Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виолета Комитова
Снимка: МРРБ
Виолета Комитова Снимка: МРРБ

Схватката между министър Виолета Комитова и строителните фирми се ожесточава. Както "24 часа" последователно съобщи, арх. Комитова направи изявления, които разгневиха браншовата камара и оттам рязко отвърнаха.

Новият развой е, че министърът на регионалното развитие и благоустройството също отвръща на Камарата на строителите в България, откъдето по-рано днес я обвиниха, че не знае какво говори и бърка броя на строителните фирми в България.

Пресцентърът на министерството разпространи подробно какво е казала Комитова.

В строителния бранш има дълбоко разделение на фирмите. Една малка група са получили от държавата аванси общо за 1,4 млрд. лв., и друга, по-голяма, която не е получила нищо. Това разделение не е създадено от служебното правителство, а е наследство от предишното управление на пътния сектор. Това е заявила в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова според пресцентъра.

"В България има повече от 21 000 строителни фирми с над 155 000 работници по данни от Националния статистически институт. От всички тях протестират само тези от пътното строителство. Останалите работят в пазарни условия и от години се състезават за поръчки, цена и качество", е заявила Комитова. "Имаме 21 000 фирми, които работят в пазарна икономика и 20-30, които са в икономика, която не е свързана с европейските ценности, евроатлантическата ни ориентация и пазарната икономика."

 Министър Комитова е посочила, че въпросните групи от фирми са получили от предишните управляващи 1,4 млрд. лв. аванси, а сега имат претенции да получат още над 900 млн. лева. Тя е казала, че заедно с Главна инспекция по труда /ГИТ/ ще бъдат направени проверки колко от работниците са ощетени.

"Ние не разбрахме кои протестират, от къде да знаем, дали е вярно, че хората имат или нямат заплата, за това не го приемам като чиста монета. Пред МРРБ стоят хора, протестират, че нямат заплати, но аз нямам гаранция, че ако платя на посредници, собственикът няма да отиде после с тези пари - 50 милиона например - в Дубай, и хората пак да са без пари. Затова държа да говоря само със собственици, разговорите ще са открити, трябва да има диалог", е коментирала Комитова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Според Комитова протестът изпълнява задачата да създава напрежение в обществото и политически да взриви обстановката.

В позиция, разпратена до медиите, Камарата на строителите в България заяви, че е недопустимо ресорният министър да не знае колко строителни фирми работят в България и да твърди, че са 21 000.