Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЯНАКИ СТОИЛОВ
ЯНАКИ СТОИЛОВ

"Президентът наистина олицетворява единството на нацията, но едновременно с това трябва да си даваме сметка, че българското общество през последните години е дълбоко разделено между бедни хора и крайно неравенство. Може би най-поляризираната страна в ЕС на хора, които са облагодетелствани и ощетени от корупцията, и ред други въпроси, които няма как просто да бъдат загладени с плакатни призиви. Следователно ние трябва да формулираме върху каква основа искаме да обединим мнозинството от българските граждани и това според мен трябва да бъде истинският дебат на кампанията". Това коментира в студиото на БТВ служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Той каза, че Лозан Панов влиза в битката за президентския пост  с амбиции да продължи отстояването на позиции ,които през последните години е заявявал и отстоявал, но ние нямаме няколко президенти, един за съдебната власт, друг за външната политика, за националната сигурност.

"Един президент е принуден според своите разнообразни правомощия и комуникацията с всички власти да покрива много повече дейности и да заявява позиции по много повече въпроси. Оттук нататък самите кандидати трябва да доказват състоятелността на своите възможности и амбиции", коментира Стоилов. 

Запитан, дали това, че в инициативния комитет на проф.Герджиков, които се очертава като кандидат на ГЕРБ-СДС, участват редица ректори, крие опасност за разлом във висшето образование, Стоилов каза, че в такива случаи те трябва да представляват себе си, а не институцията,  

"На тези избори, сме изправени пред една основна дилема - дали повече от хората ще предпочетат преодоляване на досегашния модел ,или негово запазване. Ясно е, че кандидатите, които разчитат на ГЕРБ, на ДПС са заинтересовани да следват някаква линия, която ги ограничава и това няма как да се избегне, колкото и личен и професионален капацитет те да притежават", посочи Стоилов.

Относно това дали Лозан Панов трябва да подаде оставка, или да излезе в отпуск, служебният правосъден министър каза, че утре има заседание на съдийската колегия на ВСС и предположи, че тя ще вземе решение, което му дава възможност да участва в изборите с неплатен отпуск за времето на кампанията. "Ако се следва тази практика, той не е задължен да напусне поста, който заема. Друг е въпросът, че това става в края на мандата", коментира Стоилов.

"Ако има кандидати, които притежават професионален опит, които създават убеденост за независимостта и почтеността на хората, които ще представляват съда, такива кандидатури биха могли да достигнат чрез мен до ВСС. Очаквам в седмицата, тъй като вече процедурата започна, да се появят предложения. Така че моята оценка ще бъде с оглед на развитието на процеса", коментира Стоилов дали той ще излезе със своя кандидатура за ВКС.

Той посочи, че преди влизането в сила на законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели беше върнато към Министерството на правосъдието, главният прокурор е разпоредил имущество на Бюрото да остане в прокуратурата.Според него от прокуратурата са си прибрали значителен брой автомобили и лаптопи.

Проф. Стоилов съобщи, че все още не е получил доклада за дейността на специализираното правосъдие, като отново заяви, че според него специализираните съдилища и прокуратура трябва да бъдат закрити.

Министърът на правосъдието коментира и получаването на украинско гражданство от сочения за наркобос Евелин Банев - Брендо, който беше освободен от ареста в края на миналата седмица, като предположи, че това е станало чрез даване на подкуп на длъжностно лице. Нямаме юридически лостове, за да повлияем върху това решение. Въпросът все още е в развитие, каза още проф. Янаки Стоилов.