Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от жените, които чакаха за разпит пред Първо РУ във Варна. СНИМКА: АВТОРЪТ
Част от жените, които чакаха за разпит пред Първо РУ във Варна. СНИМКА: АВТОРЪТ

Във флаконите можело да има хероин, плаши предводителят на групата жени, спрели имунизацията в пункта край Морската градина

Зрелищната разправия, която група противници на ваксините забъркаха с екипа на мобилен пункт във Варна, разбуни духовете този месец. Прокуратурата се самосезира по публикации в медиите и вече разпита част от участниците.

Както “24 часа” писа, на 19 септември няколко жени, водени от представящия се за адвокат Николай Николов, атакуваха мобилния екип на входа на Морската градина и настояваха да им покаже разрешително, че има право да ваксинира. После поискаха и документи какво е съдържанието на ваксината. Снимаха атаката си и разпространиха видеото в ютуб. В клипа е включен и дълъг телефонен разговор между въпросния адвокат Николов и лекар, с когото го свързват.

“Никой не знае какво има в инжекционния разтвор, може да е хероин”, твърди Николов.

Групата настоява пристигналите полицаи да изземат партидата и да се направи експертиза какво точно съдържа. Жените заплашват, че няма да мръднат и ще препречат пътя на линейката. Твърдят и че не можело да се поставят ваксини на изнесени пунктове. В крайна сметка медиците са принудени да прекратят работата си за деня.

“Ние не сме антиваксъри, имаме всички задължителни имунизации, децата ни също. Но сме против тази течност, за която няма достатъчно информация”, казаха жените, докато чакаха пред I РУ на полицията във Варна.

“Поисках лист за информирано съгласие и прочетох, че се поставя биологичен материал, реших да потърся информация и да реша дали да се ваксинирам, но сертификат не получихме. Ваксините са на етап изпитание и няма документ за тях”, казва Маргарита Атанасова, която се представя като бивш лаборант. Притеснявал я фактът, че шишенцата са без етикети, наредени с по една игла в тях, извън хладилник.

В иглата сигурно влиза въздух,

изказва се компетентно дамата

“Вирус няма, причинител на ковид има - най-вероятно това е някаква енергия или частица, или прийом. CОVID пандемия няма, цифрите са завишени”, обясняват участници в акцията. В конспиративната си теория стигат дотам да твърдят, че линейки правят празни курсове с включени светлини и сирени, за да всяват паника.

“Линейката пред Морската градина е мобилен лекарски кабинет, доставен на РЗИ по европрограма специално за такива случаи или за обслужване на пациенти в отдалечени райони. Тя не е оборудвана за нуждите на спешната помощ”, поясни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ във Варна. “Когато информацията е обществено достъпна, нямаме задължение да я разясняваме конкретно на всеки. Който желае да се запознае с нея, може да я прочете на страницата на МЗ. На мен министърът на здравеопазването също не ми праща заповеди, аз ги намирам там, където са качени. За мобилния пункт имаме всички документи - приемно-предавателен протокол, има текущ контрол, ваксините са били в специална хладилна чанта, след разреждане те могат да издържат до 6 часа. Всичко е регламентирано, общината е дала разрешение и използваните ваксини са от разрешените за употреба в България”, каза още д-р Михайлова.

Това не е единствената показна акция на адвокат Николов. От друго видео се вижда как той отказва да си сложи маска в бензиностанция и настоява касиерката да му покаже броя на “Държавен вестник” със заповедта за мерките.

Междувременно

YouTube обяви, че блокира

известни антиваксърски профили

и затяга контрола над информацията за ваксини, която се разпространява през платформата. Компанията е започнала да премахва не само клипове, но и цели профили на популярни антиваксъри.