Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Противниците на икономистката не пропускат да я захапят, че е внучка на Антал Апро - високопоставен комунист, мразен силно от унгарците

Юристката заяви, че е готова да победи Виктор Орбан и “неговия напълно корумпиран режим” идната пролет

За баща й Петър било предизвикателство да се справи с ревността си, когато дъщеря му се влюбва в разведения Ференц Дюрчан, станал по-късно премиер

“Бях пионер, дори се присъединих към младите социалисти, но никога не се чувствах като дете на партийните кадри.”

Това е казвала в свое интервю преди години Клара Добрев - жената, родена в София и внучка на високопоставения унгарски комунист Антал Апро, която има шанс да стане първата жена - премиер на Унгария. Върху нея падат надеждите на опозицията, че на предстоящите избори тя би могла да срази Виктор Орбан.

Поне това показват резултатите от първия тур на вътрешния вот на опозиционните партии, обединили сили срещу настоящия министър-председател. Самата Добрев потвърди, че е готова да обедини разнообразната опозиция и да бъде техният общ кандидат за премиер. Решаващият вот предстои.

49-годишната икономистка произхожда от семейство, част от унгарската политическа история. Нейният дядо по майчина линия Антал Апро е дългогодишен член на Политбюро на Унгарската социалистическа работническа партия, министър на промишлеността и председател на Народното събрание на Унгарската народна република (от 1971 до 1984 г.) - силно мразен и до днес от унгарците.

Често пъти именно това е основният коз, който използват противниците на юристката, за да я дискредитират, като изтъкват, че тя е продукт на някогашната комунистическа номенклатура.

“Сигурна съм, че от десет милиона унгарци около 9 999 000 имат много силни възгледи за дядо ми.

Но досега съм натрупала достатъчно мъдрост, за да оставя дядо ми да живее в паметта ми такъв, какъвто го познавах, дори ако много милиони унгарци имат основание да го виждат в много различна светлина”, коментирала е Добрев.

Според “Зюддойче Цайтунг” Виктор Орбан и неговото обкръжение я “мразят от сърце”.

Нейната майка, икономистката Пирошка Апро, става заместник-министър на финансите в Унгария през 1988 г. Преди това тя работи в унгарското търговско представителство на НРБ и през това време в Созопол среща Петър Добрев. Дъщеря им се ражда в София през 1972 г.

Тъй като Петър не успява да научи унгарски, в дома им се говори на български и дъщеря му научава отлично бащиния си език. Добрев говори перфектно също така немски и английски. Тя е майка на три деца и съпруга на бившия унгарски премиер Ференц Дюрчан. Когато среща мъжа си, Добрев е студентка последна година по икономика, а той вече има два провалени брака. И по този въпрос тя е била питана дали нейните родители не са били против този разведен мъж.

“Може би защото съм единствено дете и може би защото бащите имат специални отношения с дъщерите си, но за моя беше истинско предизвикателство да се справи с бащината си ревност, когато се появи Фери. Той винаги е бил много чувствителен човек. Веднъж синът на негов колега се оженил и той бил толкова емоционален, че хората го поздравили, мислейки, че той е гордият баща.”

Клара Добрев и бившият премиер  Ференц Дюрчан са женени от 26 години.
Клара Добрев и бившият премиер Ференц Дюрчан са женени от 26 години.

Добрев завършва икономика в Икономическия университет в Будапеща и придобива юридическа степен от Университета за изкуства и науки (ELTE). През университетските си години изкарва стаж в MODI XEROX като асистент по маркетинг в Бангалор, Индия.

Продава факсмашини, макар самата тя да признава, че не е успяла да изтъргува нито една, защото била единственият европеец в отбора и винаги била обсипвана с купища въпроси относно самата нея, но така и не се стигало до бизнес разговори.

Добрев е заемала няколко правителствени длъжности в миналото.

От 1994 г. е член на Унгарската социалистическа партия. На местните избори през 1994 г. е личен секретар на социалистическия кандидат за поста главен кмет на Будапеща.

През 2001-2002 г. е шеф на предизборния щаб на Петер Медеши, министър-председател на Унгария от 2002 до 2004 г. През същото това време Добрев е заместник-председател на Службата за фондове от Европейския съюз към унгарското правителство, като след избирането на нейния съпруг за министър-председател подава оставка.

С днешна дата Добрев заяви, че е готова да победи Виктор Орбан и “неговия напълно корумпиран режим” идната пролет. Следващото правителство според нея “трябва да върне Унгария на главната улица на историята, която наричаме Европа”.

Също така тя коментира, че правителството, което “се е преструвало, че е силно и способно”, всъщност се е оказало “слабо и неспособно” по време на пандемията, когато “унгарската държава постепенно се разпадна”.

Политиката на кабинета доведе до “национална трагедия с близо 30 000 семейства в траур и десетки хиляди фалирали или безработни”, подчерта Добрев.

По отношение на приоритетите си икономистката обясни, че новото правителство трябва да създаде антикорупционна организация, която да работи с антикорупционно звено на полицията. Имуществото на всеки политик трябва да бъде прегледано и “олигарсите на “Фидес”, които забогатяха от публични средства, трябва да бъдат възпрепятствани да спасят богатството си”.

Добрев заяви, че кабинетът на Виктор Орбан работи за премахване на значителна част от публичните активи от държавния контрол и за натрупване на дългове за страната и за следващото правителство.

“Авторите на този план и всеки, който го е приложил или е имал нещо общо с тази схема, ще се озоват в съда”, обеща тя.