Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОМБИНАТОР: Ашот Погосян се измъква сух от всяка ситуация.
КОМБИНАТОР: Ашот Погосян се измъква сух от всяка ситуация.

Арменецът Ашот Погосян, който е разследван за рекет, побои и лихварство, често е засичан в компанията на арестувания шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.
Вместо да разследва престъпната дейност на чужденеца в областта, Орлин Тодоров демонстративно пие кафе с него в мола, заедно се разхождат по улиците на старата столица и често пируват по ресторанти и хотели в месеците преди да бъде задържан. В началото на тази година ченгето е арестувано в акция на ДАНС и отдел "Вътрешна сигурност" в МВР за злоупотреба със служебно положение и изнасяне на информация към криминалнопроявени лица. Аверът на арменеца още е в следствения арест в Ловеч, където се разследва служебната му дейност и връзките му с бандити.
Арменецът Ашот Погосян е сред най-сериозните фигури в ъндърграунда на Великотърновска област. Преди години той е приятел и съдружник дори с арестувания бизнесмен от Търново Георги Вълев, който е
обвинен като поръчител на убийства по делото "Килърите"
Вълев дори е кум на сватбата на Ашот. Арменецът го прецаква с пари, както и повечето от съратниците си. После между двамата избухва вражда. Когато Вълев е арестуван, един от верните хора на Ашот - Цончо Цончев, става ключов свидетел по делото срещу него. Орлин Тодоров вече е възседнал шефския стол на сектор "Борба с организираната престъпност", когато Вълев е закопчан по операция "Килърите". 3 месеца по-късно самият той се оказва с белезници и все още лежи в ареста.
"Никой не може с пръст да ме пипне" - хвали се Ашот Погосян, когато аверът му - полицай, става антимафиот номер едно във Велико Търново. Арменецът се движи демонстративно по улиците на Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец с луксозни лимузини и десетина души охрана. Лихварският му бизнес е в разцвет. Десетки жители на областта губят имотите си, защото не успяват да върнат навреме парите, които са взели от Ашот и компания. Сигнали за незаконната му дейност до прокуратурата, полицията и дори ДАНС мистериозно потъват.
Ашот Погосян пристига нелегално в България през 2000 година с помощта на свои сънародници, които живеят във Варна. Тогава Ашот е мобилизиран в армията на страната си, но решава да избяга от служба за родината. За да се скрие по-добре, се установява във вътрешността на страната. Заживява на квартира срещу пазара в Горна Оряховица. Младежът няма работа и пари, но е твърдо решен да остане у нас. Година по-късно вече е женен за дъщерята на най-оборотния търговец от пазара. Заживяват във фамилната къща на момичето и баща  в Лясковец. В същото време
Ашот се влива
 в крими средите

на Велико Търново. В Армения е завършил спортно училище, профил борба, както и брат му Армен, който е дългогодишен съотборник на легендата в този спорт Армен Назарян.
Подлъгва тъста си да му даде пари за общ бизнес и така се ражда верига за мобилни телефони в няколко областни града. Бащата на жена му така и не успява да си върне инвестицията в бизнеса на зет си и олеква с 200 хиляди лева. Същата съдба сполетява и други бизнесмени от окръга, които се захванат с общ бизнес с арменеца.
Докато Ашот вилнее във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, Орлин Тодоров все още е оперативен работник в РПУ - Горна Оряховица. Години наред местните са наясно, че поддържа тесни контакти с бандити и вместо да ги разследва, покровителства престъпната им дейност. Бивши колеги на Тодоров и до днес си спомнят как Орлин Тодоров праща криминално проявения Милен Иванов-Фантито от Първомайци да краде люлки и пързалки от обществена площадка, които после се озовават на полянка до хотел в Троянския Балкан, за който е публична тайна, че е стопанисван от полицая. Точно там борецът
Ашот Погосян и ченгето Тодоров често са забелязвани заедно
След кражбата на детските съоръжения Фантито е разпитван за престъплението от приятеля си Орлин Тодоров, и естествено не се стига до съд. Случаят е показателен за работата на ченгето с местни тарикати и крадци.
В същото време той е близък приятел и на голям великотърновски бизнесмен, който е основен конкурент на задържания години по-късно Георги Вълев, обвинен в поръчителство на убийствата на Румен Рачев от Шумен и адвоката Петър Лупов във връзка с пари от фалиралата Тракия банк.
Точно с това му познанство ченгета си обясняват скока в кариерата на Тодоров въпреки спорната му репутация.
В началото на 2010 година е назначен за шеф на "Борба с организираната престъпност" в ОДП - Велико Търново, където скача от позицията на редови оперативен работник в Горна Оряховица. Точно по това време Ашот се чувства недосегаем.
През годините, докато е обикновено ченге в Горна Оряховица, Орлин Тодоров за първи път се сблъсква с арменеца Ашот Погосян. Той вече е известен в региона и всички мутри са респектирани от него и хората му. Срещу него се води следствено дело за побой. През 2004 година Ашот пребива полицай пред РПУ - Горна Оряховица. Причината е, че е написал актове на автомобили, които са паркирали пред дискотеката му в Лясковец. Ченгето не е единственият пострадал от действията на арменеца. Години наред десетки жители на областта са
заплашвани,
рекетирани и пребивани от мутрите му,
а МВР и прокуратурата си затварят очите и сигналите срещу Ашот потъват.
През 2006 година Ашот е обявен за национално издирване, защото срокът на временното му пребиваване в България е изтекъл и няма основания за продължаването му. Арестуван е през март и е настанен в дом за временно настаняване на чужденци. Властите подготвят екстрадицията на арменеца, като твърдят, че бракът му с българката е фиктивен, за да може да остане у нас. Междувременно той вече е разведен със съпругата си, която бяга от него и се установява в Италия, и е в тежък конфликт с тъста си, на когото дължи пари. Въпреки проблемите с пребиваването си, Ашот Погосян успява да остане в България. По времето, когато се оправя с миграционните власти, шеф на дирекция "Миграция" е Стефан Христов, който миналата година бе арестуван за участие в организирана престъпна група, която уреждала нередовни чужденци с постоянно пребиваване в България.
След проблемите с властите Ашот се жени за друга българка. Двамата живеят в къща палат във великотърновското село Козаревец.
Връзката с делото "Килърите"
Ашот се запознава с бизнесмена Георги Вълев през 2004 година. Вълев дори е кум на сватбата с първата му жена. Като роднина бизнесменът решава да помогне на Ашот и му дава 20 хил. лева с малка лихва, разказа самият Вълев пред репортер на "168 часа" преди 3 години. Ашот връща малка част от тях и не издължава останалото под предлог, че кумът му иска да го конкурира на пазара на мобилни телефони. По-късно се разбират Вълев да прехвърли дискотеката си в Лясковец на Ашот Погосян, за да може да работи и по-лесно да върне заема. В крайна сметка Георги Вълев получава парите си, но дискотеката остава за арменеца. След развода отношенията им се вледеняват. Ашот дори заплашва благодетеля си, че трябва да ходи с бронежилетка.
Вълев споделя пред негови близки, че е направил голяма грешка с контактите си с Ашот, но вече е късно.
През октомври 2010 година Георги Вълев е арестуван в дома си. Обвинен е в поръчителство на 2 убийства, извършени от групата на "Килърите". Когато разбира, че врагът му има проблеми с правосъдието, Ашот решава да му помогне да влезе в затвора. Праща верния си човек Цончо Цончев
да свидетелства
 за връзката на Вълев
 с мокри поръчки
По време на последните му показания през юли тази година съдът открива драстични разминавания в думите му и дори се налага очна ставка между него и друг свидетел по делото "Килърите".
Ченгета от Велико Търново предполагат, че близките отношения на Ашот с тогавашния шеф на сектор БОП Орлин Тодоров са благоприятствали появяването на този свидетел с цел окончателно отстраняване на Вълев от бизнеса в полза на основния му конкурент - другия мастит играч в областта, близък на Тодоров.
Свидетелят срещу Георги Вълев Цончо Цончев е сред най-приближените хора на Ашот Погосян. На негово име се водят няколко имота, които са прехвърлени, защото собствениците им не могат да върнат лихвите по заема, даден им от Ашот.

Имоти за милиони
с автомивка

Въпреки че официалният бизнес на Ашот Погосян се свежда до автомивка в Горна Оряховица, той притежава завидно недвижимо имущество и луксозни лимузини. Част от тях се водят на жена му, на брат  и на хора от групата му.
Благодарение на тъст си започва бизнес с мобилни телефони в началото на 2002 година, но веригата е закрита след няколко години, притисната от конкуренцията на мобилните оператори, които предлагат все по-евтини апарати с договори. Дружеството "Мери мобил" е преименувано на "Максичоко", а преди месеци е прехвърлено на 26-годишно момче от Лясковец.
Благодарение на Георги Вълев започва да развива дискотеката в Лясковец като мачка със сила конкуренцията на другите нощни заведения в околията. Преди 3 години Ашот се отказва и от този бизнес. Това става малко след като в заведението е открит мъртъв управителят Искрен Славчев. Негови приятели са категорични пред "168 часа", че той не е издържал психически на съмненията на шефа си, че краде пари от оборота. Открит е обесен в дискотеката през 2007 година. Искрен оставя и предсмъртни писма, но дознанието е прекратено поради липса на доказателства за престъпление.
Днес Ашот Погосян и съпругата му са собственици на автомивка, с която според местните не могат да оправдаят охолния си начин на живот. Публична тайна в областта е, че групата около Ашот Погосян върти лихварски бизнес и придобива имоти от длъжници, които после продава.
В началото на тази година Ашот и съпругата му купуват огромен апартамент в затворен комплекс в полите на Витоша в престижен софийски квартал.

ЧЕНГЕ ИЛИ БАНДИТ: Бившият шеф на РЗБОП в Търново Орлин Тодоров още търка арестантските нарове.
ЧЕНГЕ ИЛИ БАНДИТ: Бившият шеф на РЗБОП в Търново Орлин Тодоров още търка арестантските нарове.
ПРЕДАДЕН: Георги Вълев кумува на сватбата на Ашот Погосян, който после праща свой човек да свидетелства срещу него по делото "Килърите".
ПРЕДАДЕН: Георги Вълев кумува на сватбата на Ашот Погосян, който после праща свой човек да свидетелства срещу него по делото "Килърите".
Искрен Славчев
Искрен Славчев