Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как ще се отразят затегнатите мерки в пандемията на активността пред урните и върху резултатите от изборите 2 в 1 следващите 24 дни до 14 ноември? С този въпрос "24 часа" се обърна към политолозите доц. д-р Татяна Буруджиева и Слави Василев и социоложката Мирослава Радева. Ето как отговори Татяна Буруджиева

По-възрастното население ще бъде под стрес и от мерките, и от това, което се случва преди вота. Макар министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров да обяснява как нищо не се случва, сякаш е в пълна хармония. Това ще се отрази на електората на партиите и кандидатите за президент, които имат по-възрастни избиратели.

В същото време младите ще бъдат активизирани и пренасочени в подкрепата си. Прави ми впечатление и от протеста днес, и по това как реагират студентите, че тази тема е изключително чувствителна за повечето от тях. Всеки интелигентен човек си дава сметка, че подобна мярка не може да бъде ефективна както в другите държави, чието население е ваксинирано над 80%. Всеки инструмент трябва да се използва по предназначение - не може с лопата да завиеш болт.

Трудно мога да преценя обаче какъв ще е резултатът от изборите след тези мерки.  Мисля, че вбесените от тях млади не правят много директна връзка между Радев и Кацаров. Правят я възрастните, но по друга причина и които по-скоро няма да отидат да гласуват. Но при всички положения, колкото повече функционира служебното правителство, толкова повече са

рисковете пред

кампанията

на Радев

Виждаме какво се случва с “Вера Су” - не дай си боже замърсяването, което причинява този обявен за потънал кораб, да стане по-сериозно. Българското Черноморие е въпрос с голяма тежест и влияние в българската политика. Затова по-бързо да идват изборите и по-малко да чуваме какво прави служебният кабинет.

Колкото до изхода от парламентарните избори, смятам, че най-големият проблем е при БСП. При другите партии онези, които са мотивирани да отидат до урните, ще го сторят. Избирателите на БСП основно са по-възрастни хора и мерките може да ги обезкуражат. Още повече че в самата партия си текат напреженията.