Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лозан Панов. Кадър БНТ
Лозан Панов. Кадър БНТ

Предишният министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е предал съдебната власт на ДПС, а с кандидатурата на Анастас Герджиков предава под влиянието на движението и президентската институция. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ кандидатът за президент Лозан Панов. Председателят на Върховния касационен съд е издигнат от инициативен комитет, а днес беше подкрепен и от "Демократична България".

"Обръщам се към Бойко Борисов: бъдете честни към своите избиратели, не предавайте президентската институция на ДПС, бъдете почтен", каза той.

Панов критикува настоящия държавен глава Румен Радев, че е върнал кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор за повторно гласуване в съдебния съвет с аргумента, че не е имало алтернативен кандидат, а не с по-съществения - че Гешев е негоден за поста. "Не стана нито веднъж дума какви са качествата, интегритетът на този човек и това предопредели какво се случи след това във ВСС - отново беше предложено Гешев да е главен прокурор", каза Панов. Добави, че той никога не би подписал този указ, защото смята, че Гешев не притежава нужните качества. Радев "трябваше да покаже, че брани народа си от човек, който очевидно е негоден да бъде главен прокурор", каза той.

"Случи се така, че г-н Гешев премина като едно торнадо, благодарение на своя необуздан характер, през държавата и всъщност показа по един безспорен начин, че проблем в съдебната система съществува, от тук нататък моя задача е да издигна тази тема на ниво кампания, за да може да покажем защо има нужда от тази сфера от промяна", каза още Лозан Панов.

На въпрос за предложението на Кирил Петков да заеме мястото на главен прокурор отговори: "Проблемът не е в смяната на лицето Гешев с лицето Лозан Панов. Това не е решението".

След като в интервюта досега Панов беше казвал, че Радев е реагирал на беззаконието в страната едва след като лично беше атакуван с показното влизане на прокуратурата в президентството, днес той разви темата, добавяйки, че така Радев се е превърнал във фалшив герой. "На 7 юли миналата година хората видяха от телевизионния екран благодарение на бездействащата съдебна система как някой е забогатял. В Росенец хората видяха сараите на Доган. Тези, които стоят зад Гешев, му дадоха сигнал да атакува президентството, за да може тази тема от Росенец да премине към друга. И главният прокурор показа на цялата държава защо в нея не трябва да има човек, който да стои над закона с огромна мощ и апарат. Нормалният гняв на хората беше оглавен от президента. Той пое този гняв според мен без основание. Аз замълчах, защото не исках да участвам в създаването на един фалшив герой", коментира Панов.

По повод заявената от ГЕРБ готовност да подкрепи Панов, ако собственият й кандидат не стигне до балотаж, той коментира: "Да се местят хора като стока, избирателите - като пешки на шахматна дъска, е подигравка с достойнството им. Хората имат право да гласуват за когото пожелаят".