Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Борис Таблов
Борис Таблов

Тази сутрин разглеждах статистиката за причините за смъртност в България през 2019. Починалите от болести на дихателната система са общо 4193. От тях загиналите от грип, пневмония и неуточнена пневмония са около 2600. С прибавените към статистиката от вчера до днес от вируса са загинали - 23718. За всеки работещ в интензивно отделение е ясно, че тези хора загиват преди всичко от несъвместимо с живота засягане на дихателната система. Дали е с или от вируса е без особено значение, защото той е причината да се развият тези поражения. Сравнете числата. Толкова по въпроса за грипчето и неговата социална значимост.

Лечение за тежките случаи няма. Здравната ни система има безброи недъзи, които изпъкват най-ясно в условия на мащабна здравна криза. Недомислиците са много. В крайна сметка дори и супер развити здравни системи не успяват да се справят ефективно с тежките случаи.

Решението е само едно - да се опитаме да не допускаме броя на тежките случаи да расте главоломно. Съзнателното отричане на всички мерки в тази посока - като започнем от маски, дистанция, избягване на събирания и стигнем до ваксините си има цена. В мирно време загиват повече хора отколкото са загивали по време на война.

Най-важния фактор от самото начало е осъзнаването на личната отговорност. Моите решения и поведението ми е щита, който пази другите. Помислете върху това преди да приемете, че 124 загинали вчера са просто статистика. За да се спечели война трябва единство. Пък било то и биологична...