Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По една романтична кибер измама на всеки 10 дни у нас Кибер измамите се увеличават и у нас. Снимка: Пиксабей

На всеки 10 дни поне една българка подава сигнал към ГДБОП за това, че е станала жертва на „романтична кибер измама”, предава Нова тв.

С бума на пандемията хакери от цял свят са се задействали и прелъстяват, а впоследствие принуждават жени в социалните мрежи да им превеждат колосални суми.

Все повече българки стават жертви на измама в социалните мрежи. Профилът, под който се подвизават хакерите, е добре познат на ГДБОП - американски генерал, позициониран в Сирия. Мъжът обикновено се представя за вдовец.

И за да докаже любовта си, онлайн измамникът прави мил жест към българкатa, като уж й изпраща скъп подарък. Хакерите използват подобни психологически маневри и за да получат финансова изгода. Или физическа.

Манипулация на жертвите чрез страх – този подход работи и във времена на политически сътресения, обясняват експертите.

Но докато едни хакери избират внимателно един по един потребителите онлайн, други организирани престъпни групи работят по-мащабно и удрят цели компании или институции.

Тенденциите са красноречиви броят на хакерските атаки расте осезаемо с всяка следваща година. На сайта, създаден специално за Европейския месец на киберсигурността, можем да проверим лесно и бързо към кого да се обърнем, ако станем жертва на киберпрестъпник – независимо дали сме у нас или в чужбина