Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кристиан Николов може да носи наказателна отговорност, заключиха експертите.
Кристиан Николов може да носи наказателна отговорност, заключиха експертите.

Кристиан Николов е психически здрав и може да носи наказателна отговорност, потвърдиха вещите лица пред съда

Нова експертиза по делото за смъртта на Милен Цветков ще трябва да изясни дали подсъдимият за убийството му Кристиан Николов е бил под наркотичното въздействие на тези продукти. Това стана ясно на заседанието в сряда, когато бяха разпитани психолози, психиатри и химици, които са работили по случая. Тяхното заключение е, че Кристиан не страда от психичен проблем и може да носи наказателна отговорност.

Според прокуратурата Николов е бил под въздействието на кокаин, амфетамини и марихуана по време на катастрофата, което той отрича. Но признава, че заради стреса по изпитите е ползвал чая от индийски коноп и пастата за венци, които го успокоявали. Заради тези продукти съдът нареди да се открият управителят и собственикът на фирмата, които да дадат мостри за изследването им. Представители на агенцията по храните трябва да отговорят дали пастата и чаят са имали лиценз за продажба у нас около датата на катастрофата, а прокуратурата - дали срещу собствениците на фирмата вносител е имало разследване.

“24 часа” научи, че такова е имало заради превишени стойности на активното вещество на марихуаната в продуктите.

През юни експерт обясни, че веществото канабидиол, което го имало в пастата на Кристиан, няма психоактивното действие на тетраканабинола, който се приема чрез пушене на трева.

Иначе наркотиците, открити в кръвта на Кристиан Николов, са от групата на стимулантите и могат да имат действия като възбудимост, агресивност и импулсивност, сочи експертизата, изготвена от разпитаните вещи лица в сряда. Според тях заспиване зад волана може да има само когато те се изчерпят в организма и той се изтощи.

Ефектът им се определя от субстанцията, но не е траен. Подобно е действието на амфетамина например. Това разказа един от експертите.

Ако човек приеме минимум 50 г концентрат, той е по-склонен към импулсивни действия. В този случай са използвани много по-силни концентрати, каза едно от вещите лица - проф. Петър Маринов. 

Проф. Петър Маринов е един от участниците в изготвянето на експертизата.
Проф. Петър Маринов е един от участниците в изготвянето на експертизата.

Скринингов тест пък ще отговори на въпроса дали Кристиан умишлено е взел наркотици, или са му били пуснати в чашата, каквато версия поддържа защитата. Това изследване ще покаже оказало ли е влияние поглъщането на наркотичните вещества върху централната нервна система на подсъдимия.

Новите експертизи имат голямо значение за изхода на делото, защото трябва да разкрият дали Николов е причинил катастрофата умишлено, или по непредпазливост.

4-мата експерти, изготвили комплексната съдебно-психологическа експертиза, са на едно мнение - Кристиан Николов е вменяем и може да носи наказателна отговорност. Не се установява Кристиан да страда от психични симптоми. Приетите субстанции могат да доведат до агресия - такива са и кокаинът, и амфетаминът, но не може да се говори, че това е трайно психическо състояние на личността. Вещите лица отбелязват също, че 23-годишният мъж е с висок интелект.

Адвокат Любомир Таков, който защитава подсъдимия, попита дали е възможно Кристиан да е получил епилептичен припадък. Проф. Петър Маринов беше категоричен, че няма как да е изгубил съзнание зад волана секунди след катастрофата. Той посочи, че епилептичният припадък е тежка дисфункция на тялото, а при Кристиан такова липсва.

От изготвените документи става ясно, че след катастрофата Кристиан е бил объркан и в емоционален шок. Данните са изготвени скоро след фаталния инцидент, при който загина Милен Цветков. 17 месеца след удара на ул. “Хенрик Ибсен” и бул. “Черни връх” в София психическите травми на обвиняемия отшумяват, но бил под постоянен стрес.

Пробата за наркотици на Кристиан Николов, която му беше направена в ареста през юли, е отрицателна, посочи съдия Веселина Ставрева.

Кристиан Николов бе пуснат окончателно под домашен арест преди две седмици.