Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игор Кесаев
Игор Кесаев

Игор Кесаев строи жилищни помещения и площадка за хеликоптер на мястото

Продажбата на голям финландски остров в стратегически важен район принуди властите в Хелзинки да преосмислят законите си за продажба на имоти на чужденци. 54-годишният руснак Игор Кесаев сключил сделка през 2020 г. под прикритието на “златен паспорт”, издаден на бизнесмена от кипърските власти, съобщи “Юроактив”.

Благодарение на кипърския паспорт Кесаев успял да заобиколи изискванията на финландското министерство на отбраната, което не би допуснало той да придобие острова в Източна Финландия, ако се беше легитимирал като руски гражданин.

Игор Кесаев е един от тютюневите “крале” в Русия - смята се, че около 70% от пазара са под негов контрол. Освен това е собственик и президент на групата Mercury, под чиято шапка са редица компании за продажба на алкохол. Името му се свързва и с търговия с оръжия, а според неофициални данни поддържа тесни връзки с мафията, руската Федерална служба за сигурност и Главното разузнавателно управление на Русия, пише сайтът “Обзервател”. Кесаев заема 727-о място в последната класация на милиардерите, изготвена от “Форбс”.

Именно връзките му с руските спецслужби и с престъпния свят са породили безпокойство в министерството на отбраната на Финландия. Обичайна практика е Москва да използва олигарси за свои политически и стратегически цели. Освен това на острова са построени жилищни помещения и площадка за хеликоптери, което не е дискутирано при сделката.

Според законите на страната властите

може да отнемат острова от Кесаев, ако преценят,

че е налице заплаха за националната сигурност

Финландският министър на отбраната Анти Кайконен обяви, че се обмисля необходимостта от допълнителни уточнения в рамките на закона за продажба на недвижими имоти на чужденци. Доклад за ефективността на този закон ще бъде представен в парламента по-късно тази година.

“Такива ситуации са трудни за проследяване - подчерта министърът на отбраната. - Възможно е именно в такива ситуации законодателството да се нуждае от корекции. Вероятно това няма да е лесно, но аз лично искам то да бъде възможно най-пълноценно във всички отношения”, добави Кайконен. По думите му и в рамките на действащите закони Финландия може да предприеме достатъчно мерки за потискане на подозрителна дейност.

Според “Юроактив” подобен случай има и през 2018 г., когато финландските власти нахлуха на група острови на западния архипелаг на страната. Оказало се, че руският олигарх Павел Мелников ги е придобил и е построил места за настаняване и друга инфраструктура. Обвинен в пране на пари, Мелников след това продал островите.

“Златният паспорт”, който се дава на чуждестранни инвеститори,

фактически представлява

покупка на гражданство

По такава схема много руски олигарси получиха кипърски паспорти, които им дават право да пътуват без виза в над 150 страни.

Тази практика буди сериозно безпокойство в Европейския съюз. От ЕК изтъкват, че това е незаконно и подкопава целостта на статута на гражданството на съюза.

“Не трябва да забравяме, че “златните паспорти” потенциално позволяват на лицето да има достъп до 27 държави - членки на Европейския съюз”, предупреди шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Преди година Европейската комисия откри процедури срещу Кипър и Малта заради “продажбата” на гражданство на ЕС чрез “златните паспорти" за богати инвеститори.

Недоволство се породи и в кипърското общество. През ноември 2020 г. Кипър в крайна сметка отмени схемата след репортаж на телевизия “Ал Джазира”. Излъчен бе документален филм, показващ репортери с интерес към купуване на имоти от името на богат бизнесмен. Китайският гражданин активно търсил кипърски паспорт, въпреки че е с криминално досие. Година по-рано Кипър отне “златните паспорти” на 26 чужденци, сред които 9-има руснаци.

“Златни паспорти” издава и България. В доклад на Европейския парламент за политическите отношения между ЕС и Русия се настоява България и Малта да се откажат от своите режими за издаване на “златни паспорти”. Документът, който бе обсъден в ЕП през миналия месец, е адресиран до Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на съюза по въпросите на външните работи Жозеп Борел.