Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Социологът Юрий Асланов
Социологът Юрий Асланов

1. Какъв знак би дала ГЕРБ, ако подкрепи проф. Анастас Герджиков?

2. Какви са плюсовете и минусите на кандидатурата?

3. Какви избиратели може да привлече?

4. Какви са шансовете му срещу Румен Радев на 14 ноември?

Ето и отговорите на Юрий Асланов, един от политолозите, на които "24 часа" зададе горните въпроси:

1. Ако е вярно, че ГЕРБ ще има избор между няколко независими кандидати, издигнати от инициативни комитети, какъвто е случаят с проф. Герджиков апропо - има време, срокът е 4 октомври. Така че не знам дали това е последното им решение.

Говорим, сякаш това е окончателният им избор, но на мен не ми се вярва, че предварително са се предали. Това може и да e слух за тестване на нагласите, а впоследствие да се възползват от елемента на изненадата в последния момент. Но ако това е кандидатът им, значи ГЕРБ поздравява предварително Радев за победата.

2. От гледна точка на целта плюсове няма. При слаб кандидат това ще повлияе на резултата им като партия за парламентарния вот. Идеята една партия да подкрепи кандидат за президент е чрез него да се преливат гласове и за листите за парламента. А и в България винаги ще се намери с какво да бъде изцапан всеки. Кампанията тепърва предстои. Ако имаше правило

кандидатът за президент да се

издигне в деня за размисъл,

може би щеше да има резон да разсъждаваме за тази хипотеза.

3. Не извън твърдото ядро на ГЕРБ. Дори се съмнявам, че цялото твърдо ядро на ГЕРБ ще го подкрепи. Такава кандидатура, ако са имали идея да издигнат, трябваше да го направят преди половин година. Вече няма време да се трупа популярност. Иначе - не познавам кандидата и не оспорвам неговите качества.

4. При положение че предстои цял месец гореща фаза на кампанията, няма как който и да е от кандидатите да не понесе удари. И това е предимството на кандидатите, известни от дълго време - те са понесли всички възможни удари и в кампанията нещо ново няма да направи впечатление на избирателите, каквото е направило, е направило досега. Една нова кандидатура, непозната на широката публика, ще трупа само негативи. Но да не се отказваме да вярваме в чудеса, че Дядо Коледа съществува, че хората ще живеят като братя и т.н.