Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Документите показват как в офшорни компании са укривани космически авоари

Разследването става благодарение на над 11,9 милиона финансови документа, съдържащи 2,94 терабайта поверителна информация

Финансовите тайни на повече от 330 политически лица, 130 милиардери, банкери, международни престъпници, търговци на оръжие, лидери на секти, поп звезди, актьори и футболисти. Това разкриват досиетата "Пандора пейпърс" след най-мащабното разследване на офшорки, правено до момента от Международния консорциум на разследващите журналисти.

Само преди дни те предизвикаха истински фурор и у нас, след като имената на двама българи изплуваха в списъците.

Единият от тях е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който беше извикан от ДАНС на разпит по проверка.

"Разпространената в медиите информация за недекларирани от мен офшорни дружества е невярна, тъй като винаги надлежно и в съответствие със закона съм декларирал пред компетентните органи цялото си имущество - обясни той в официално изявление. - Въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни.

Отделно тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки."

Вторият българин в "Пандора пейпърс" е бившият военен и външен министър от правителството на ГЕРБ Николай Младенов. Разследването за него осветли фирма Afron Enterprise Ltd, която била регистрирана на Сейшелите през швейцарски посредник на 9 август 2013 г. Това се случва няколко месеца след като той напуска българската политика и седмица след като става специален пратеник на ООН в Ирак.

Пред bird.bg Младенов обясни, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес, но възможността да работи в ООН променила намеренията му и той забравил за регистрираната фирма, която никога не e извършвала дейност, нямала сметки и финансови потоци. Дали от досиетата "Пандора" няма да излязат още имена на българи, засега не е ясно. Специалисти не изключват в близко бъдеще и това да се случи.

Неоспорим факт е, че Международният консорциум на разследващите журналисти до момента успешно разобличи множество посланици, кметове, министри, президенти и президентски съветници, генерали и управител на централна банка. Това стана благодарение на над 11,9 милиона финансови документа, съдържащи 2,94 терабайта поверителна информация от 14 доставчици на офшорни услуги. Тя включва електронни таблици, данъчни декларации, фактури, PowerPoint презентации, имейли и фирмени записи, доклади и списъци със санкции, паспорти, сметки за битови услуги и снимки.

Върху всичките материали в продължение на две години работят повече от 600 журналисти от 117 държави. Чрез тях те доказаха, че лица с космическо финансово състояние са прикривали незаконни парични потоци, давали са подкупи, прали са пари, укривали са данъци, подпомагали са тероризъм и трафик на хора.

Какво още показа разследването?

В частност е посочено, че държавни глави, които са декларирали неведнъж борбата си с избягването на данъци чрез офшорки, сами са прехвърляли парите си, така че да бъдат незабележими за правоприлагащите органи. Мнозина сред фигуриращите в "Пандора пейпърс" са използвали офшорни фирми, за да придобиват имоти и яхти. Фигурират дори и произведения на изкуството, сред които картини на Пикасо и стенописи на Банкси. Чрез успешното прикриване на парите са се укрили и множество онлайн мошеници, измамили хиляди. В документите ясно е обозначено и че основните данъчни убежища са Панама, Дубай, Монако, Швейцария и Каймановите острови. Какви са разкритията за САЩ. До най-малката подробност в "Пандора пейпърс" е обяснено придвижването на стотици милиони долари от офшорни зони на Карибите и Европа до американския щат Южна Дакота. В досиетата са посочени още 15 щата, както и столицата Вашингтон като предпочитани за потока от чуждестранни пари.

Ето кои са и по-интересните лица в списъка:

Босът на Камората Рафаеле Амато купувал имоти в Барселона

В списъка на "Пандора" попада не един лидер на престъпна организация. Такъв е Рафаеле Амато, сочен от италианските власти за шеф на клана Амато - Пагано, който е част от Камората. Според документите мафиотът, чието име се свързва с множество убийства, рекет и международен трафик на наркотици, закупува чрез офшорна компания земя и недвижими имоти в Испания. До момента адвокатът му, както и самият той запазват мълчание. В родната си Италия криминалният шеф е добре познат на властите. Той е един от организаторите на бандитската война, станала известна като "враждата Scampia". Тя доведе до над 60 смъртни случая през 2004 и 2005 г. и предизвика широк обществен отзвук. Последваха множество арести на членове на подземни групи. Самият Рафаеле е задържан два пъти. Първият път е на 26 февруари 2005 г., когато го арестуват заедно с още петима членове на клана, докато излиза от казино в Барселона. По-късно е екстрадиран в Италия, където е обвинен в убийство и трафик на дрога. Изправянето му на подсъдимата скамейка стана повод за коментар от страна на италианския вътрешен министър, който обяви, че залавянето му е "спечелена битка срещу мафията". Година по-късно обаче Амато е освободен и отново изчезва. Хващат го през 2009 г. в Испания под фалшивото име Коста дел Сол. За пореден път е обвинен, но този път в осем екзекуции, случили се между 1991 и 1993 г. Следва повторна екстрадиция към Ботуша, където получава 20-годишна присъда. По време на процеса са осъдени още 48 души от фамилията Амато - Пагано. Тогава съдът отне от боса 20 милиона евро активи в имоти, предприятия и банкови сметки в Италия, Испания и Монако.

Украинският президент и борец с корупцията Володимир Зеленски в мрежа от офшорки

Борба с корупцията, спиране на порочните практики за пране на пари и разбиване на всички престъпни организации. С тези обещания украинският президент Володимир Зеленски спечели безапелационно изборите в родината си през 2019 г. Преди дни обаче "Пандора пейпърс" разби на пух и прах истинността на думите му, обявявайки, че държавният глава е свързан с цяла мрежа от офшорни фирми. Според документите Зеленски е прехвърлил дяловете си на свой приятел седмици преди да встъпи в длъжност, а сред останалите собственици на фирмите са дългогодишни негови приятели и бизнес партньори. Разкрития не липсват и за тях. Разследването показва, че същите хора, които са в най-близкото обкръжение на първия човек в страната, са наети на ключови държавни позиции. Част от тях дори са минали и без конкурси, пишат украински медии. Те припомнят, че официално по документи Зеленски има къща в село Иванковичи, Киевска област, купена за 29,3 хил. долара, както и земеделски парцел на стойност 25,2 хил. долара. В декларациите му е отчетено и че членове на семейството му притежават 5 апартамента.

Разкритията за Зеленски от последните дни повлияха силно на доверието към него. Агенции в родината му отчитат спад на подкрепата от страна на избирателите му.

Спряганата за любовница на Путин Светлана Кривоногих притежава около 100 млн. долара

Руската милиардерка СветланаКривоногих също попада в "Пандора пейпърс". Според доклада тя е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола през април 2003 г. Имотът струвал 3,6 млн. евро и имал басейн. Името на богаташката нашумя преди време, след като сайтът "Проект" оцени финансовото й състояние на 7,7 млрд. рубли, или около 100 млн. долара. Тогава медията разкри, че Кривоногих има свой дял и в банката "Россия", както и акционерно участие в елитен ски курорт в Петербургска област. Изчисленията показаха, че имотите, които тя притежава в Санкт Петербург, Москва и Сочи, възлизат на над 1,1 млрд. рубли. Според "Проект" възходът на бизнес дамата се дължал на близките й отношения с руския президент Владимир Путин. Дори анонимен свидетел разказал, че тя забогатяла малко след като започнала връзка с "богат и влиятелен човек в страната". Още по-любопитното е, че Кривоногих има и дъщеря, която подозрително много прилича на държавния глава. Любителите на конспирациите изтъкват и факта, че Путин неведнъж е присъствал на събития, организирани от Светлана. За близкото познанство помежду им свидетелстват и многото имоти, които тя притежава. През 2004 г. богаташката купува огромен апартамент в комплекс на Каменния остров. Мълвата е, че в местността с парцел могат да се сдобият единствено богопомазаните в обкръжението на президента.

Биреният магнат Мария Арамбурузабала е втората най-богата жена в Мексико

Имената на трима известни мексикански магнати с общо състояние от около 30 млрд. долара попадат в изтеклите документи. Първият е Джърман Лареа - главният изпълнителен директор на Grupo Mexico - най-голямата мексиканска минна корпорация и третият по големина производител на мед в света. Миналата година Forbes оцени състоянието му на 14,3 милиарда щатски долара и го нареди в класацията след първия най-богат мъж в страната - Карлос Слим. В Мекско името на Лареа влезе гръмко в медиите през ноември 2020 г., когато се заговори за продаване и купуване на акции в Southern Copper Corporation. Към днешна дата се смята, че той притежава дял в компанията на стойност почти 121 милиона долара. Вторият милиардер от Мексико, който се появи в "Пандора пейпърс", е Мария Асунсион Арамбурузабала, сочена за втората най-богата жена в държавата. Според доклада тя е придобила два частни самолета и е прехвърлила над 40 милиона долара чрез доверителен фонд, разположен в Нова Зеландия. Официално за Арамбурузабала се знае, че e пряко свързана с компанията Grupo Modelo, чийто съосновател е бил дядо й. На по-късен етап нейният баща става вицепрезидент. Фирмата е известна с това, че изнася бира в повечето страни по света. В момента произвежда 17 национални марки, включително Corona Extra, която стана най-продаваната мексиканска бира навсякъде.

Третият в списъка на магнатите е Олегарио Васкес Алдир, който оглавява Grupo Empresarial Angeles. Той е горд притежател на няколко медии, които придобива за стотици милиони долари. Според "Пандора пейпърс" за посочените мексиканци има конкретни доказателства, които показват, че те са преместили около 1,27 млрд. долара в офшорни юрисдикции за закупуване на луксозни стоки.

Йорданският крал с империя за 100 млн. долара

Мрежа от тайно притежавани фирми е използвал йорданският крал Абдула II бин Ал Хюсеин, за да придобие 15 жилища, откакто е поел властта в страната през 1999 г. От изтеклите документи става ясно, че той е инвестирал рекордните над 100 млн. долара в имотна империя във Великобритания и САЩ. Тя се изразявала в множество луксозни къщи и апартаменти, намиращи се в Малибу, Лондон, Аскот, Вашингтон и други места. Според "Пандора пейпърс" те били придобити между 2003 и 2017 г. Точно в този период Абдула е обвинен в налагането на авторитарен режим. Йордания пък беше разтърсена от мащабни протести, породени от повишаването на данъците и крайните икономии, които правителството наложи на народа. Въпреки призивите за равенство от страна на краля според разследването той бил притежател на изключителни сгради. Имотът му в Малибу например бил със седем спални и струвал 33,5 млн. долара. Бил взет през 2014 г. от Nabisko Holdings, която е регистрирана на Британските Вирджински острови. През 2015 и 2017 г. други две компании, които са регистрирани на същото място, пък са купили две къщи за общо 68 млн. долара. Държавният глава имал и шест къщи на най-скъпите улици в британската столица - в Кенсингтън и Белгравия. Благодарение на Pandora Papers стана ясно, че трите компании са представлявани от панамска правна кантора и тайно са били собственост на Ал Хюсеин. Неговите адвокати са категорични, че той е купувал скъпите къщи с личното си богатство. С него финансирал и не един проект в помощ на гражданите на Йордания. Юристите смятат, че няма нищо нередно в това кралят да е използвал чуждестранни компании за тази цел. Те обясниха, че държането на активите по този начин било редовна практика за много високопоставени лица с цел сигурност и неприкосновеност на средствата.

Крайният екстремист Делфо Зорци тайно контролира вериги магазини за дрехи от Япония

Датата 12 декември 1969 г. никога няма да бъде забравена от италианците в Милано. На този ден те завинаги се сбогуват със 17 души след огромен атентат в близост до известния фонтан Piazza. Други 88 са ранени. Същия следобед са взривени още три бомби в Рим и Милано. Първоначално бруталното престъпление е приписано на италиански анархист. По-късно обаче сътрудници на правосъдието ще разкажат, че зад нападението стои десният екстремист Делфо Зорци, чието име сега изтича в досиетата "Пандора". Процесът срещу него продължава години наред. Поради липса на доказателства на 12 март 2004 г. е оправдан. И до днес мъжът отрича да има общо с покушенията. Твърди, че не познава извършителите им, въпреки че между него и един от тях изтича телефонен разговор. През годините името на Зорци е свързвано и със Силвио Берлускони. Така например през 2002 г. адвокатът на италианския премиер и виден депутат - Гаетано Пекорела, беше обвинен в даване на подкуп на свидетел, който да лъжесвидетелства в полза на защитавания от него Делфо. Прокуратурата започна разследване, а подкупеният разказа, че благодарение на неговите неистинни показания Зорци е бил пуснат на свобода.

Оттогава той живее в Япония, откъдето така и не беше екстрадиран. През 1989 г. дори прие японско гражданство със сегашното си име Рой Хаген. Сега Зорци попада в "Пандора пейпърс" като свързан с офшорни компании. Твърди се, че към днешна дата той тайно контролира вериги магазини и компании за дрехи.

Хулио Иглесиас с частен остров, защитен от бункери с въоръжена охрана

В списъка на "Пандора пейпърс" не липсват и лица от шоубизнеса. Сред знаменитостите, които се свързват с офшорни компании, са германският супермодел Клаудия Шифър, музикалните звезди Шакира и Елтън Джон. До легендарните имена се нарежда и това на испанския изпълнител Хулио Иглесиас, чието лично състояние надхвърля 900 млн. долара. От публикуваните документи сега става ясно, че той притежава повече от 20 офшорки на Британските Вирджински острови. Благодарение на тях е станал собственик на вили и земя около Маями. Докладът разкрива, че певецът се радва и на частен остров, защитен от бункери с въоръжена охрана, чиято цена е милиони долари. В списъка с имената не липсват и футболни звезди като Карло Анчелоти, който в момента е треньор на "Реал" (Мадрид).

Азербайджанският президент купил сграда за 33 млн. паунда за 11-годишния си син

В списъка на "Пандора пейпърс" е и настоящият президент на Азербайджан Илхам Алиев. За държавния глава, който е на поста от 2003 г., бе оповестено, че мрежа от офшорни компании, свързани с неговото обкръжение, е търгувала с имоти на стойност около 400 млн. паунда във Великобритания. Фамилията е купила цели 17 имота, сред които и офис сграда в Лондон за 33 млн. паунда. Местни медии твърдят, че тя била за 11-годишния му син. Името на Илхам обаче не за първи път попада в скандал, свързан с корупция. През годините редица НПО-та сигнализират за това, че роднините на президента притежават акции в най-печелившите фирми, занимаващи се със строителство, телекомуникация и добив на злато. Според журналистката Хадиджа Исмаилова от радио "Свободна Европа" семейството на първия човек в страната има и активи на стойност 3 млрд. долара в най-големите азербайджански банки. "Подобно на всеки гражданин на държавата, и семейство Алиеви имат право да се занимават с бизнес в съответствие със закона", бе официалната позиция на президентската институция.

“Легиона на Христос” тайно мести над 290 милиона долара

Само една е католическата институция, която се споменава в "Пандора пейпърс" - "Легиона на Христос" (Legion of Christ). Неин представител, който фигурира в доклада, е Луис Гарса Медина (Luis Garza Medina) - свещеник, обвинен в сексуално насилие над тийнейджър в началото на 90-те години, но по-късно оправдан. Сега той е единствената религиозна фигура сред всички в изтеклия списък. Според публикуваната информация духовни лица и бизнесмени, гравитиращи около религиозния орден, са създали мрежа от офшорни тръстове и дъщерни дружества, за да преместят над 290 милиона долара на четири континента. Разкритията за пореден път поставят въпроса доколко църковната институция, основана в Мексико, е морална. Нейното име не за първи път се замесва в скандали.

В един от тях участва не кой да е, а създателят на организацията - Марсиал Масиел. През януари 2005 г. той бе принуден да си тръгне след обвинения в сексуално насилие над деца. Те датират още от 1998 г., когато девет младежи сигнализират Ватикана, че са били малтретирани от Масиел. Последвалото разследване ще докаже, че думите на жертвите са истина, а соченият за нападател е водел двойствен живот, проповядвайки идеи, които сам не е приемал за меродавни. Освен неговата оставка от постове в ордена тогава си тръгват още няколко свещеници и семинаристи. Затворени са дори училища и образователни центрове. Скандалите с насилие обаче не спират дотук. Преди две години представители на "Легиона" признаха, че негови членове са посегнали на над 170 деца между 1941 и 2019 г. 60 от тях са станали жертви на основателя на ордена.

Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш загуби последните избори в родината си заради разкритията в "Пандора пейпърс".

Такива бяха заглавията в международната преса преди дни, когато бе обявено, че опозиционният алианс "Заедно" е събрал повече гласове. Политолози са категорични, че резултатът на Бабиш се дължи на изтеклата от документите информация за инвестиция от 22 милиона долара в офшорни компании, с които политикът си купил 16 имота във Франция. Eдин от тях е имението "Шато Биго" близо до Кан на Френската Ривиера. Според "Пандора пейпърс" той не е декларирал чуждата собственост пред властите в страната си. Разкритията сега са особено шокиращи за привържениците му, които политикът спечели през 2017 г. с категоричното обещание за борба с корупцията. Реакцията на Бабиш към информацията за финансовите му тайни беше бърза. Той нарече журналистите "мафия", която опитва да провали изборната му победа, и обяви, че зад "Пандора" стоял чешкият предприемач Зденек Бакала, собственик на издателската група "Економиа".

Убиецът Робърт Дърст е магнат в недвижимото имущество

Тъмното минало на магната в областта на недвижимите имоти и американски милионер Робърт Дърст го преследва навсякъде като черна сянка. Осъденият през септември тази година за убийството на близката си приятелка Сюзън Бърман, извършено преди близо 20 години, отново попадна в новинарския поток. Причината - името на богаташа изплува в "Пандора пейпърс". 78-годишният мъж не за първи път се сблъсква с правосъдието. Стажът му в тази област датира още от 1982 г., когато безследно изчезва съпругата му Катлийн Маккормак Дърст. 18 години по-късно той извършва убийството на Сюзън Бърман, а през 2001 г. е разследван за смъртта на съседа му Морис Блек. За последното престъпление е оправдан през 2003 г., но е признат за виновен в подправяне на доказателства за разчленяването на жертвата и изхвърлянето й в залив, след като сам признава за това.

Директорът на софтуерна компания Робърт Брокман обвинен в борсови измами

В списъка на "Пандора" се разписа и бившият главен изпълнителен директор на софтуерната компания Reynolds & Reynolds Робърт Брокман. През изминалата година той бе обвинен от американското министерство на правосъдието в укриване на данъци за доходи от 2 млрд. долара в периода от 1999 до 2019 година, а също и за борсови измами с ценни книжа. Властите в САЩ дори определиха делото срещу него като най-голямото до момента сред подобни случаи при физически лица. Швейцарската прокуратура пък замрази над 1 млрд. долара по сметките на Брокман, прибрани в швейцарски банки.