Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Хора твърдят, че са уплашени от РНК нуклеотид, но биха пили ремдезивир, не го разбирам

Имунитетът се подпомага със здравословното хранене, с вит. D3 и К2 и избягване на "удобна" храна

Д-р Инго Фрике е немски имунолог. Завършил е химия в Марбургския университет. Специализирал е биохимия, имунология/клетъчна биология в имунотерапията на рака на пикочния мехур. Работил е в компания за медицински изделия в Хамбург, координирайки техните имунологични изследователски проекти по отношение на електромагнитните полета. В момента той подкрепя проекти, изследващи коронавируса, като “Оперативна група за план за SARS-CoV-2 COVID Plan B”.

Интервюто с него е продължение на това от миналия брой, където специалистът съобщи, че до няколко месеца на пазара ще има ново поколение ваксини срещу коронавируса – назални, които ще се поставят през носа.

- Какво мислите за сегашните ваксини на базата на mRNA?

- Аз съм истински фен на технологията на mRNA, тъй като следя тази област повече от 20 години и се гордея с двете германски компании BioNTech и CureVac и техните постижения, особено предвид опустошителния пейзаж в Германия и скептицизма около използването на РНК за медикаменти, дори когато се знае, че Merck вече е притежавал патент и е решил да използва

технология

с ДНК

Освен това новаторската работа на д-р Каталин Карико и нейните открития как да стабилизират РНК и да я скрият от опасните рецептори на имунната система проправиха почвата за ваксините mRNA и формираха моята гледна точка, че технологията еволюира и узря в рамките на 3 десетилетия изследвания. Толкова съм убеден в тази технология, че избрах и ваксината на BioNTech. По отношение на стратегията се прилага това, което казах по-рано - повече антигени и че това може да се направи, се демонстрира, т.е. BNT111 на BioNTech, който осигурява

4 антигена

плюс. Между другото, четох доклади, че хората са уплашени от модифицирания РНК нуклеотид, но биха приели медикамента ремдезивир без резерви. Това изглежда малко странно, когато знаете, че се състои и от модифициран нуклеотид, но в много по-висока концентрация.

- Има предположения, че mRNA ваксините при някои хора могат да доведат до микротромбоза в кръвообращението?

- Това, за което се съобщава, са случаите с индуцирана от ваксина имунна тромбоцитопения (VITT), които се наблюдават в редки случаи (5 на милион) и са подобни по етиология на индуцирана от

хепарин

тромбоцитопения (HIT) с вече съществуващ пластинен фактор 4 (PF- 4) антитела, за които съществуват множество тестове. Изглежда съществува риск за ваксинирани с mRNA, но в още по-малка степен.

- Какво мислите за идеята за ваксиниране на деца (под 12 години)?

- Според мен здравите деца, които не принадлежат към нито една рискова група като затлъстяване, имунокомпрометиране и т.н., идеално могат да се справят с вируса и да развият естествен имунитет без риск от развитие на тежко усложнена инфекция или MIS-C, затова в момента няма нужда да се ваксинират тези деца. Досега всички известни щамове не крият повишен риск децата да развият тежка форма на COVID или MIS-C. Както и да е, добре е да знаете, че ваксината е подходяща и за деца, тъй като не знаем как ще се развие тази

вирусна еволюция

и следователно тази гледна точка може също да се промени в обратна посока, когато здравите деца се разболеят заради нов мутирал щам и тежко протичаща инфекция.

- В България някои медицински учени съобщават, че след пандемията се очаква бум на раковите заболявания. Какво е вашето мнение? Питам ви, защото сте работили в изследователския център Borstel и сте изследвали популацията на бели кръвни клетки, наречени дендритни клетки, и как те се активират от микобактерията BCG, която освен щам на ваксина срещу туберкулоза е и терапевтична срещу рак на пикочния мехур. Знаете много за имунната система, инфекциите, ваксините и рака и затова ви питам.

- Установено е и е известно от дълго време, че някои вируси са способни да причинят определена форма на рак. Вирусите, които определено са свързани с него, са Epstein-Barr (EBV), хепатит В (HBV), хепатит С (HCV), HIV, херпесен вирус 8 (HHV-8), човешки папиломен вирус (HPV) и човешка Т-клетъчна левкемия тип вирус (HTLV-1). Доколкото ми е известно, няма съобщения, че семейството на бетакоронавирус може да причинява рак, което означава, че не съм запознат с доклади, свързващи SARS, MERS или някакъв hCoV с ракови заболявания. Моето предположение би било, че е много вероятно SARS-CoV-2 също да не предизвиква рак, но това не е сигурно, така че трябва да наблюдаваме внимателно тази ситуация. Разбира се, има проучвания, които пренасочват

противораково лечение при COVID-19 и те продължават.

- Според Вас как можем да стимулираме имунната система? Как да създадем добра и ефективна защита срещу вируси и COVID-19?

- За стимулиране на имунната система могат да се предприемат различни мерки и една от най-лесните за прилагане е здравословното хранене - най-вече избягването на преработена или „удобната“ храна. Както вече споменах, витамин D3 в комбинация с витамин К2 в контекста на страничните ефекти на ваксините е чудесно вещество за засилване на имунната система. Този витамин има няколко ефекта - стабилизиране на мастоцитите за предотвратяване на прекомерната дегранулация и е свързан с експресията на HLA молекули. Също така е добре да избягвате царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS), тъй като деактивирането на витамин D може да се прояви в диета, богата на HFCS.

- Какъв процент ваксинирани от населението е достатъчен, за да спре пандемия?

- Всъщност не знам и изглежда, че със съществуващите ваксини не стигаме до този момент, тъй като те не предават стерилизиращ имунитет, което означава ограничаване на разпространението на вируса. В момента изглежда, че се нуждаем от допълнителна възможност за ранно лечение (има протоколи за лечение като този на

д-р Шанкара Чети, Южна Африка), за ваксинация. Както и високата степен на ваксинация – това изглежда не е решението, когато се разглеждат данните от Израел срещу тези от Утар Прадеш, Индия. Една от хипотезите е, че ако развитите страни не бяха толкова егоистични и равномерно разпространяваха ваксините по целия свят, така че всички уязвими групи да могат да бъдат защитени, вместо да се опитват да ваксинират напълно населението само в някои държави, щеше бъде много по-добре.

- По време на тази пандемия имаше много разногласия между научната общност. Може би защото в някои страни щабовете се ръководеха от епидемиолози, в други - от вирусолози, в трети - от имунолози. Възможно ли е при последващи пандемии да се подготвят важните стратегии от учени от различни специалности, за да се решават по-адекватно проблемите от всички гледни точки?

- Определено имаме много да научим от тази пандемия в много области и да преосмислим установените процеси. Надявам се, че греша, но това не е последната пандемия, през която преминаваме, и ако не спре унищожаването на горите, които осигуряват дъждовете на планетата, ако не спре унищожаването на местообитанията на дивите животни, рисковете ще се увеличават. Да, права сте, от моя гледна точка е за предпочитане да има екип от учени от различни специалности, които да съветват правителствата. Например все още не е ясно

защо не тестваме

за Т-клетки

(има налични тестове), за да установим дали даден човек е прекарал COVID, кои са хората с кръстосано реактивни Т-клетки (първото изследване бе от април 2020 г.) и т.н., защото тези хора не се нуждаят от ваксинация. Все още не разбирам защо в някои страни не се признава, че естественият имунитет осигурява защита.

Д-р Инго Фрике
Д-р Инго Фрике

- Вие анализирахте как електромагнитните полета влияят върху имунните клетки и имунната система. В Европарламента се настоява за широк дебат. Има ли въздействие 5G радиацията върху имунната система?

- Целта на компанията, в която работех, беше да използва нискочестотни електромагнитни полета за лечение на различни видове заболявания и да идентифицира механизма (-ите) на действие. Постигнахме добър напредък в областта на костното лечение, но предпочитанията се изместиха в полза на инженерството и физиката за сметка на имунологията. Не проследих обширно тази сфера, но в случая с 5G много изследвания се финансират от телекомуникационни компании и следователно трябва да сме с повишено внимание към тези резултати. Няма категорични данни, но изглежда, че 5G радиацията влияе върху температурата на кожата, оксидативния стрес, който може да повлияе отрицателно на имунната система.

- Напоследък стана трудно независими учени да споделят мнението си. Какво мислите за притеснения около цензурата в социалните медии, в научни списания?

- Много е дразнещо, че някои известни учени са цензурирани и осмивани в социалните мрежи или дори са отстранени от работата си, ако изкажат мнението си. Аз лично използвам предимно LinkedIn, тъй като открих, че това е добро място за взаимодействие и обсъждане на науката с експерти по целия свят, но дори и там голяма част от моята връзка преживява цензура на техните публикации или е затворена като тази с д-р Робърт Малоун. Той направи първоначални експерименти с mRNA през 1989 г. и те поставиха основите на сегашните mRNA ваксини. Науката живее от дискусии и напредва само с дискусии, така че различните мнения са ключови и трябва да бъдат свободно споделяни и обсъждани, без да бъдат цензурирани от алгоритъм или платформите на социалните медии. Дори в основните научни списания изглежда, че има „консенсус”, който аз знам, че нямаме.