Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съседка на семейството, чиито деца загинаха при пожар във Варна: Социалните идваха в квартирата им по сигнали, живееха
в мизерия

Хазяинът им искал да ги изгони от апартамента в края на този месец, защото били "некоректни" наематели

Впечатленията ми от Емил и Мартина са лоши. Той наистина употребяваше наркотици и повечето хора от квартала знаеха за това. Не беше някаква тайна, защото не се е крило. Не мога да ви кажа с точност каква дрога. Знам, че е вземал метамфетамин, амфетамини и екстази. Доколкото разбрах, преди дни по време на мярката им за неотклонение същото нещо е потвърдила и химическата експертиза."

Това разказва пред "168 часа" съседка на двамата родители, чиито деца бяха намерени мъртви при пожар в апартамент във варненския квартал "Владислав Варненчик". Според жената трагедия е разтърсила целия град. Местните все още не спират да жалят за загиналите момченце и момиченце. Всички са на мнение, че станалото е щяло да бъде избегнато, ако институциите са проверявали редовно майката и бащата, за които никой нямал добро мнение.

"Как са гледани малчуганите и какво се е случвало зад стените на жилището им, е пълна мистерия – казва съседката им. - Знам със сигурност, че често са ги оставяли сами вкъщи, а социалните са ходили в дома им нееднократно. Още по-интересното е, че това се е случвало по сигнали. Значи все пак е имало хора, които са знаели, че децата живеят в риск. Сега трябва да се разбере до какви изводи са стигнали службите, които са ги посещавали. Нима заключенията им са били, че Емил и Мартина са прекрасни родители и че средата е подходяща за отглеждане на невръстни? Трябваше да им вземат малките, за да не се стигне до този развой. Ако това се беше случило, сега нямаше изобщо да говорим на тази тема. Всички ни боли, защото децата бяха слънца. Твърдя го, защото съм ги виждала. Мога да ги опиша като ангелчета. Жалко че са попаднали на такива хора.”

Друга съседка разказва, че повечето живеещи в околията не можели да дадат твърдо мнение за мъжа и жената, защото те били на квартира в блока.

"Доколкото знаем, са били наематели, но от тези, които са некоректни, тоест не са си плащали таксите за асансьора, а хазяинът е искал да ги гони в края на този месец”, допълва жената. На всички им правело впечатление, че между майката и бащата имало и скандали.

Какво се знае за Емил Христов?

От фактите, изнесени на мярката за неотклонение, която бе гледана от Окръжния съд във Варна, стана ясно, че мъжът е осъждан за притежание на високорискови вещества. През май 2020 г. той е получил присъда от 3 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Обвинението, което сега му е повдигнато, е в срока на условната му присъда. Пред магистратите самият той обясни, че не се чувства виновен, тъй като пожарът е избухнал от свещ, запалена от Мартина Йорданова. По това време Христов не бил в апартамента. Разбрал за случващото се едва когато се прибрал и видял, че половинката му спи, докато огънят обхваща цялото жилище. Пред съда Емил изтъкна, че е опитал да помогне, доколкото е могъл. Допълни, че жена му е запалила свещта, защото в квартирата им нямало електричество от няколко месеца. Причината била неплатени сметки. Свещта горяла и заради дечицата, които много се страхували от тъмното.

За 22-годишната Йорданова се разбра, че има още две деца.

"Доколкото знам, те стоят при баща си в Сливен", казва Цеци Казакова.

Нито тя, нито познати на семейството обаче могат да кажат с какво точно се е занимавала майката. Знаело се, че Емил работел на различни места и където го извикат по часове, но за жената се носел слух, че почти през цялото време стояла вкъщи или излизала с приятелки. От човек, представящ се във фейсбук за брат на бившия й мъж, който е и баща на загиналото момченце, тръгна информацията, че Мартина дори е работила като проститутка в чужбина.

Това се случило малко след като оставила първите си две деца. Позната на Йорданова отрича категорично тези твърдения. Тя казва, че майката е пътувала извън страната, но никога не е продавала тялото си. Безкрайно много обичала и малчуганите, но изпитвала трудности в отглеждането им, тъй като нямала финансови възможности. Преди дни от подсъдимата скамейка Мартина помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, защото имала роднини, които иска да види. Въпреки че изглеждаше изключително разстроена, тя допълни, че разбира повдигнатото й обвинение.

Родителите на мъртвите дечица сега са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и смърт. Двамата ги грозят от 5 до 15 години затвор.