл, включително прибирането на отпадъка от тези тестове, добави той.

"Родителите ще имат право на избор. Тези, които не харесват тестовете имат право да оставят децата си на онлайн обучение", категоричен бе Стефан Янев.

"Да, ваксиниран съм и това е моят осъзнат личен избор, който съм направил още през май месец. Не съм споделял публично, защото право на всеки е да решава за себе си. Нямаме намерение да въвеждаме задължителна ваксинация за когото и да било, включително за държавни служители и учители.

Ако някой работодател си е позволил да поиска задължителна ваксинация от служителите си, това не влиза в нормите на държавата", обясни Янев. Такива отношения според него трябвало да се проверят от инспекцията по труда.

В Министерския съвет още не е готова картината колко са имунизираните служители, но другата седмица очаквам да имаме данни. За учителите зная, че около 40% са ваксинирани. Дали този процент се увеличава или не, пак казвам, няма принуда и задължителен характер, а избор на всеки един. Много хора приемат "зеления сертификат" като принуда. Пак повтарям, че тези мерки са с временен характер. Имаме ясната представа, че създаваме затруднения, че на много хора тестването струва време и пари, но пък макар и да не е принуда - ваксината е безплатна, заяви още Стефан Янев на въпрос какво част от министрите му са ваксинирани и кога чиновниците ще ходят на работа със "зелен сертификат".

Всички вече знаем достатъчно за развитието на пандемията и за мерките срещу нея - спазване на дистанция, носене на маски. Но сякаш свикваме с тях и забравяме да ги спазваме. Спазвайте мерките, за да не се налага да се измислят нови, призова Янев. Той изрази надежда до няколко седмици да се премахне изискването за сертификат.

В България има открити над 10 000 COVID легла, в допълнение над 930 са за интензивно лечение. На този етап не е нужно увеличаване на болничните легла, но се търсят възможности за тези за интензивно лечение. И до седмица ще имаме между 60 и 100 нови интензивни легла. Материалната обезпеченост с легла, медикаменти и организация е направена от правителството. Системата работи в предсказуеми граници. Проблемът е с хората в здравната система. И лекари, и сестри, и санитари са вече на предела на физическата си издръжливост от непрекъснати дежурства. И стигаме до момента да нямаме достатъчно специалисти да лекуват болните. Усилията ни са да държим здрава системата на здравеопазване. Ако изтървем системата, няма да има никакво значение дали някой е бил със или без сертификат, призова още Стефан Янев.

Втората голяма тема, по която бяха зададени въпроси на премиера бе инфлацията и по-специално скока на енергийните цени.

"Още от май служебното правителство съзнателно работи за повишаване на доходите и социалните плащания. Факт е, че запазихме добавката от 50 лв. за пенсионерите, а впоследствие тя нарасна на 120 лв. От 25 декември влиза в сила новото правило за изчисляване на пенсиите. Всички пенсионери ще получат увеличени доходи. А по отношение на социалните плащания, помощи за родители на деца в изолация, помощите за отопление - тези плащания също са увеличени с актуализацията на бюджета. Над 530 лв. е вече сумата на месец на семейство за отопление и плащането им започна през септември", отговори премиерът на въпрос как се подпомагат хората срещу нарастващите енергийни цени и инфлацията.

"Инфлацията е феномен, който е обратната страна на възстановяването на икономиката. В България тя е съизмерима с тази в цяла Европа. Дължи се и на повишаването на цените на горивата. Този процес е глобален и не трябва да ни учудва. Но инфлацията, която отчита НСИ е в рамките на 3-4% и ще е около 4,5% до края на годината", обясни още Янев. Според него подобни нива се приемат за нормални и не би трябвало да се отрази сериозно на отделните семейства.

Държавата има възможности да влияе на цената на тока и в същото време да не наруши принципа на свободния пазар. Служебният кабинет е реализирал тези възможности и някои от тях са използвани, отговори Янев на въпрос за растящите цени на електроенергията.

Имаме проблем с цените на електрическата енергия за битовите потребители и тя ще се решава оттук нататък до 1 януари. Не бих искал да спекулирам с цифри и проценти, защото има време за вземане на тези решения. За бизнес потребителите вече обявихме решението на МС за подпомагане със 110 лв. на мегаватчас и тя се отнася за над 630 хил. потребители в България. За това решение през октомври и ноември ще преразпределим 450 млн. лв. Ще стане на база платените сметки за тези два месеца, каза още служебният министър-председател.

Откакто бизнес потребителите са на свободен пазар, те имат право да избират своя доставчик. Но част от фирмите не са го направили и са останали в най-скъпия сегмент - потребител от последна инстанция. Те плащат най-високите цени. Това са около 256 хил. фирми. За тях даваме една допълнителна помощ от 30 лв. Тоест те ще получат 140 лв. помощ. Това са възможностите на държавата и разчитаме, че в декември ще имаме работещ парламент и допълнителните идеи ще бъдат предоставени на НС, за да се подпомогне бизнесът в степен, която одобрят народните представители, обясни още Стефан Янев.

Инфлацията всъщност е много добре, защото вече имаме растеж на икономиката спрямо 2019 г., тоест преди кризата, заяви още премиерът.

Служебното правителство е наясно с ограниченията си и решение за АЕЦ "Белене" не може да бъде взето, защото е стратегическо. Но то е свързано с цяла поредица стратегически решения, които трябва да се вземат. Като погледнем назад, един от уроците е, че всички досегашни стратегии са били с неясни перспективи.

В Министерството на енергетиката вече работи група, която да определи полезните ходове за развитие на българската енергетика. С плана за възстановяване определихме живота на въглищните централи до 2038-2040 г. Част от перспективата е развитието на ядрената енергетика. Ние притежаваме два реактора и трябва да бъде взето решение да се построят като нова мощност и да се прецени как да се намерят инвеститори. Започнат е процес, но той е спрян и държавата трябва да вземе решение иска ли да го построи. Този анализ ще бъде представен на парламента в края на ноември, каза още премиерът.

Проблемът с парното в София е много сериозен, защото "Топлофикация" от години трупа дългове към БЕХ. Ако се събере цялата сума, излиза, че на практика БЕХ почти е придобил фирмата. Което предполага, че е възможно такова решение държавата да придобие общинската топлофикация, за да я оздрави. Проблемът е в управлението на това дружество, след като то постоянно трупа загуби и разчита на социалния ефект, за да прехвърля задълженията си на държавата. Подобни дружества има и в други градове, но те не трупат задължения, каза Янев по проблемите със столичното парно. Следващата седмица ще има решения и те ще са в посока оздравяване на дружеството, стана ясно от думите на министър-председателя.

Стефан Янев отказа да отговори за кого ще гласува на 14 ноември. Подготовката на вота обаче върви нормално и координацията с ЦИК е на добро ниво, увери служебният министър-председател.

Научих за канадското гражданство на Кирил Петков, когато темата бе повдигната публично през лятото. Няма да коментирам решението на Конституционния съд. Призивът ми е всички граждани да спазваме конституцията и законите. С Петков в първия кабинет работих добре като министър, а нямам забележки и като човек, но да бъде така добър да спазва законите. Някои негови решения вероятно могат да се атакуват пред ВАС, но не и решения на правителството, които са колективни, коментира Янев решението на КС за гражданството на лидера на "Продължаваме промяната" и бивш служебен министър.

Янев отговори и на въпроси за спасяването на "Вера Су".

Оказа се, че държавните структури за спасяване на море до голяма степен са съществували без способности. За държавата бе предизвикателство спасяването на кораба, защото трябваше дори да се създаде правен механизъм. На практика корабът, който технически бе обявен за потънал, българската държава намери способни хора с идеи, които осъществиха спасяването. Международни компании с опит отказаха да извършат тази дейност. И съм поставил задача на транспортното министерство да направят анализ и уроците, които научихме да бъдат въплътени в създаването на способности, обясни премиерът.

Със Северна Македония трябва да имаме пряк диалог и поставяне на проблемите. Както имаме общо минало със Северна Македония и народа, който живее там, така имаме и общо бъдеще. България последователно е подкрепяла РСМ за развитието й, за НАТО и ЕС. Но България трябва да защитава собствените си национални интереси, които са свързани със запазване на доброто отношение между двата народа. В договора от 2017 г. е въведен механизъм за контролиране на висящите въпроси, но ръководството на Северна Македония не бърза да изпълнява задълженията си по договора. Нашите претенции не са свързани с миналото, а със сегашно време и бъдещето - насаждането на език на омраза към България и българите, отношението към исторически паметници. Най-вече ни интересува да сме сигурни, че македонските граждани с българско самосъзнание ще имат равни права и няма да бъдат репресирани и потискани, коментира Янев отношенията със Скопие.

Незададени и неотговорени останаха въпроси за тол системата, пътното строителство, защо Янев отсъства от срещата на правителството с президента Радев. Премиерът обаче имаше възможността да се похвали с голямото си постижение, че е запазена стабилността в държавата, намерил е начин да води диалог с всички партии в 46-ия парламент, минала е актуализацията на бюджета. От един служебен кабинет се очаква да проведе изборите и да предаде властта на един редовен кабинет. Но се справяме с нашите задължения и големият въпрос е към партиите защо не намират начин да се координират и да говорят и при следващия парламент да съставят редовно правителство, заяви Янев.

Въпросите към него бяха задавани във фейсук.