Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

Действащият президент е опасен за демокрацията. Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира пред предаването "Тази събота" на bTV хипотезата, изказана от него преди дни, че на втори тур партията би подкрепила съдията Лозан Панов, ако подкрепеният от самата ГЕРБ проф. Анастас Герджиков не стигне до втория тур.

Дончев направи няколко пъти уговорката, че дълбоко не вярва да се стигне до това.

Според него две са причините партиите да не излъчват лидерите си за участие в изборите за държавен глава. "Такъв е форматът, когато действащият президент работи с инициативен комитет и се опитва да излезе от партийната конюнктура - това е тактика на изборния процес Концептуалната причина е, че партийният кандидат би излишно партизирал вота, а на президентски избори най-малко имаме нужда от това. В доброто старо време това беше чисто политическа битка, но обществените очаквания и конституционният замисъл е президентът да се стерилизира от политическите си емоции, щом бъде избран", коментира Дончев. Според него в момента има поне 10 причини да се издигат кандидати чрез инициативни комитети.

"Нашата цел е да завърши поредният цикъл на политическата омраза, която вдига емоциите, вдига партии, а после се вижда, че те не могат да произведат политическа продукция: да вземат решения, полезни за хората. Зад омразата се оказва, че няма нищо", коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

Дончев повтори, че ГЕРБ няма "универсални коалиционни валентности" или с други думи - "не бихме се гушнали с когото и да било и с всички". Дончев подчерта, че няма да се говори с формации, които са си градили кампаниите на гърба на ГЕРБ.