Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


В протеста в столицата участваха над 1000 човека, които блокираха за кратко възлови кръстовища.

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
В протеста в столицата участваха над 1000 човека, които блокираха за кратко възлови кръстовища. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Ограниченията, които донесе със себе си четвъртата вълна на пандемията, влошиха бизнес климата в страната до едно от най-ниските му нива за последните години. През октомври показателят са влошава средно с 2,3 пункта, като в промишлеността спадът е дори с 3,9 пункта, показват данните на НСИ, публикувани в четвъртък.

Навсякъде с изключение на строителството - в търговията на дребно, в услугите, показателят се влошава, като това е свързано най-вече с очакванията за спад в продажбите. Вече всеки търговец очаква повишение на цените през следващите три месеца, което още повече влошава очакванията за оборотите, независимо от наближаващия сезон на предколедно-новогодишното пазаруване.

През октомври средното натоварване на мощностите в промишлеността се върна обратно на нивото си от юли, което беше 74,2%. Безспорно сред причините за това е и скъпият ток, който удари фирмите напоследък, но спадът в производствената активност и по-резервираните очаквания на мениджърите за нови поръчки още повече влошават ситуацията.

Спад в оборотите от 80% обявиха вчера протестиращите представители на бранша на заведенията. Той е свързан с въведеното изискване за зелен сертификат при посещение на заведения, като алтернатива на ограничаването на капацитета на заведението. “От 50 заведения само на територията на столичния жк “Надежда” само за последната седмица са затворили вратите си осем и това не е само там, а в цялата страна”, каза вчера зам.-председателят на Българската хотелиеро-ресторантьорска асоциация Атанас Димитров.

Шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който също участва в протестното шествие в столицата, каза, че браншът действително е настоявал за въвеждането на такъв сертификат като алтернатива на затварянето и ограничаването на капацитета, но условието е било сертификатът да е задължителен и за държавните и общински учреждения.

Протести, на които се искаха оставките на здравния министър и на цялото служебно правителство, имаше в цялата страна в четвъртък.